Direktlänk till inlägg 29 augusti 2009

Recept på turkos tack!

Av Persilja - 29 augusti 2009 09:01

Vi skulle bygga in trappen i sommar...hur blev det nu med det...?

Ja, tekniskt sett är det väl sommar ännu tack vare att dagarna varit så varma. Men det är nog inte länge till medeltemperaturen på dygnet överstiger 10 grader.

Vi får väl se om det kommer nåt ryck. Mannen har lite andra stora projekt på gång i sitt liv så det kan vara svårt att få ork kvar till hemmaprojekt. Däremot kan jag jag skrapa och måla de där gamla dubbeldörrarna vi hittade i härbret.

Då är iallafall de redo.

Vi har hela tiden talat om kromoxidgrön men nu har vi målat stugans ytterdörr den färgen och några fönster därute och då känner jag mig lite mätt på den gröna nyansen.

Nu har jag fått för mig att jag vill ha turkos dörr. 

Lysande turkos. Den är sååååå vacker!!!Se så fint mot rött hus! Det lyser verkligen upp.

(Dessa bilder har jag lånat från hemnet, huset finns till salu i jönköpingstrakten.)

Nu är problemet bara att jag inte lyckas blanda denna nyans. För linoljefärg ska det vara. Och helst vill jag blanda den själv. Men jag har försökt otaliga gånger men hamnar alltid på mera grönt. HUR i hela friden uppnår man denna nyans???? Någon?

Någon som kan detta med pigment!???

Helst vill jag inte behöva gå till en färghandel som blandar efter NCS-metoden. Jag vill inte ha syntetiska färgpigment, jag vill ha "riktiga".

Så finns det någon fler färgnörd där ute som VET, (inte gissar) hur man blandar?

Annars ska jag kontakta experterna Ottoson färgmakeri eller Gysinge. Men jag börjar med er läsare. Så Någon? Vad säger du?

 
 
Lycke

Lycke

29 augusti 2009 09:48

Hmm, är ju inte direkt proffs på linoljefärg jag...men jag har en färgkarta hemma om du vill kika (fy på mig, skulle lämnat tillbaka den för evigheter sedan..usch..) så om du kommer förbi till veckan..skulle va kanonkul..inte fel med klädpåsarna, tjoho...dotra har börjat växa ur det mesta, så det hastar snart med nödvändiga inköp, huhuhu..precis när jag är som mest köpgalen LOL!
Jag satte faktiskt fast det med tapetklister, så det är permanent nu, och känns rätt bra tills vidare..funderar dock på att sätte annan tapet runtikring, på området där nyckelhålet är...kan inte hejda mig dessa dagar, hihi...

lördagskramar Lycke

http://till-vidas-ara.bloggagratis.se

 
Skrotmamman

Skrotmamman

29 augusti 2009 10:56

Kan tyvärr inte något om färgblandningen.....
men jag måste bara få slänga in en kommentar om färgvalet, STOR tumme upp, det är ju jätteläckert!

http://skrotmamman.bloggagratis.se

 
Morgana

Morgana

29 augusti 2009 11:17

Åååååh jag har inte en aning, men jisses så fint det kommer att bli!!!

Är på jakt efter sådana där dubbeldörrar jag med. Och gamla fönster. Vore så fint att ha en liten inglasad veranda med bänkar på varsida där inne och trasmatta och.... :-)

Lycka till med färgblanderiet!

Kram
/Morgana

http://queenofnight.bloggagratis.se

 
ida

ida

29 augusti 2009 11:45

man kanske kan ha cyan-pigment som grund då det redan är relativt turkost? och sedan mätta den lite med blått och vitt...

http://isaksdotter.blogg.se

 
Fröken Fräken

Fröken Fräken

29 augusti 2009 11:49

Jag har ju aldrig provat linoljefärg, men jag är väldigt sugen! Finns det att köpa här i Luleå tro? Känns som om de flesta färgaffärer bara har de vanliga färgerna.. går det att måla med linoljefärger på sådant som målats med andra typer av färger? Har du testat äggoljetempera? Hur funkar det?

http://tusenideer.blogspot.com

 
Pippi

Pippi

29 augusti 2009 14:51

Har inte en susning om hur man får till en turkos nyans på egen hand då jag tillhör "färgfuskarna" ;) Men det kommer att bli sjukt snyggt med turkosa dörrar till det röda huset!

http://langstrump.wordpress.com

 
Lotten

Lotten

29 augusti 2009 15:37

Tack för supergullig kommentar hos mig ;-) Den värmde verkligen!
Tyvärr vet jag inget om blandningar i linoljefärger.... mitt tipp är att ringa eller maila byggnadsvårdställen, typ Gysinge. Sen måste jag fråga dig som håller på mycket med linoljefärg - är det bara den vita som gulnar med tiden eller gör dom det allihop? Min pappa målade ett helt matsalsmöblermang för jättelängesedan och det är mer gult än vitt numera....

Turkos dörr blir supersnyggt!

Kram Lotten

http://ornnastet.blogspot.com

 
Ingen bild

Persil,ja

29 augusti 2009 17:02

Lycke: tack, men jag är inte så hjälpt av en färgkarta då det är blandningar för modern färg. Men jag kommer (hoppas jag) förbi i veckan ändå...:D

Skrotmamman: Kul att du gillar den!

Morgana: Precis så vill jag ha, bänkar på varje sida med lock och därinunder tänkte jag ha de evinnerliga återvinningskärlen...

ida: Ååå, tack här låter det som någon som kan lite!!!! Ska undersöka ditt tips! TACK!

Fröken fräken: Jag har inte provat äggoljetempera ännu men ska. Den torkar extremt långsamt men det bästa med den är att man kan polera den efteråt och får en sidenblank yta som är obetalbart vacker!
Vet inte om det går att köpa l-färg i Luleå men jag har stått och diskuterat med en manlig expedit på Colorama som i princip dumförklarade mig för att jag höll på med den färgen och i Kiruna var det samma, så jag undviker att fråga på färgaffärerna! I Kiruna fick man beställa om man ville ha det och då kan man lika gärna gå via Gysinge eller Ottosons eller liknande.

Pippi: Ja jag tror det!!!

Lotten: Jo all färg gulnar. Därför kan en blå vägg bli grön med åren. Om du har hört på antikrundan nån gång när de säger att en grön skåp varit blå förr... Ju mer ljus färgen får desto vitare blir den. Jag har målat i köket och där skåpar stått blir det gult. Sen när jag möblerat om så blir det ljust på ett par dagar/veckor.

 
Ingen bild

Katarina

29 augusti 2009 18:07

Jag är fortfarande lur på att Pariserblått plus vitt blir grekblå. Det vet jag. Tillräckligt mycket vitt tillsatt så blir den ju pärlgrå. Men sen har jag sett recept på gulockra+Vitt och sedan Droppa Pariserblå tills det blir turkost, men aldrig provat själv. Pariserblått pigment kallas lite olika har jag förstått, tex Coelin.
Färgpigment brukar finnas hos de flesta färgaffärer och sen får man blanda med linolja och ev. terpentin efter behag. Zinkvit blandning blir transparent medans titanvit blir mer täckande(kollade jag just upp;D, blandar ihop dem)
Världens bästa färg tycker jag och sen får färghandlarna säga vad dom vill;) Den blir tunn och man känner träet under färgen. Det går inga flagor om man stöter i alltså.
HOPPAS du hittar ett recept du gillar, jag kollar också.

 
Ingen bild

"vårda hus"

29 augusti 2009 19:54

Hej! gå till biblioteket och låna boken
"Vårda och renovera trähus"
Av Sören Thurell.
natur och kultur /fakta den är från 2005
Hej och lycka till!!

 
Linda

Linda

29 augusti 2009 20:47

Så läckert med turkost..
Jag vet att blått å grönt blir turkost.. sen kan man blanda i så mycket vitt man vill för att få den ljusa nyans man vill ha.. Så det borde gå med med blått o grönt pigmentpulver i vit linoljefärg.. Ha en fin helg!!

http://www.lantligt.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persil,ja

29 augusti 2009 21:05

Katarina: Tack, jo jag kommer ihåg nu att du sagt det, måste testa snarast!!!! Ja, visst är linoljefärgen överlägsen!!!

Vårda hus: Tack för det konstruktiva tipset! Ska kolla snarast!!

Linda: Vilken tur jag frågade detta. Får det ena svaret bättre än det andra. Ditt tror jag är det som är det rätta. Blått och grönt ska man blanda juh! Och späda med vitt! Och truligt nog har jag både ultramarinblå och kromoxidgrönt och vitt hemma så imorgon blandas det här!!!!! Förresten skicka mig din adress nu för nu kan nog frökapseln vara mogen!!!

 
susanne

susanne

30 augusti 2009 10:29

haloj blir fint med turkost.. jag tror att många av färgerna man ser har blivit blekta och fått fram den där fina nyansen.. ska bli spännande och se resultatet!
lovar att du får bordet när du lesnat på skåpet..hehe
Jag blev nöjd med möbleringen i mitt kök!
älskar bordet!
och när kommer frun på besök? ( tänkte tjata lite)

http://supermamman.bloggagratis.se

 
Nadja- En salig blandning

Nadja- En salig blandning

31 augusti 2009 19:56

Jag har ju hållt på att exprimentera med turkost ett tag!

Kromoxidgrön sa du till mig och sen provade jag med en blå som jag inte minns namnet på nu, (funderade på ultramarin men ändrade mig) Det blev i vilket fall ingen bra kombination så jag ska köpa ultramarint själv till helgen och prova att måla igen! Har du kommit fram till något än?

http://ensalig.blogspot.com

 
Nadja

Nadja

1 september 2009 12:21

Kobolt var det jag provade att blanda med! Inte lyckat alls :(

http://ensalig.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se