Direktlänk till inlägg 9 juni 2009

PDS premenstruell dysforisk störning.

Av Persilja - 9 juni 2009 08:45

Nog har jag märkt att jag är störd genom åren. Oj, så många attacker av total obegriplig ilska och ångest och självklankning jag haft genom åren.

Jag känner inte efter, tvärtom, jag försöker ignorera men det bara sköljer över mig ändå. Googlade på PMS och läste och sen kunde man ha mera symptom dvs en svårare form av PMS som heter PDS (se rubriken) and now we´re talking! Nu känner jag igen mig. Här är jag var tredje vecka ungefär. Varje symptom kan jag bocka av.


 • Depression, nedstämdhet
 • Oro, ångest
 • Svårt att se framtiden som positiv
 • Exremt sug efter mat, särskilt söta eller salta livsmedel
 • Irritation
 • Plötslig ilska, ökad konflik med omgivning
 • Aggressivitet
 • Svårt att umgås med andra människor
 • Intresseförlust
 • Gråtattacker
 • Känslor av att vara värdelös
 • Sömnstörningar
 • Trötthetskänsla/energilöshet
 • Feber, Kraftiga Vallningar
 • Koncentrationssvårigheter
 • Överkänslighet när/om utsatt för kritik eller avvisning


Kanske inte febern, fast jag har aldrig tagit...

Jaså jag lider av svår pms. Tack för att jag fick veta. Det hjälper ju verkligen!!!

Botemedel: antidepressiv medicin. 

Nä, då tar jag plågan och är en plåga för min närmsta omgivning och framför allt för mig själv de dagar det gäller. Värst terroriserar jag mig själv. Jämför, ser alla lyckade människor runt omkring och öser galla över mig själv. Se din looser, se så många tillkortakommanden du har. Du är inte ens en tiondel så bra som den där dammråttan i hörnet. Varför tar du inte och gräver ner dig i komposten om du nu orkar lyfta en spade din svaga vekling. Eller ta grannens gödselstack när du ändå håller på, mycket mer passande för dig ditt vidriga kryp. 


Suck. 

Imorgon är en annan dag. 

Idag ska jag klistra på mitt "jag har inte PMS leende" (läs: äckligt grin) och gå till skolan och säga oo så fint och ah så roligt eftersom det är en aktivitet som alla föräldrar är inbjudna till. Verkligen lägligt. 

Men så är det väl alltid. Isolerade hemmadagar har man ALDRIG när man har pms. Fast kanske botemedlet vore just det. En "stör ej-varning för pmsråttan-den bits" skylt att hänga på dörren och så får ingen störa förrän det är över. Man får sitta i ett vadderat rum (inte rött!!!och inte gult!!!)  och bara lalla och äta choklad och se  äckliga skräckfilmer och så kan där hänga en boxarsäck som ser ut som...öööh....GeorgeBush och...öööh...Robert Aschberg...eller nåt... 
 
Ingen bild

phenix

9 juni 2009 09:09

Oj vad jag känner igen dessa symptom.
Dom har ett natur medel på apoteket som heter femalbalans. Har ätit det i 2 månader nu och tro mig det fungerar!!
Rekomenderar det varmt.

 
Nadja- En salig blandning

Nadja- En salig blandning

9 juni 2009 09:09

Men kanske är det ändå bättre att man ror iland pms-besvären och står ut med att gära llt man blir ilsk av än att isolera sig!?! Jag har själv märkt att ofta är botemedlet tvärtemot vad jag _vill_ ha... Jag kan gå loss på vad som hellst så att stickor och strån bara ryker men så härnder det något oväntat och helt plötsligt så ser jag det komiska i allt ;)
Jag blir lika förvånad varje gång det sker för allt är bara svart och avgrundssjupt men så händer något bara och solen börjar skina och fåglarna kvittrar *trallalalala*

Alltså! Lycka till med de andra barnens föräldrar! Förhopningsvis är det någon som gör bort sig på något skrattretande sätt så blir du glad igen *tummen upp!*

http://ensalig.blogspot.com

 
Nadja- igen...

Nadja- igen...

9 juni 2009 09:14

Just det ja, jag skulle fråga dig om färg igen...

Ungefär hur stora belar av pigment och linolja ska man ha?
Är det bara koktlinolja och pigment du använder? Ingen balsamterpentin eller så?

http://ensalig.blogspot.com

 
Annica

Annica

9 juni 2009 10:00

Oj, då! Då har jag nog också det här! Fast det som hjälper för mig är att omge mig med positiva människor så att jag för en stund får "glömma av" mitt eget "elände", så jag har inte "svårt för att umgås med andra människor"! Feber tror jag nog inte heller att jag har, men "kraftiga vallningar"... jo tack! Ibland undrar jag om jag kommit i klimakteriet för tidigt, eller kan man göra det redan som 34-åring? Och hur ska det då bli när jag är i 50-årsåldern??? Herregud, det vågar jag inte ens tänka på! Jag får väl antagligen gå naken!

http://annicapannicka.bloggagratis.se

 
Lisa

Lisa

9 juni 2009 10:57

Jag äter p-piller så jag får mens typ vart tredje månad, är rekommenderad det för jag mår med sjukt dåligt när mensen kommer (gråtmild och arg). Kanske kan va något om du inte är rädd för hormoner? Inte nyttigaste förslaget ifs.

http://pinkfriday.blogg.se

 
Losarinas mor

Losarinas mor

9 juni 2009 16:44

Jeg har aldrig haft pms - heldige mig :-)
Men har en veninde der led meget slemt af det. Hun fik sat en P-Spiral op og den har altså hjulpet hende.
P-spiral er også hormoner, men de skulle ikke være så kraftige som dem i hormonpiller og p-piller. Noget med de ligesom er i en form for lukket kredsløb- eller noget...
Håber p- spiral hedder det samme på dansk og svensk, så kan du jo google det.

http://wwwkrlighedsagdelosarinasmor.blogspot.com

 
Nelliesmamma

Nelliesmamma

9 juni 2009 19:20

Jag sitter och gapskrattar åt dig...hoppas du kan bläddra tillbaka till de här dagarnas bloggningar nästa vecka och få dig ett riktigt gott skratt du mé.
Jag känner inte igen hälften av alla symptom, men vissa av dem drabbar oss nog alla varje månad!!! Och man är ju knäpp varje gång och tror att "det är bara jag" som drabbas!!! DÄRFÖR tycker jag det är så roligt när nån sätter ord på det. Själv drar jag nåt gammalt över mig- och innan LCHF åt jag en stor påse POLLY varje dag!!! På jobbet bytte vi från termen mens till "Pollyvecka"...ja jävlar. Vi har det lika helvetiskt allihopa...

http://nelliesmamma.bloggagratis.se

 
Ingen bild

linda-loo

9 juni 2009 19:25

Jag mår PYTON i en vecka varje månad. Jag är ledsen, vansinnig, svettas som en gris, vill krypa ur skinnet.....osv. Men det absolut värsta av allt är att under denna veckan tvivlar jag på allt. Först och främst på min egen duglighet som fru och mamma, men även på meningen med livet....du vet när man undrar: Är det inte mer än så här?? Jag vill bara vara ifred, vill inte laga mat, inte umgås och är bara arg och ledsen om vartannat. Min man är (tack och lov) en mycket förstående make, och gör verkligen ALLT för att underlätta för mig. Har funderat på antidepressiva medikamenten, men vill inte stoppa i mig sådant i onödan. Tänk om jag blir helt avtrubbad!!
Det är sedan konstigt att man/jag kan vakna upp en morgon, och känna mig helt som vanligt. Då är allt glömt tills nästa gång :D Tur är väl det!

Så nu fick jag gnälla av mig lite.
Ha det gott och kram!
"pms/pds-syster" ;)

 
Lowa

Lowa

9 juni 2009 19:31

..ha,ha..jag tror vi alla lider en sväng av PMS

http://www.lova.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ellen

9 juni 2009 19:40

Jeg lurer litt på hvorfor du har så mye i mot antidepressiva. For all del, det er et godt valg å velge å leve med symtomene slik de er. Livet kan jo være en berg-og-dal-bane også for mennesker uten så store pms-symtomer, og vi får jo ikke noe inkluderende og tollerende samfunn dersom vi medisinerer vekk alle livets daler. Men det er jo kjemi (i kroppen) som forårsaker disse svingningene, og antidepressiva er også kjemi.

Hvilket råd ville du gitt til andre i din situasjon?

 
Ingen bild

Persil,ja

9 juni 2009 21:33

Nadja: Jo, ibland kan det vara så, men ofta känner jag i kontakten med människor att jag mår dåligt. Jag blir svår och överkänslig. Men det där med att det mitt i skiten dyker upp en ljusglimt så man kan skratta åt allt, stämmer jättebra-då sveper skrattet iväg pmskemin ett tag. Skratt är bra!!!
Ang. blandningen så vet jag inte riktigt receptet eftersom jag just med grönt haft färdig grön färg som jag blandat i vitt. Proportionerna kanske då är 1/10. Tar du grönt pigment så rör du ihop det med kokt linolja och sen i vit färg, då måste du ha ett torkmedel som man köper på färgaffären. sk kolla vid tillfälle vad det heter om du inte hittar det- Stöt på om du behöver det. Balsamterpentin använder jag inte eftersom lukten blir så giftig-inte bra att vistas i samma rum ens.

Annicka: Vallningar har jag inte sååå mycket av. glad att man slipper NÅGOT° ! ;D

Lisa: Jag ÄR faktiskt lite rädd för hormoner. Fast jag skulle nog ändå
rekommendera min egen dotter det för att slippa bli så här jobbig och deppig. Det är ju värt det!!!

Losarinas mor: Ja, jag borde kanske prova, men är lite skraj för hormoner.

Nelliesmamma: Åååå, Polly! Det hjälper mot mycket. Det ger mig nästan lyckokänslor! ;D
Och det är heeeelt ok att skratta åt eländet!

Linda-loo: Visst är det hemskt att drabbas av denna svarta syn när man annars har allt man önskar! Jag tvivlar också. På allt, på min förmåga att skapa, på min smak, på min man om han verkligen älskar mig, på mig som mamma, som fru som dotter som vän ja allt tvivlas det på. Man är inget att ha. Det är inget kul!!!!! OCh så vips är det borta. Just nu längtar jag till den stunden!

Lowa: Ja, kanske!

Ellen: Jag är en sån där som inte tror på mediciner så mycket. Har lite svårt att stoppa i mig sånt jag inte vet. Fast det kanske är dumt. Livet ska absolut vara upp och ner för att man ska uppskatta uppen, men man blir lite less på att åka ner var tredje vecka. ;D

 
Ingen bild

Ulrika

9 juni 2009 22:21

Du, det verkar som att vi ska ha mens samtidigt. Typ på skolavslutningen. Och som klassmamma har jag i detta hemska pms-tillstånd fått spel på alla föräldrar som INTE lämnar 50 kronor till insamlingen, som drog i gång FÖRE JUL! (Persilja är oskyldig, vi har inte barn i samma klass). Det vill säga vi har i värsta fall inte RÅD att köpa några presenter till fröknarna när vi har varit ute med klassen och ätit pizza imorgon kväll. Ringde igårkväll runt till åtta föräldrar för att driva in pengar. Gick till och med och knackade dörr! Och just i denna PMS-attack har jag varit och sett min yngre bedårande lilla dotters stenåldersredovisning för alla föräldrar på kvällstid. Just med det där påklistrade leendet du beskriver (eller glömde jag det? Usch, nu blir jag nervös, jag kanske såg helförbannad ut). Äsch, man kanske borde sluta kräva in pengar på det här sättet. Folk kanske helt enkelt inte har råd.

 
Noe ullent

Noe ullent

9 juni 2009 23:08

Hei =)
Jeg må først få si at jeg synes du har en veldig inspirerende blogg og jeg liker å lese det du skriver.
Men så leser jeg at du har en del problemer med PDS og jeg vet ikke om du har prøvd dette, men jeg vil anbefale deg å gå til en homeopat. De symptomene du nevner gir meg mange ideer om hvilke middel du burde ta, men det ville ikke være riktig av meg å gå inn på det rett og slett fordi jeg jo ikke kjenner deg. Du trenger en god homeopat som er godkjent av staten. Jeg vil ikke anbefale deg å begynne på anti dep. da dette vil ta noen av symptomene, men det vil også skape en ubalanse i de kjemiske signalstoffene i hjernen, noe jeg vil si man skal være forsiktig med. Forskjellen på homeopati og vanlig legemiddel er at homeopati gjør noe med grunnen til at man blir syk, mens legemidler tar vekk symptomene. Altså hvis du har hodepine så vil vanlig paracet dempe de nervesignalene i hjernen, mens homeopati vil ta vekk selve årsaken til at du får hodepine. Jeg har brukt dette på meg selv i over 10 år og mine barn får heller ikke noe annet. Jeg har selv sjøgrens syndrom og der kan ikke legevitenskapen gjøre noe, mens homeopati har gjort med smertefri, tar alle betennelser jeg har i nyrer, lunger osv. Sjøgrens pasienter er også depresive og lider av utmattelse. Det er jeg også helt kvitt.
Og har du prøvd en og ikke er fornøyd, ja så prøv en til. For hvis du finner en som er god så får du et nytt og bedre liv. Og hvis du ikke finner en så gå og les så mye du kan om det selv.
Mener ikke å tråkke over noen grenser her, jeg kjenner jo ikke deg og ditt liv, ville bare komme med et velmenende råd.
Med vennlig hilsen noe ullent

http://www.noeullent.typepad.com

 
Lycke

Lycke

9 juni 2009 23:46

Just det ja!!! Femal balans var det det hette, som jag såg reklam om att det skulle hjälpa mot pms, hittas på hälsokosthandel tror jag!!!
Skönt att hitta fakta om hur du har det???!!! Borde ju verkligen gå att göra något åt, tycker inte du ska behöva känna så här...nooosaaaan...

Kramhögar Lycke

http://till-vidas-ara.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persil,ja

10 juni 2009 06:42

Ulrika: Ja, det lät ju inte som en kul kombination, indrivande klassföräälder med pms...Det finns alltså de som har det värre...

Noe ulllent: Tack för tipset! Låter som något för mig då jag är mycket tveksam till att stoppa i mig mediciner, särskilt sånt som mixtrar med hjärnan. Känns läskigt. gilalr inte heller hormoner. Homeopati har jag faktiskt aldrig tänkt på. det som skulle hindra är dock kostnaden. Har nog inte råd att gå till en sån. Tack för tipset iallafall, det låter faktiskt mycket klokt och bra!!!

 
Tiger

Tiger

10 juni 2009 20:12

Hi hi hi...skönt att äntligen få veta vad man lider av:-) Tur att man bara har svår pms en vecka i månaden. Å nu kan jag ju tala om för killen att jag är helt "normal".

http://tigermamman

 
Ingen bild

Persil,ja

11 juni 2009 07:12

Tiger: Ja, ganska normal iallafall! ;D

 
Ingen bild

Lindra pms/pds

16 juni 2009 08:29

Måste ju bara tipsa om vad som hjälpt mig mot mina pms besvär. Det är ju inte helt bra och jag har även haft svår depression så man är väl lagd åt det hållet... men jag har märkt att min pms blir mycket bättre när jag äter typ GI. Eller iallafall undviker snabba kolhydrater mjölk socker och vete... Jag är mycket bättre av det. Men jag kan få sjukt jobbigt sug efter söt choklad när mensen väl kommer så lite slinker väl ner men då är min värsta pms över. Jag tycker mitt humör är avsevärt mer stabilt över lag om jag äter rätt,tänk vad mycket det kan göra... istället för mediciner. Sedan vill jag tacka för en rolig och inspirerande blogg, läser den regelbundet! /Anna

 
Ingen bild

Hille

24 februari 2010 19:00

Hej alla ni underbara människor - jag ser att detta blogginlägg är ett halvår gammalt, men jag fick upp det när jag sökte på google för att själv förstå min egen situation. Jag kan också bocka av nästan alla (utom feber) syndrom på listan. Bara att läsa att det finns så många andra med det här underlättar. Är helt slut by the way, hela dagen har varit piss, igår grät jag mig till sömns - fast kunde inte somna förrän vid tre-tiden. Har precis sovit i fyra timmar, äter en skål med popcorn och väntar bara på att den jäkla mensen ska komma så att allt blir bra igen. Killen kommer hem snart, stackars honom. Jag vill att han ska förstå, samtidigt vill jag inte att blir en "nu är Hillevi-känslomässigt störd"-vecka. Min mamma är barnmorska och hon har sagt att det är viktigt att inte förminska eller glömma det som man säger eller tänker när man har PMS. Det som kommer fram är inte bara påhitt. Det är dina riktiga känslor och tankar som helt enkelt tio-dubblas. Tänk på det- fina systrar som gjort min kväll bättre :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9
10
11 12
13
14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24
25
26 27
28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se