Direktlänk till inlägg 5 maj 2009

Förstugekvist?

Av Persilja - 5 maj 2009 21:58

Vi har en hel del planer för huset. Men eftersom vi gör allt själva (och inte har träd som det växer pengar på) så tar det sin tid. Mest är det små projekt i väntan på de större.

I sommar ska vi göra ett halvstort projekt. Vi ska bygga in bron. Göra en förstukvist. I härbret har vi hittat två par dubbeldörrar. Ett par av dem ska vi använda. De ska skrapas och målas gröna. (Nu är de vita.) Kromoxidgrönt som jag redan har hemma. Det är en bra dörrfärg. Klassisk. Typ som denna.

 

Eller denna beroende på om man bryter den lite med vitt. När jag googlade fram dessa bilder hittade jag denna också och blev genast förtjust i tanken på TURKOS dörr...Jädrar vad snyggt.

Men jag tror att vi håller oss till planen med grön eftersom jag aldrig kan blanda den där vackra kulören. Sen har vi ju snö en hel del månader om året och då tror jag att man myser mer av en varm grön dörr som välkomnar en hem.

Nu ska vi bara fundera hur själva förstukvisten/farstukvisten ska se ut och söka fönster som passar. Begagnade helst. 

 

Ovanstående förstukvist är från ett övergivet (?) hus i Gammelstads kyrkby. Alldeles vid turistattraktionen Hägnan. Så vacker förstukvist!!!!!

Vårt hus som är ett gammalt härligt hus från 1800 har någon tidigare ägare försökt förvandla till ett modernt Älvsbyhus. (Lånad bild på ny panel.)

De har tilläggsisolerat och klätt in huset med en ful panel och sen (värst av allt) målat huset med en förfärlig  faluliknande färg. Plastfärg. Jag HATAR plastfärg på hus. Det är så fult. Dött och fult. Blankt. BLÄ!

Men att börja riva ner och panela om bara för att vi inte gillar färgen är ju lite väl ogenomtänkt. (Och vansinnigt dyrt.)

Däremot tänker vi inte alls fortsätta med den fula panelen och den fula färgen när vi bygger vår lilla farsutkvist. Nä, där blir det fin gammal lockpanel och äkta falu rödfärg. Vi struntar i att det kommer att framhäva fulheten på det andra ännu mer. Det bär för mycket emot att använda fel (fult) material bara för att någon annan gjort det innan. Detta är det bästa vi kan göra i nuläget. Om 10 år kanske det är dags att renovera fasaden igen och DÅ kanske vi känner oss motiverade att byta skiten.

Så här ser lockpanel ut. Sån ska det vara. För så har huset sett ut ända tills förra ägarna förstörde allt. Men nu får vi nöja oss med detta på förstukvisten.

(OBS! Alla bilder i detta inlägg är lånade från olika sidor på nätet!)

Heter det förstukvist eller farstukvist? Förstuga? Farstu kommer nog från förstuga. Jag väljer förstukvist. Det är nog originalet. Någon som vet? Eller är det dialektalt? Jag kan tänka mig att förstukvist är i det närmaste omöjligt att säga på skånska. Någon skåning som känner sig manad att pröva och tala om konsekvenserna. Svalde ni tungan eller nåt?



 
 
lycke

lycke

5 maj 2009 22:59

Det låter jättefint!!! Grönt tror jag också passar bäst, kan aldrig kännas fel, även om jag älskar turkost - ojoj vad velig jag låter...måste träna på det här med utefasader, ska verkligen träna färgögat för alla färger UTE denna sommar har jag tänkt!!! Och nu börjar det bli dags! Älskade fasaden från gammelstads kyrkby...mums, hade så gärna velat ha en farstukvist hos oss, men det ska tydligen inte passa våran sorts hus...hmm...

Goa kramar Lycke

http://till-vidas-ara

 
Camilla

Camilla

5 maj 2009 23:37

Så fina bilder du har! Den rosa väggen i hallen blev jättehärlig! Tänk att du BLANDAR färgen själv, låter jättekrångligt!
Ha en fin vecka!

http://www.hattematte.blogspot.com

 
Therre

Therre

6 maj 2009 06:20

Jag säger farstu :P Så fin den där farstun var i det gamla huset du visade, har nog faktiskt inte tänkt på det där huset fastän man besöker G-stan rätt ofta, spec. om sommaren :)

http://www.therre.se

 
Schkånschk föschökschkanin

Schkånschk föschökschkanin

6 maj 2009 08:37

Grrrglll......arrrrrrgghh.....ööööhhhhhhh!!!
*HOST*

Tvi vale. Har aldrig gillat tunga (eller för den delen klövar (grisatassar), oxasvansar, el inälvsmat...) Trots att denna tunga ändå var min egen...

Nej du - ska jag ge mig på att säga det där ordet föschtukvist (såsom ni norrlänningar uttalar det), så låter det som om jag skulle härstamma från Nederländerna el nåt (ev Tyskland). För det blir liksom schvullet i halschen vid bägge s:en; föschtukvischt. Som en fyllevariant, skulle man kunna säga!
På ren skånska blir det i stället förrrstukvist. Som skåning får man ofta tillfälle att rensa svalget från onödigt slem. Praktiskt. Undras ifall skånska spottkoppar förekom mer frekvent än norrländska?

http://livetenligtmynta.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persil,ja

6 maj 2009 08:57

Lycke: Nej, ert hus ska inte ha en förstukvist. Er järnbro är perfekt för ert hus. Bevara den! ;D

Camilla: Jag gillar krångel:-)

Threre: Kika nästa gång!

Tack snälla försökskaninen, jag visste väl att du skulle ställa upp! Ja, det var väl det jag visste. Värre ord för er får man väl leta efter. Tur att du lyckades fiska upp tungan igen! (Annars hade jag fått dåligt samvete.)
Jag delar din matsmak för övrigt. ;D
Så bra att ha en dialekt som samtidigt är en propplösare. Avloppsrens och gutturalt i ett liksom. Himla fint!

 
En annan skåning

En annan skåning

6 maj 2009 13:31

Så himla svårt är det väl inte...
Sitter här och pratar med mig själv: Föschtukvist, förrrstukvist, farschtukvist... Låter kanske inte som när ni säger det i norr, men omöjligt tycker jag då inte att det är.
Mysig farrrstukvist den översta förresten!
Hälsningar från norra Skåne :-))

http://lenalavendel.blogspot.com

 
Ingen bild

Persil,ja

6 maj 2009 14:48

En annan skåning: Jamen då kanske du inte är lika urskånsk som försökskaninen? :D
Skämt åtsido; jag förstår att det är möjligt för er. Det är bara så kul att retas med vissa...:D

 
Pippi

Pippi

7 maj 2009 09:25

Kromoxidgrön dörr till falurött hus (med vita knutar?) är SÅ snyggt! Sitter också och klurar på vilket uttalsalternativ jag brukar använda för en inbyggd bro ;))) Men nu kommer jag definitivt inte på det - blev alldeles förvirrad av alla möjligheter som stod till buds *hihi* Har en hemlig dröm om att bo i ett hus med lockpanel, men inser att det inte riktigt gör sig på ett hus från 1977 :)

http://langstrump.wordpress.com

 
Tant Grön

Tant Grön

7 maj 2009 22:52

Åh till den första och dubbel åh till den fjärde!!!

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards