Alla inlägg under april 2009

Av Persilja - 21 april 2009 08:56

Läs en bok!

Jo, det tycker jag är ett bra miljötips. Tänk bara vad mycket du är med om fast du bara sitter ner med en bok. Du reser, du upplever, du njuter, du bildar dig, du slappnar av, du upplever spänning, du stimulerar en massa sinnen, du producerar säkerligen endorfiner, du blir lugn och glad. 

Ta en bok nästa gång du känner att det kryper i kroppen istället för att dra iväg på något. Tänk vad ofta man drar iväg på helt onödiga utflykter i jakten på stimulans, och så finns stimulansen i bokhyllan!

Hemma hos oss har böckerna också en isolerande effekt. Vi har klätt en hel yttervägg (ja på insidan då) med bokhyllor. 

Energibesparing alltså. De hjälper till att hålla värmen i huset.

Men framför allt är böckerna till för att värma själen.

Detta är seriöst! Jag har verkligen tänkt på detta. Det ger massor att läsa. Massor av glädje och stimulans och lycka. Det dämpar behovet av att uppleva saker hela tiden. Man kan varva resandet, rännandet, shoppandet eller vad det nu är man gör, med att läsa böcker. Tro mig, det funkar!

Inte bara för en nörd som jag.

Dessutom finns det ju bibliotek där du kan låna hem de mest fantastiska böcker gratis och där tusentals andra läst samma bok innan dig. Det är häftigt och väldigt miljövänligt dessutom.

Läs en bok och bli klok. Läs en bok och bli miljövänlig!

Av Persilja - 19 april 2009 20:58

Av en annan bloggerska fick jag en bild som hon trodde jag skulle gilla. Och visst tusan gjorde jag. Jag blir alldeles glad över att se såna här saker! Varför är inte fler fastighetsägare/arkitekter så här lekfulla?

UNDERBART!!! (Ni fattar väl att det är de prickiga balkongerna jag faller för!)

Av Persilja - 19 april 2009 20:31

Städ och rens dag har jag haft idag. Ja, lika tråkigt som det låter men fruktansvärt nödvändigt. Jag fyllde bron med ett berg av graningekängor, skridskor, längdpjäxor, slalompjäxor, slalomhjälmar, vinterjackor, täckbyxor och jag vet inte allt. (Och vidarebefordrade det till förrådet ute.) JÄDRAR vilken plats det tar! Plötsligt känns hallen luftig. Fast det är liiiite tidigt. Det kan behövas ännu. Vill tillägga det så att inte vädret får för sig att hämnas mitt högmod. Vantar och mössor får vara kvar en månad till. Här finns massor av snö kvar.

I slutet av april hör det liksom till att frysa lite och de dagar solen får lust att visa sig är det bara skönt att inte ha någon tjock vinterjacka att släpa på.

Så nu är det officiellt vår i denna familj!

Är inte klar i hallen men kan visa hur helheten ser ut på "rosa" sidan.

Det ska vara ljust och diskret. Det känns som att jag vill att alla återvinningslådor därunder ska vara samma färg och pallen ska inte vara röd och prickig. Jag har behov av att hålla hallen lugn eftersom den är ett katastrofområde då det gäller stök mest dagligdags. Avsparkade skor, ryggsäckar gympapåsar, återvinningskärl, soppåsar och hundleksaker i en evig röra.

Spegeln får stå för mönstret och färgen.

Jag har bestämt mig för att måla stockarna vita. Så det är nästa projekt har jag tänkt!

Barnen har fått en Spidermanperiod. De sitter och ser alla Spidermanfilmerna och är nostalgiska. Trean snurrar i DVD:n just nu.

Det har blivit lite kult för dem redan.
Av Persilja - 19 april 2009 12:54

Som ni kanske märkt målar jag en hel del. Oftast också med oljefärg.

Då måste penslarna rengöras med lacknafta, något som inte är särskilt miljövänligt. Men, jag har upptäckt ett sätt att döva mitt miljösamvete. Jag återanvänder lacknaftan. 

När man rengjort penseln låter man bara lacknaftan stå i någon vecka. Efter ett tag har all färg sjunkit till botten och kvar är en klar och fin lacknafta. Den häller jag då försiktigt över till en dunk eller flaska och återanvänder om och om igen. Den vänstra burken har turkos nedsjunken färg i botten och i den högra burken rengör jag nu penseln från rosa färg med samma lacknafta som jag sköljde bort den turkosa färgen med. Väntar jag en vecka eller mer har jag snart rosa färg i botten och klar lacknafta upptill. Redo att återanvändas.

(Jag vet inte om det är miljövänligare att använda vattenbaserad plastfärg. Man måste ju skölja penseln i vatten och hur många kör iväg med det vattnet till en miljöstation? De flesta sköljer nog bara penseln i kranen och låter allt rinna ut i avloppet.)

Av Persilja - 19 april 2009 09:21

Mesta tiden vid datorn används nu på Flickr.sidan Den är tidskrävande med alla grupperingar jag måste göra för varje bild. Kan sidan så dåligt också att det tar en väldans tid att hitta hur man gör.


NU ska jag ut i solen och attackera isen.

Vi gjorde misstaget att sätta familjens cyklar i växthuset i höstas. Kändes som en bra idé då. Nu har vi insett att det var en usel idé. Den skruttiga dörren in till växthuset går väldigt lågt. Ända ner i marken i princip. Den ligger i nedförsbacke. All snö som smälter rinner ner mot den. På natten fryser all den runna snön och voilá, vi har en iströskel utanför dörren och dörren går inte att öppna. Barnen vill ha sina cyklar eftersom alla vägar är snöfria. Det finns ett sätt att lösa det, men det kostar rätt mycket. En värmekabel. Vi funderar på att köpa en sån, men hoppas fortfarande på att ishackandet ska hjälpa...

Is är dock väldigt håååååårt! Av Persilja - 18 april 2009 21:40

Jag vill verkligen inte vara någon pekpinnetant! Jag är bara en människa med fel och brister, tro´t eller ej! (Mouhahahaha!)

Jag försöker dock göra så gott jag kan. Med små medel.

Det finns ett ordspråk som ofta används i miljövänliga sammanhang.

Ingen kan inte göra allting, men alla kan göra något.

Det är så bra!

Alla kan göra något. Jag vill att alla gör något.

Tänk om alla gör allt de kan. Då blir det ju mycket.

Jag tänkte nu införa "Dagens miljötips" här i bloggen och dela med mig av det lilla jag gör. Små enkla "tricks". Jag vet inte om allt är så miljövänligt, men det får man i så fall gärna upplysa mig om. Troligtvis gör massor av er samma saker, men kanske finns det någon som inte tänkt på det och då är det ju en vinst. (Det är tur att inte långa omständliga texter är farliga för miljön...hahaha!)

Så här kommer det då. 

Det absolut första:


DAGENS MILJÖTIPS!


Spara gamla brödpåsar och annat och använd istället för att köpa oanvända plastpåsar.Jag vänder dem ut och in och skakar bort alla smulor och sen viker jag dem platt innan jag stuvar ner dem i lådan.Stora och härliga och perfekta att sätta till exempel hembakta bröd i.  Smutsiga plastpåsar sorterar jag som mjukplast, eftersom jag tror att det inte är så miljövänligt att skölja dem rena.Av Persilja - 18 april 2009 21:26

Jag har målat andra varvet på luckorna nu och satt på knoppar.

Det blev en rödprckig, en blå prickig och två vita knoppar av porslin. De hade jag alla sen förr. Jag vill ju gärna att all renovering vi gör ska vara billig. Så låga utgifter som det bara går. Det är skoj, för då börjar jag tänka i nya banor. Jag utmanar mig själv. Idag tänkte jag; knoppar, hm, har jag några fina liggande? Innan jag kom på att jag hade det hann jag fundera ut att jag skulle göra egna handtag. Hade några idéer som absolut gått att genomföra. Nu blev det dock dessa. 

Ovanför dessa gamla köksskåp som nu är hallskåp finns ett proppskåp. Det är gult.

Eller var. Var gult. 

För nu är det också rosa.

Det blev fint. Att det blev rosa överhuvudtaget beror på att det var en sån burk jag hade hemma. Jag ville använda det jag hade. Och jag är jättenöjd eftersom det blev så mycket ljusare. 

Nu kastar jag lystna blickar på stockväggen. Husets enda. Jag gillar att se timringen. Men måste den vara brun och ljusslukare?

Jag ska nog måla den vit. För stockarna syns ju ändå. 

Men eftersom jag inte är riktigt säker på min sak ska jag vänta en gnutta. Insidan av skåpen har fått överblivna vaxduksbitar på hyllorna. Lite färgsprak blev det alltså. Ikväll myser vi med varmt lampsken och stearinljussken.

Lovely!

Livet är en ynnest! Tänk, allt oftare får jag den raden i mitt huvud. Jag är så harmonisk! 

Det måste vara alla färger! (Eller huuuur!)

Jag tänkte införa en ny liten programpunkt i min blogg. Men jag kanske ska sätta det i ett alldeles eget inlägg. Jo, det gör jag. 

Kommer snart!

Av Persilja - 18 april 2009 02:39

Toodeloo!!! Jag har suttit och gjort en flickroom-sida. Något jag länge tänkt! Det tog en jäkla tid. Men nu är det gjort. Kika in vetja och så klicka på "slideshow" så kan ni få en dos Persiljehem. Det är jättekul!!! Jag och alla proffsen liksom. Toodeloo!

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se