Direktlänk till inlägg 19 april 2009

Dagens miljötips!

Av Persilja - 19 april 2009 12:54

Som ni kanske märkt målar jag en hel del. Oftast också med oljefärg.

Då måste penslarna rengöras med lacknafta, något som inte är särskilt miljövänligt. Men, jag har upptäckt ett sätt att döva mitt miljösamvete. Jag återanvänder lacknaftan. 

När man rengjort penseln låter man bara lacknaftan stå i någon vecka. Efter ett tag har all färg sjunkit till botten och kvar är en klar och fin lacknafta. Den häller jag då försiktigt över till en dunk eller flaska och återanvänder om och om igen. Den vänstra burken har turkos nedsjunken färg i botten och i den högra burken rengör jag nu penseln från rosa färg med samma lacknafta som jag sköljde bort den turkosa färgen med. Väntar jag en vecka eller mer har jag snart rosa färg i botten och klar lacknafta upptill. Redo att återanvändas.

(Jag vet inte om det är miljövänligare att använda vattenbaserad plastfärg. Man måste ju skölja penseln i vatten och hur många kör iväg med det vattnet till en miljöstation? De flesta sköljer nog bara penseln i kranen och låter allt rinna ut i avloppet.)

 
 
helena

helena

19 april 2009 13:23

Det var ju ett superbra tips... Visst har jag sett att färgen sjunker men INTE att jag är såpass smart att jag tänkt på att återanvända lacknaftan. Inte dumt alls! Ha det gott! KRAM

http://www.retro-tokig.blogspot.com

 
Ingen bild

Persil,ja

19 april 2009 13:49

helena: Vad bra! Då kanske du fick en användbar idé! :D Nog smart tror jag dock att du är! hahaha

 
kardemomme

kardemomme

19 april 2009 15:54

Hei Persilja :))Ser du gjør en innsats for miljøet og det er en bra sak å sette fokus på! Når jeg rengjør fingrene etter at jeg har malt med oljefarge bruker jeg soyaolje eller olivenolje for å rengjøre fingrene!
Det er bedre for huden enn Whitespriten som mange bruker og selvfølgelig bedre for miljøet. Jeg har ikke forsøkt på store pensler men mindre pensler rengjøres på samme måten! Soyaolje altså!
Her er alt så herlig for tiden! Karamella er frisk og i går hadde vi jentedag med besøk hos frisøren og innkjøp av nye vårklær..Det er så ubeskrivelig deilig at den fryktelige tiden er over!
Ønsker deg en fortsatt fin søndag!
Stor solvarm klem fra Kardemomme :))

http://husetvedbekken

 
Anno

Anno

19 april 2009 17:39

Fantastisk blogg, jag har suttit och tittat igenom jättelänge nu! Underbart vackert hem!

http://www.annosuperstar.com

 
Tant Grön

Tant Grön

19 april 2009 19:31

Men vilket fantastiskt tips! Själv målar jag mest med vattenbaserad färg dels för att jag tror att det är bättre för miljön men också för att den luktar gott och det tycker jag INTE att oljefärg gör. Jag är superkänslig mot starka dofter. Men som du vet målar vi just ni planket i trädgården och där är det inte okej med vattenbaserad färg utan måste vara oljebaserad så då blir det till att använd lacknafta :-( Så TACK så mycket för detta tips, passade perfekt i tiden liksom, hi, hi. Vilken tajming du har! Men linoljefärg ska väl va bra för miljön va! Men luktar den oxå jätte mycket?

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

 
Anna

Anna

19 april 2009 22:30

Om du vet att du ska måla med en färg fler gånger så lägg pensel i en plastpåse, snurra lite gummiband runt penseln så att påsen sitter tätt och sedan lägg allt i frysen. När det är dags att måla tar man fram penseln och börjar måla. Då slipper man tvätta penslar där emellan.

http://www.annastilla.blogspot.com

 
Ingen bild

Persil,ja

20 april 2009 06:56

kardemome: Jag förstår att livet leker nu!!! Så fantastiskt att det bara är över!!! Kram!

Anno: Tack , vad kul! ;D

Tant Grön: Jag tycker att linolje färg borde vara bra eftersom det bara innehåller kokt linolja som man t o m kan äta. Däremot är många pigment giftiga. Fast de hamnar ju på väggen eller det man målar. Linoljefärg utan torkmedel såsom balsamterpentin luktar inte alls så starkt, bara karaktäristiskt. Jag tycker det luktar gott.

Anna: Plast över penseln har jag testat men aldrig frysen! Funkar det verkligen på alla färger? ;D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20
21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards