Direktlänk till inlägg 7 november 2008

Halleluja och Amen-vad jag är djup idag!

Av Persilja - 7 november 2008 11:02

Lycka.

Vad är det egentligen?

Jag läste ett ordspråk en gång som lydde 

"Vår enda skyldighet på jorden är att försöka vara lyckliga."

Det låter bra. 

Det låter lätt.

Men det är inte lätt.

Jag googlade på lycka. På bilder av LYCKA.

Fick fram olika saker. En storfiskare med sin fångst, en hund med ett stort ben, en modebloggare med en sko i famnen, ett bröllopsfoto, en bebis, en gammal kvinna som gosade med en hund. 

Lyckan kan se ut hur som helst.

Det är det som är häftigt med lycka.

Det kan vara vad som helst.

Det finns någon slags förutbestämd mall som talar om vad lycka är. 

Om man är kvinna kanske mallen ser ut så här: Man, barn, hus, skönhet, kläder, smycken osv.

Boooring!

Det har inte ett skit med lycka att göra.

Lyckan sitter i annat. I en inre frid. I att lyssna till den inre rösten. Att inte jämföra med andra utan verkligen scanna av vad just jag, därinne i mig, blir lycklig av.

Att lära sig det gör en lycklig. Då upplever man lyckan i större doser. Att lära sig att den inte har ett skit med materiella saker att göra. Att det är en känsla som kommer när man är nöjd med det man har. 

Vad det än är.

Så om storfiskaren är supernöjd med sin bautagädda, kanske inte jag alls känner lycka av att dra upp en jättefisk. 

Det här har väl de flesta fattat för länge sen.

Men att fatta och sen leva efter det är inte så lätt i detta materialistiska fasadbyggarsamhälle som vi lever i. Det är lätt att förlora sig själv. Svirra iväg i  det starka skenet av åtråvärda prylar, åtråvärda jobb, åtråvärda fasader.

 I vår speciella bloggvärld kan vi VERKLIGEN bygga upp fasader. Vi kan utelämna allt som inte verkar lyckat. Bara visa det som vi vill visa.

Det kan bli så missvisande.

Hem utan stök. 

Familjer utan bråk.

Liv utan motgångar.

Och så vidare.

Men vi har chansen att göra tvärtom. Berätta att det faktiskt finns dagar då allt känns förjävligt. Då vi känner att alla andra i hela världen är lyckade och  glada. Utom vi.

Dela med oss av våra svagheter.

Det gör att vi spräcker fasaderna lite grann. Gläntar på dörrarna och visar att det bakom de polerade fasaderna finns samma saker som hos de flesta. Alla har vi väl motgångar ibland. Alla mår vi väl dåligt ibland. Alla bråkar väl. Alla har väl stökigt ibland. 

Nå, varför kan vi inte fläka upp dörrarna på vid gavel ibland. Visa hur vi verkligen har det. Och bli befriade. 

Halleluja!

Vi blir fria.

Vi ser att vi är som alla andra.

Lyckliga ibland, olyckliga ibland.


Jag tror det är förutsättningen för lyckan. Att den försvinner ibland. Det är då vi kan uppleva den. Det är då den verkligen KÄNNS när den kommer.

Det är då den känns så himla BRA.


Läste i tidningen idag att de äldre var de lyckligaste. De över 65. 

Det beror säkert på att det tar ett helt liv att lära sig vad man längst där inne egentligen behöver. Man har lärt sig att det inte har med skalet att göra, utan att det enbart har med insidan att göra.

Man behöver frid, självkännedom och kärlek. 

Halleluja!







 
 
Dockmamman

Dockmamman

7 november 2008 11:48

Ja, du var väldigt djup idag...

Har själv funderingar på lycka, min vännina kom in igår och talade om att hon fått cancer på ett annat ställe, hon var i princip friskförklarad...

jag blev jätteledsen för jag miste en vännina i April och jag är så rädd för att mista henne med, så då kände jag när ska man få känna LYCKA!!!

Ska gå över till henne alldeles strax och vi ska sätta oss med stickning och prata lite, hon bor bara rakt över gården så det är bra för då kan jag hjälpa till och kämpa med henne...

Har en tävling på min blogg...

Kramar till dig och ha en bra helg

http://stickmonster.bloggagratis.se/2008/11/07/108

 
Lisa

Lisa

7 november 2008 11:55

Lycka är att kunna sy blixtlås på maskin!

http://mittlillahus.blogspot.com

 
Jenny

Jenny

7 november 2008 11:59

Du har så rätt. Jag ska tänka på det. Man stannar alltför sällan upp och tänker efter.

http://hallongumman.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilaj

7 november 2008 12:12

Dockmamma: Så fint att du kan vara nära henne!

Lisa: Häpp!

Jenny: Det är alltid bra. Stanna. Tänka. :D

 
fru Pink

fru Pink

7 november 2008 12:24

Kjære du! Jeg er så enig, så enig i det du tenker og skriver om lykken! Den er så udefinerbar, og kan være så mye. På "lette" dager kan den for min del komme som et blaff over å finne noe fint å kjøpe(...jeg er ærlig her;)..), på andre, kanskje grå og ettertenksomme dager, kan den komme som en takknemlighet over livet, hva jeg har i det, familien, den kan komme som et blaff som setter alt i perspektiv! Lykken er så mye.
På bloggen vil jeg bare vise det fine, det lyse, det positive og glade. På jobben møter jeg hver dag død og liv, sykdom og livets store spørsmål, og det har jeg gjort i alle mine jobber de siste 12 årene. (rus, psykiatri,nyfødt medisin) Jeg trenger en ventil, et sted som bare er "himmel", som bare er positivt og enkelt - og nettopp det har bloggen vært for meg. Jeg ser betenkelighetene med det. For noen kan det jo se ut til at jeg ikke opplever livets skyggesider i det hele tatt, når jeg bare er opptatt av nye puter, nye pledd og nye kjøp;) Men ingen er bare det vi ser.
Ønsker deg en helg med ekte LYKKESTUNDER:)

http://www.flittiglisene.blogspot.com

 
Losarinas mor

Losarinas mor

7 november 2008 12:43

Tanker om lykke... Havde skrevet en laaang kommentar, men... Du har ret i alt hvad du skriver! Og man skal huske, at man ikke kan gå rundt og være lykkelig hele tiden.. Livet byder også på modgang, ensomhed, sygdom og mørke. Men størst af alt er kærligheden :-)
Tak for et dejligt indlæg !

http://kærlighed,sagde Losarinas mor

 
Ingen bild

Persilja

7 november 2008 12:51

Fru Pink: Kloka ord. Precis så är det. Lyckan kommer i så många skepnader! Stark lycka över att bara hitta rätt rosa nyans till exempel! Samtidigt som jag skrev mitt inlägg tänkte jag att det är ju mycket därför jag bloggar, för att göra mig själv glad, se ljusglimtarna. Verkligen suga på karamellen och njuta av lyckan att kunna känna den över en tygbit eller en väggfärg. Men ibland blir man liksom "mätt" på ytligheten (som man lever i och njuter av andra dagar) och börjar fundera vilka människorna är bakom alla vackra sköna härliga bloggar och väggar och fasader. Då är det skönt att veta att vi är egentligen alla lika och känner lika.

Losarinas mor: Ja och vi behöver det. Motgångar kan ge något positivt när de viker undan. Det är lätt att glömma.

 
kardemomme

kardemomme

7 november 2008 14:39

Hei du :)
Lykke defineres etter hvem som beskriver den..Lykke for en person er kanskje noe helt annet for en annen..
Blogging brukes også forskjellig..Noen bruker det som et kreativt verksted hvor man utveksler ideer og erfaringer mens andre ønsker å være mer personlige..Det er selvfølgelig opp til hver enkelt men jeg tror det er de færreste som vil utlevere familien og livet sitt på nettet..I Norge blir barna flasket opp med at man ikke legger ut personlig informasjon om seg selv på nettet..Skolene poengterer dette hele tiden..Hver høst må vi underskrive på skjemaer fra barnehager og skole angående offentliggjøring av navn og bilder av barna i visse situasjoner..Anonymitet og diskresjon er en forutsetning for veldig mange av oss bloggere..
Vi ser jo at bloggene våre blir brukt på forskjellige måter..Hurra for mangfoldet! Men de fleste i min gruppe bruker den som kreativ inspirasjon..Man bytter ideer og skaper hyggelige kontakter :)Noen av disse kontaktene kan bli til livslange vennskap!
= Lykke! Nettet er et fantastisk verktøy men man skal bruke det med respekt og forsiktighet..Her er det skikkelig fredagsstemning nå..Det høljregner men det ødelegger ikke gleden over at det er helg..Skal snart pakke sammen og sette meg på bussen hjem..Lykke!! ;)


http://husetvedbekken

 
Andie

Andie

7 november 2008 15:43

Kan inte mer än att hålla med dig! Du har skrivit så bra och jag blir så berörd.

http://www.upinmytree.wordpress.com

 
Hanna

Hanna

7 november 2008 16:36

Oh, vilket bra inlägg!
Jag som i flera år kämpat mot panikångest, som jag nu äntligen lärt mig att bemästra, känner en otroligt lycka varje dag jag vaknar och mår bra, är glad eller klarar att ta mig igenom saker som tidigare varit omöjliga pga. ångesten.
Att bara sitta och titta på alla mina älskade marsvin när dom poppar runt i buren när dom fått nytt hö, se dom alldeles överöyckliga över en så enkel sak som lite torkat gräs :') Det får mig att bli verkligt lycklig.

http://hannasgrisar.webb.se

 
Sto

Sto

7 november 2008 18:15

Min syster sa ärligt att hon inte gillar min blogg eftersom den är alltför välordnad... Må så vara, men så'n är jag. Välordnad, dock ej alltid lycklig och välstädad etc. Men det förstår väl alla...? Min blogg är mitt gratisnöje=fantastiskt! Och den är lätt att hålla fin, det är liksom lite svårare att hålla huset så fint med tre små och små ytor.

Vet inte vart jag vill komma, men bloggarna är ju så personliga och man får väl tänka på att alla bloggare vill olika saker med sina bloggar. Jag vill inte visa vardagsröran - hu nä. Men samtidigt känns det ärligt och "du" när du gör det... Missförstå mig ej! Och du, jag tackar även dig för att Mynta tog med läsare på en Malmötur. Bodde där i 6 år, och du förstår väl att en Kirunatjej längtar tillbaka............... Kram!

http://www.mammanihuset.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilaj

7 november 2008 18:42

Kardemome: Jag är nog lite för dålig på att vara rädd för nätet. Jag skriver nog lite tokigt ibland! Jag menar inte att kritisera någon som bloggar! Inte alls! Jag är ju själv en ytlig bloggare som bloggar om ytliga ting-för att det gör mig GLAD!!! Det är jättebra att det finns bloggar med vackra ytor. Jag älskar det! Men jag menar kanske att i verkliga livet är det lätt att sträcka ut en hand och visa lite till, medan i blgogvärlden kan ytan ibland göra att stressen över ett inte perfekt hem eller en perfekt garderob eller vad det nu vara månde, ökar.Men jag är väl en av de ytligaste så jag talar inte om andra utan om MIG sJÄLV! Ibland blir jag trött på den jag visar och visar annat. För då känner jag igen mig mer. Liksom. Titta i min länklista och se mina favoriter. 99 procent är vackra härliga bloggar som gör mig glad. Ville jag läsa om skit och elände skulle min blogglista se annorlunda ut. Jag vill inte heller att min värld ska andas elände. Däremot kan jag visa glimtar av ärlig vardag. Som inte betyder elände men visar ett ganska normalt liv. Som man inte ska skämmas för. Äh, du fattade säkert det från allra första början. Vara kortfattad är inte min grej som du ser! :D Du är en av mina favvo bloggar, jag blir glad och inspirerad och jag vill att den ska vara precis som den är.

Andie: Vad bra!

Hanna: Det är så lyckan föds. På nåt sätt! Jag blir så glad för din skull!!!!

Sto: Håller med dig. Det är så mycket lättare att hålla ordning i livet i bloggen!!! Tur är väl det. Det är lite skoj också att titta tillbaka och se att man faktiskt gjorde en del, hade rätt snyggt och verkade rätt lycklig! Jag menar verkligen inte att alla ska fläka ut sig i bloggarna. Det vore rätt ointressant i längden också! Men det GÖR inget om vissa bilder visar en lite stökig diskbänk ibland heller. Både och måste få finnas. Äh, jag vet inte vad jag menar egentligen. Jag gillar de bloggar jag läser precis som de är. Men jag kanske är rädd att en del inte ser bakom fasaden. Att det blir en press för några att se all perfektion som vi faktiskt verkar ha då vi visar våra liv från den ljusa sidan. Äh. Over and out. Jag trasslar in mig mer och mer. Kram!

 
Stora E

Stora E

7 november 2008 18:52

Oj, jag blev ett Sto i min förra kommentar... Men det var bara jag. Gnägg!

http://www.mammanihuset.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilaj

7 november 2008 18:54

Sto: Men man kom ju till dig så det blidde ju ändå rätt! :D

 
epinoia

epinoia

23 december 2008 17:01

Jag tror nog att anledningen att folk över 65 är såpass mycket lyckligare är pga att dom på ett vagt sätt slagit sig ur mallen, "plikten", systemet, "slaveriet". Dom behöver inte leva för någon annan längre, de behöver inte längre kämpa för pengar, en karriär och behöver inte längre anpassa sig efter samhällets mallar och dömande ögon. Nu kan dom andas ut och leva så DOM vill, eller åtminstone befinner dom sig inte i den till synes oändligt långa tunnel av "plikter", arbetande och stress som börjar samma dag vi går in på dagis och slutar dagen vi tar ut vår pension. Dom är fria.. Synd bara att dom inte slagit sig fria litet tidigare, det hade gett dom oändligt många fler år att tillägna som du säger: det som gör en lycklig. Att få utforska, leva, uppleva, söka kunskap och finna friden är inget man kan göra i detta samhälle. Det är ett som är säkert.

http://epinoia.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards