Direktlänk till inlägg 11 september 2008

Nu igen-suck!

Av Persilja - 11 september 2008 08:10

Åå, suck.

Ännu en ontimagenavstress morgon.

De börjar bli för många nu och terminen har precis börjat.

Det är äldstingen som är problemet. Oförmåga att skynda sig, trött och tonåring. En inte alltför bra kombination.

Oförmåga att skynda sig är medfött. Det går inte att stressa honom. En kanske bra egenskap annars men inte när man har bråttom.

Trött, ett problem som går att åtgärda men han har svårt att somna på kvällen oavsett när han lägger sig så det är ett svårt problem. Det krävs stora ingrepp i hans liv för att göra om hans sovvanor. 

Tonåring, hm. Går inte att åtgärda, även om det ju går över...

Men problemet är NU och nu är han tonåring en bra tid framöver. Tonåringen frambringar en kaxig typ som inte tar skit. Bråka inte med honom på morgon för han är alltid redo för en fight.


Problem 2 är att vi inte har mer än ett badrum. Han ockuperar badrummet i mellan 20-35 minuter- och just de minutrarna då de andra ska klä sig, borsta tänder osv.


Så hur lösa detta problem?

Bästa lösningen är att han lägger sig tidigare samt att vi bygger ett till badrum.

Men det är stora ingrepp båda två.

Att få honom i säng före 22 är ett lika stort proejkt som att bygga nytt badrum. I princip omöjligt just nu, men möjligt på låååång sikt.

Så jag måste lösa det på ett mer realistiskt sätt här och nu.


Steg 1 kan vara att få ut alla rena kläder ur badrummet. De ska till sina garderober och skåp direkt. Suck. Hur många gånger har jag inte bestämt mig för det? Nå, det är bara att hålla det nu då!

Sen kanske tandborstar och hårborstar kan förflytta sig en trappa upp till lilltoan däruppe.

Åtminstone en dubbel uppsättning. Så kan påklädning och tandborstning och hårborstning ske däruppe. Hm, då måste jag få dit en större spegel också.

Detta får nog bli min paniklösning på ett akut problem. Jag klarar inte en morgon till med detta hysteriska stress och tjat och bråk som vi haft i dag och flera andra morgnar denna vecka.

Att skiljas som ovänner är inte kul.

Det ger mig ont i magen och säkert är det samma för sonen. Dessutom sprider sig ju den hätska arga stämningen. Det är inget kul alls.

Bättring!

NU!


 
 
susanne

susanne

11 september 2008 08:45

Stackars dig vet precis hur det går igenom---

http://supermamman.bloggagratis.se

 
A

A

11 september 2008 08:54

Det låter som om du har bra "akut-lösningar" på problemen.
Men visst är det trist att start dagen med bråk och stress. Jag vet preciiis hur det känns.
Men sen jag bet mig i tungan och slutade tjata på dottern om att hon skulle skynda sig, ställde fram en klocka så hon tydligt kan se hur lång tid hon har på sig så funkar det.
Kanske beror det lite på att hon är TJEJ+snarttonåring också...det har liksom blivit lite viktigare att borsta håret och fixa till sig i tid.
Sovvanor är nog det svåraste att åtgärda (förutom tonårsstadiet då). Är man inte trött på kvällen så är man inte och går man och lägger sig för tidigt så är ju risken att man börjar vrida sig och stressa upp sig för att man inte somnar och då kan det dröja ännu längre innan man somnar...ja, det är ett pussel att få ihop alla tider.

http://minsoffa.blogg.se

 
Ingen bild

sojfilojf

11 september 2008 08:57

Hmm.. vad skulle hända om sonen fick vakna en morgon och göra allt i SIN takt och sen missa bussen? sen när han får panik över att inte hinna till skolan så kan du inte skjutsa honom? Jag har inga barn själv, och det var kanske ett hårt förslag. Men det var min tanke.=) Lycka till! Du är en bra mamma!

 
Ingen bild

Eva P

11 september 2008 09:02

GOOOOD morgon! För nu är den väll lugn! Nu sitter du säkert där och bloggar med en härlig kopp kaffe/te och det är helt tyst i huset. (hoppas det)
Jag har två barn min kära son är 22 år och har precis flyttat ner till Lund för att studera i 4 år (!?) så han klarar sig själv (hur gick det till?) Min kära dotter är 6 år och har precis börjat i 6:års. Hon ska sitta i klassrummet på den stora runda blåa mattan kl 8.00 ! (Idiotiskt att så små barn måste börja i skolan så tidigt på morgonen). Ja ja det är bara att "rätta in sig i ledet" Jag som då bara har en liten tjej som ska upp, äta frukost, borsta tänderna, ligga o mysa framför barn tv, ev. komma på att det ska ritas något, kläs på, inte glömma frukten eller gympa kläderna, gärna hinna cykla till skolan istället för att ta bilen (blir oftast bilen:(
Jag blir sååååå imponerad och helt matt av att veta att du har några barn till som ska fås iväg! Jag förstår att du får en ontimagenavstressmorgon ! Jag har ju gått igenom tonårings tiden med sonen och det är ingen lek, dom går in i en mörk tunnel men kommer ut så småningom och då är det jobbiga över, jag lovar!
Vart vill jag komma med allt det här? Ingenstans mer än att jag ska tänka på dig på morgonen när jag tycker att jag håller på att stressa upp mig och för en kamp mot klockan som alltid snart är 8.00
Jag jobbar oregelbundna tider så det är underbart att få åka hem och sätta sig här o blogga med en härlig kopp varmt kaffe bredvid sig! Nu ska jag ut o gå för det är bra för både kropp o knopp!
Ha en underbart bra dag!!
/Eva

 
Ingen bild

Persilaj

11 september 2008 09:15

Ja, hur sjutton gör NI som inte ens har nåt badrum!? Jag borde skämmas som klagar på ett! ;D

A: Önskar att han hade motivationen att komma i tid. Att det var något som drog...
Men jag lutar åt din lösning-att ge honom fria händer. Det är det han alltid vrålar också: låt mig vara så kommer jag att hinna. Herregud! Jag måste släppa taget!!!

Sojfilojf: Vet du! Av de som inte har några barn får man oftast de bästa svaren! Ditt förslag är kanon och självklart. Det är bara jag som har problem att släppa taget. Klart han fixar det där om jag låter honom ta ansvaret. JAG måste skärpa mig!

Eva P: Tack, din kommentar lindrar, för det känns ju alltid bättre att höra fler som har det som jag. En del barn verkar vara helt självgående-har till och med hört såna som kokar havregrynsgröt till sig efter att ha stigit upp sex och duschat....fast det är nog inte standardungdomen idag! ;D
Jag ser att min 8-åriga dotter mår dåligt av våra bråk och all stress på morgonen. Det gör mig mycket bestämd att bryta trenden! Nya tag! Jag fösöker iallafall. Och att veta att du tänker på mig värmer min morgon!

 
Charlotte

Charlotte

11 september 2008 09:15

Jag får nästan dåligt samvete på något vis, blir orolig och börjar fundera över om vår familj är onormal? I vår familj är det bara maken som aldrig kan komma i tid till något alls, som alltid tappar bort saker som ska med till jobbet och blir stressad av det. Båda mina söner har alltid varit bra på att stiga upp, riktiga tonårstrotsen har vi inte genomlevt än. Jag tror inte den stora killen på 18 kommer att få någon "trotsperiod"... är jag lyckligt lottad? Ja, visst är jag det men samtidigt känner jag det som om är vi verkligen normala människor med två tonåriga killar som har vett att gå och lägga sig och komma iväg i tid. Hur har det kunnat bli så? Är det normalt? OM jag hade en patentlösning på hur det kan bli så hade du fått den av mig. Men jag har ingen. Däremot tror jag din idé om att flytta vissa delar av morgonbestyren till den lilla toan är bra. Kanske kan det barn som mest håller på och fixa håret på morgonen kan få en spegel i sitt rum så frigör du mer utrymme i badrummet och toan. Börjar alla dina barn samtidigt alla morgnar? Jag beundrar dig som har 4 och trots all stress får iväg dem i tid! Jag hoppas du får några väl förtjänta timmar i ro hemma nu när barnen är iväg.

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persilaj

11 september 2008 09:25

Charlotte: Hu! Inte ska du känna dig onormal! Du är normen för hur vi alla andra som inte har det så vill ha det! Du är idealet. Synd att du inte har någon patentlösning! Kanske är det JAG som är den stressade mamman. Om jag bara backade och höll mig undan kanske alla skulle kommma iväg lugnt och fint. Den tanken smärtar lite, men det är nog för att den är rätt nära sanningen! Som kloke Killfröken en gång sagt till mig; hellre ett lungt barn lite sent än ett upprört stressat barn i tid. Så klokt! Kram!

 
Tant Grön

Tant Grön

11 september 2008 09:35

Åh, jag vet inte. Jag har ju själv inga tonårsbarn, eller jo det har jag fast de är små, så de har ju inte lärt sig allt det där som en tonåring har. Men oj vad den stora gulliganen kan argumentera emot ändå. MEn iaf, jag försöker minnas mig tillbaka till när jag var ett sånt där monster och tro mig, jag var ett RIKTIGT monster. Skulle man kunna tänka sig att bemöta det med att helt enkelt berätta hur du upplever mornarna och fråga tonåringen vad du kan göra för att ändra på det. Eller vad han skulle vilja att du gjorde istället? Att inte lägga bråken på honom, typ inte säga: du är så sur, du gör det och det, då kan inte vi andra göra det osv. Eller jag vet inte, å så blir allting svart!-replik från Yrrol ifall inte alla känner till det :-)

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

 
LillaMy

LillaMy

11 september 2008 10:10

Jag är precis som du beskriver och måste prata med mig själv och försöka stressa av."det är inte hela världen om de kommer för sent osv".Jag är alltid noga med att försöka få ett så bra hej då som möjligt...som" visst vet du att jag älskar dig och de brukar svara JAAAAA att jag behöver inte säga det varje dag.Men för mig känns det bra att det var det sista jag sa åt dem.Och visst är det tungt i bland med oro,stress och allt praktiskt,men vi har dem i våra liv och vilken gåva det är.Ha en skön dag

http://myslivochhem.blogspot.com

 
Ingen bild

Stora E

11 september 2008 10:10

Det är underbart att läsa om dina morgonbekymmer när man har det exakt likadant själv. Man känner sig normal då! Najs! Idag grät jag t.o.m en skvätt av lättnad... Men nu ska denna "normala" människa ändå fundera ut hur det ska kunna bli bättre här i huset på morgonen för det är ju också normalt att vilja ha det bättre än det normala. Förstår du? Precis som du måste jag lära mig att backa undan lite och prata lite mindre... Men så är det nog för oss hemmamammor som har valt detta som "jobb", man tycker att man har tiden och viljan och då kan det helt enkelt bli FÖR mycket sopande framför de små... Kram till dig för att du bjuder på din vardag!

 
Ingen bild

winnerhorse

11 september 2008 10:24

Persilja,

ett sätt, om han duschar på morgonen, är att han får duscha på kvällen istället. Så har vi gjort i alla tider. Några på kvällen och några på morgonen, men inte varje morgon.

Jag håller med dig- det är från dem som inte har egna barn som de klockrena svaren kommer, men det är ack så svårt att leva upp till. Släppa taget, det tar tid!

Jag gjorde en sån sak förra året. Dottern skulle hälsa på en kompis utomlands. Hon skulle spara egna fickpengar och vi stod för resten. Det var smärtsamt för henne, men ack så lärorikt, att inse att det inte blev någon resa, hon hade inte sparat ett nickel men trodde att det skulle lösa sig ändå. Intressant.

Lycka till! jag är numera lite av en gammal rävmamma när det kommer till teenagers, fråga om du vill, vi har varit med om allt och lite till!

 
Andie

Andie

11 september 2008 10:28

Du kan ju alltid ställa fram alla klockorna en timme eller halvtimme. Så att han kommer iväg till bussen i tid.Å kommer i säng tidigare. Fast efter ett tag lär han ju komma på att du gjort så... Hmmm.."panik-lösning" är nog inte så dum ändå.

http://www.upinmytree.wordpress.com

 
Louise

Louise

11 september 2008 10:36

Sådär ja, nu har jag lagt in 3 st bilder från mitt sovrum =)
Kram o ha en bra dag

http://solros.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persilaj

11 september 2008 10:40

Tant Grön: Älskar by the way ditt "gulliganer" det är sååå fiffigt och gulligt ord. Vi har sååå många gågner samtalat i lugn och ro och kommit i samförstånd hur morgnarna ska se ut och så efter ett tag är vi tillbaka i de dåliga vanorna...Men tanken är god och man mognar ju hela tiden så man får inte sluta försöka. Jag pratar alltid med hoonom på eftermiddagen om morgonen om den varit hemsk. Han är också mån om att tala ut om eländet...men problemet kvartstår!

Lilla My: Jag slänger också iväg jag älskar dig i tid och otid men nu när jag tänker på det är det länge sen jag slängde det till 14-åringen!!!!! Måste genast säga det till honom innan det blir för svårt! En tonåring är s a s svårälskad. Dvs man älskar dem allt man kan men de gör det svårt! Fniss!!!

Andie: Det är faktiskt ett tips jag testat. Men som du säger man lär sig fort att det är fejk. Och plötsligt kanske man tittar på fel klocka som faktiskt går rätt, och så krajar allt och skapar mer stress. Men det är ett bra tips! Kanske helt enkelt väcka honom klockan sex! Fast jag själv är så förbenat trött att jag gärna snoozar till sex. Ska jag få upp honom till sex måste jag stiga upp 05.30 ...blä!

 
Mari

Mari

11 september 2008 11:02

Nøyaktig hvor gammel er denne unge herremannen? Jeg tenker at det KANSKJE er på tide at han tar litt ansvar selv, og at du lar han svinse og svanse på egenhånd om morningen. Rekker han ikke bussen, skal du ikke skysse han heller. Hvis han har veldig problemer med å stå opp om morningen synes jeg du evt skal inngå en avtale om at du vekker han og får han ut av sengen, men at det deretter er hans ansvar å komme seg på badet, spise og rekke bussen. Jeg skjønner himla godt at det er vanskelig å innta tilskuerrollen, alle mammaer vil jo at barna skal komme seg på skolen. Og faren ved å gå for denne varianten er jo at han ikke kommer seg på skolen. Det er jo heller ikke holdbart over tid. Vanskelig. Uansett, jeg tror det er viktig å gjøre det til HANS prosjekt. Det er mine tanker om saken, men det er jo SÅ mye vanskeligere i praksis enn teorien, og jeg ser du har fått mange gode råd over her :) Lykke til kjære deg :)

http://www.maris-fargerike.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilaj

11 september 2008 11:08

Mari: Han är 14 år, nyss blivna. (En bebis alltså, hehe ;D)
Jag håller på att mogna fram till detta beslut att vara hård och konsekvent. För det är säkert lösningen! Min 12-åring tar sig helt på egen hand genom morgonen och till skolan i tid, MEd alla sina saker, MED frukost i magen och i god tid. 8-åringen likadant. Sen har jag 9-åringen och 14-åringen som inte har det drivet i sig.
Men 14-åringen måste nog snart lära sig. Det mognar sakteliga fram och alla puffar jag kan få emottages tacksamt! ;D

 
Ingen bild

malin

11 september 2008 18:56

Haha..det låter som en morgon hemma hos oss..
trevligt att fler har det lika
// Malin

 
Louise

Louise

11 september 2008 19:44

Tackar... väggen går mer åt det vinröda hållet. Och vilken härlig kudde du gjort. Kram

http://solros.bloggagratis.se

 
Anitha

Anitha

12 september 2008 07:57

Du vet väl att tonåringar inte rår för att de är så trötta och svåra att få igång? Det är en följd av den enorma utveckling de genomgår. De blir trötta, sega, har inte kontroll på armar och ben, kan äta hejdlösa mängder mat utan att gå upp ett gram osv. Allt beror på den enorma aktivitet som försiggår i deras kroppar just nu. Han är inte samma kille idag som han var igår, och i morgon har det hänt ännu mer. Det är mycket för honom att hantera. Som att ha konstant PMS ungefär. Då behöver man lite extra utrymme och att få göra saker på sitt sätt tills man hunnit landa.

Kanske kan han få en spegel på rummet, där han kan göra vissa av sina toalettbestyr på morgonen? Och vet du, om du vågar släppa taget, vågar ge honom lite frihet under ansvar, så ska du se att han fixar det där och kommer i tid till skolan ändå :-)

http://femman.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persilaj

12 september 2008 08:32

Malin: Vad skönt!

Louise: Aha! Och tack!

Anitha: Jo, jag vet allt det där. Faktiskt är jag en väldigt på läst och informerad mor, även om man ibland inte märker det på mig. Jag ser ju att han utvecklas rakt framför ögonen på mig, men vi har ställt alldeles får få krav på honom. Av ansvar växer man. Han får allt utrymme han behöver och det är just det som nu är ett problem. Han tar allt utrymme och de små får stå tillbaka, det funkar inte så bra i längden.
Visst ska han få frihet under ansvar, håller på att ladda för att kunna klippa mitt engagemang. Det är svårt...;D

 
Synne

Synne

12 september 2008 11:15

Ingen skön start på morgon hos er.
Dina lösningar är ju bra allihop, men som du säger tar de tid.
Att plocka ut kläder och sånt är väl inte en dum start.
Tonåringar är inte alltid så lätta att ha att göra med. Har ingen erfarenhet på det planet. Så jag hoppas det löser sig för er alla. På bästa möjliga vis...
Stor kram från mig.
Synne.

http://nabolandet.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards