Direktlänk till inlägg 2 september 2008

Hej jag heter Persilja och jag är en curlingförälder!

Av Persilja - 2 september 2008 21:04

 Nu ska jag sluta göra reklam för Verkstan och skriva nåt vettigt! Som till exempel att jag harhaft ett praktgräl med min 14-åring i morse. Nu måste jag se till att vårt morgonmöte inte blir likadant i morgon.

Fy bubblan vad det är jobbigt att bråka med en 14-åring jämfört med en 10-åring!!! Det märks att argumenten är starkare, att viljan att "vinna" är starkare och att motståndet är mer kompakt. Försoningsviljan är noll precis vid bråktillfället och ilskan har en stubin på typ 1 millimeter. 

Det värsta är att JAG som inte kan skylla på tonåren, kan haka på och nappa på alla lågvattenmärken som passerar under bråket. Jag är lika låg och ilsken som tonåringen. Jag som borde vara vis och klok och lugn. Närå, jag tänder på alla cylindrar precis som han och så är gapandet igång. Däremot är ingen av oss långsint, båda har lätt att säga förlåt och (hittills) har vi inte sagt oförlåtliga saker, vad det nu skulle kunna vara.


Jag har någonstans läst i en bok att en tonåring behöver motstånd. Ger man inte motstånd så sviker man. De behöver få tänja på regler och öva sin argumentationsförmåga och dessutom lära sig att det går att vara i konflikt och ändå bli vänner igen.  Jag köper det rakt av. Hade det stått att en tonårsförälder måste hålla sig lugn  och vara ett praktföredöme, ja då hade jag fått säga upp mig. Totalt misslyckad hade jag varit i såfall. Tack vare den kloka boken är jag nu en ansvarsfull och klok och förståndig förälder som gör min plikt! Ha! Det gäller att läsa rätt böcker! 


NU ska jag ta en tidig kväll. Kanske kan jag då lättare vara en klok och lugn mamma i morgon bitti när jag ska se till att 14-åringen hinner med skolbussen trots att han inte har en gnutta förmåga att skynda sig. Inte en gnutta. Han KAN inte skynda sig. Det är sant. Han vet inte hur man gör. Och ju mindre han skyndar sig desto mer stressad blir jag...

Dags att släppa curlandet? Se vad som händer om han missar bussen en vecka i streck och inte skjutsa honom. Då kanske han lär sig ordet skynda...?



 
 
susanne

susanne

2 september 2008 21:45

hm motstånd är bra klart det är bra!
i går hade jag och 14 åriingen här följade diskution
ÖHH kolla denna tröjan mamma kan i inte du lägga hälften sa han ivrigt bläddrande på nätet... hm vad sa jag.... kostar 800 sa han.. hm sa jag 300 lägger jag kanske resten får du betala själv få se sa jag...
på tröjan stog det legelise drugs och ett stortgrönt bladvar fast sytt.. aldrig sa jag och sa vad det stog för ja men sen var det fullt krig.... det blev ingen tröja naturligtvis.. så motstånd är det hela livet och klart det är bra för dom....
curling förälder är man inte om man skjutsar sina barn till skolan man är bara oekonomiskt :)
för snabbt till bussen är det inte här heller... med eller utan tjat---eller med mindre eller mera kanske man ska säga... det är lungt jag hinner....säger han... fått köra flera gånger... redan..

http://supermamman.bloggagratis.se

 
therre

therre

3 september 2008 05:50

Tror det låter som en bra idé, att låta han missa bussen en gång eller nåt, utan att köra han. Du får se till att låna bort bilen eller nåt så du inte KAN köra han! ;)

http://www.therre.blogg.se

 
Synne

Synne

3 september 2008 06:53

Låtter bekant. Nu har jag ingen 14 årig son då. Inte ens en son. Men styvson på snart 19. Med AD/HD och aspergers. Så nog kan vi bråka alltid.
Men jag tror att man behöver rensa luften ibland, rejält. För efter ett praktgräl så blir vi sams och sätter oss ner och fikar och pratar igenom det som precis hänt.
Det fungerar bra för oss.
Hoppas den här morgonen blir bättre hos dig, utan gräl hehe.
Låt honom missa bussen ett par gånger så kanske det bli bättre.
Men då får du kanske steppa in och skjutsa då....
Ingen lätt uppgift att ha barn.
Kram på er allihopa.
Synne.

http://nabolandet.blogspot.com

 
A

A

3 september 2008 08:55

Känner så väl igen mig.
Det är svårt att släppa taget och låta barnen ta ansvar själv, men oj vad de växer när man gör det. Och vad lugnt det blir på morgonen och vad bra det går.
Dottern är aldrig sen längre sen jag slutade tjata. Ja, nu beror det kanske delvis på att hon snart är 13 och det är viktigare att komma i tid till kompisarna än att ligga i soffan och kolla barnprogram före frukost. I vilket fall som helst så är det skönt att inte behöva börja morgonen med att tjata.
Tror på att du ska låta sonen komma sent till bussen, om det är det som krävs. Då kommer han att märka fördelarna med att skynda sig. :)

http://minsoffa.blogg.se

 
kardemomme

kardemomme

3 september 2008 09:02

God morgen..Jeg vet ikke så mye om 14 åringer ennå, men det kommer snart og jeg mp nok bare brette opp ermene og kaste meg ut i det når tiden kommer..Gruer meg litt hihi!! En lærepenge er det vel å miste bussen noen dager..Skjønner godt at det er et dilemma for deg..Min bonussønn som ikke bor hos oss i hverdagen, kun ferier hadde en raptus ved 15 årsalderen hvor alt vi gjorde og sa var galt..Humøret svingte som på en jojo så jeg hadde problemer med å følge med, men de er så fulle av hormoner disse tenåringene at de antagelig ikke har full kontroll på følelseslivet og seg selv
hele tiden. Hold ut, det går helt sikkert over..Smilte for meg selv da jeg så overskriften på innlegget hihi!!
Litt gruppeterapi på bloggen er ikke å forakte haha!! Stå på! Morgenklem fra Kardemomme som spiser bolle til frokost i dag..Syndig godt ;)

http://husetvedbekken

 
anna

anna

3 september 2008 09:46

Hur gick det? Lät du honom missa bussen? :)

http://salhuset.blogg.se

 
Ingen bild

Ellen

3 september 2008 10:17

Har du lest Jesper Juuls bok "Ditt kompetente barn"? Eller noe annet av ham? Anbefales!! Fås helt sikkert på svensk også.

 
Ingen bild

Persiljan

3 september 2008 10:47

Susanne: Hur ska man orka motstånd med fyra tonåringar om några år kan man ju still undra, men man får väl rutin. Blir värsta motståndaren!

Therre: Fast då var det ju det där med att jag är en curlingförälder...

Synne: Precis, den där mellanvägen är mer min melodi...hård men mjuk liksom.

A: Vi har varit här förr, fast han har blivit mer arg, och det slutar alltid med att vi måste ha ett lugnt samtal då vi kommer fram till en lösning. Sen hålelr vi det ett tag, för att efter någon tid trilla tillbaka till vårt urbeteende...;D

Kardemomme: Jag har hört att tjejer kan vara värre...Tur jag har tre pojkar att tjuvträna på innan dottern kommer dit, du får din pärs på en gång...men du kanske har tränat lite på bonussonen? Det är kul att ha tonår! Det ska bli mitt nya mantra. Det är kul det är kul det är kul. (Det är inte jobbigt det är inte jobbigt det är inte jobbigt). ;D

Anna: Harkel, host...jag curlade. Dvs väckte honom 14 ggr, och sopade banan för honom.

Ellen: Oooooh, ja! Han är min GURU!!!!!! Har alla böcker som jag läst om och om igen. Det var dock inte han som sa det där med motstånd.

 
Dockmamman

Dockmamman

3 september 2008 13:51

Känner igen mig på min 14 åriga dotter, men så helt plötsligt kan hon vända och till och med erbjuda sig att diska eller nått annat...

Men det är mobil, data, tv och pojkvännen som gäller och det är diskusionerna där som hon blir rosenrasande över...

Ha det så gott/Kram

http://stickmonster.bloggagratis.se

 
Helena

Helena

3 september 2008 14:46

Ja det är inte bara att ha tonårs barn. Jag hade en vild diskussion senast i går kväll med min dotter. Precis alla tjejer i hennes klass hade skaffat piercing ovanför naveln och nu ville hon ha en likadan. Gahh , hon som inte ens kunde ha hål i öronen för att hon blev allergisk trodde att det skulle funka bättre med en piercing i naveln. Kan säga att diskussionen strandade . Kan tänka mig att hon tar upp den i dag igen.....

http://minblogg-jag.blogspot.com

 
kardemomme

kardemomme

3 september 2008 15:24

Ser på bloggen hos Maris fargerike at hun har bestilt julegaver hos deg..Kan jeg bestille direkte fra deg nå?? Jeg sikler jo fortsatt på den blålilla vesken jeg da :))
Hvis jeg kunne sende penger direkte til deg kunne vi glemt hele Signerat ;)

http://husetvedbekken

 
malin

malin

3 september 2008 17:59

Javisst, att vara tonårsförälder är så jäkla svårt!
Jag har också ett satans humör och min 14 åring och jag bråkar så det osar i bland.

Min man påminner mig ibland om att det inte är jag som är tonåring, kan inte förstå vad han menar med det? ;)

http://pillris.blogg.se

 
Ingen bild

Persiilja

4 september 2008 08:28

Dockmamman: Ja, det är tur att de är snälla ibland så att man inte bara ska vara ovänner-jobbigt.

Helena: Hjälp! Väntar nu med bävan på när dottern ska frigöra sig. Ajajaj vad många bråk det ska bli då!!!! Piercing! Gulp!

Kardemomme: Jag har mejlat dig!

Malin: Nä, vad menar karln??? ;D

 
Annica

Annica

4 september 2008 14:05

Vad skönt att få reda på att man ska ge barnen motstånd och inte vara "mjäkig"! När mina barn blir tonåringar kommer vi ha hiskeliga konflikter! Det VET jag!

http://annicapannicka.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards