Alla inlägg under juli 2008

Av Persilja - 5 juli 2008 10:09

Så har då en del av grönsaksberget omvandlats till mat. Gjorde falaflar och palsternackssoppan igår. Några har bett om recept och jag är ingen recepttyp utan mera en tager vad man haver typ så det är lite svårt att säga ett recept men jag ska iallafall berätta hur jag gjorde igår.

Till falaflarna hade jag två burkar kikärtor. Skölj bort burkvattnet (smakar inget gott) och häll ärtorna i en bunke, sätt till äggulor. Igår tog jag fem, men jag brukar ha tre och fyra också. Krydda med salt, curry (om man vill), chili och gärna vitlök. Mixa till en smet. (Mina barn vill ha en slät smet, själv gillar jag när jag kan känna lite större ärtdelar...) Stek på låg värme i olivolja. Typ fem minuter. Totalt. Jag rullar dem inte, klickar bara med sked rakt ner i stekpannan. Därav de ojömna bullarna.


Soppan gjorde jag så här.

Cirka 200 gram rotselleri, som skalas och skärs i mindre bitar. Tre-fyra palsternackor som skalas och skärs till mindre bitar. Fräs någon minut i olivolja och häll på en liter vatten. Släng i två grönsaksbuljongtärningar (stå tre meter bort så blir det roligare) och låt koka tills rotfrukterna är mjuka. Mixa till en slät soppa. I med ett paket matlagningsgrädde och salta och peppra. Jag kryddar försiktigt för att man ska känna den lena goda palsternacksmaken. Denna soppa är gudomlig och världens enklaste. Okej, endast äldste sonen, 14-åringen, äter den, så det är väl inte bästa barnmaten. Fast börjar man ge den till ettåringen kanske de vänjer sig...

Till de som vägrar soppan gör jag cous cous. En smaksatt youghurt är gott till.


Här kommer ett recept på hur man slår ihjäl två timmar och samtidigt blir trött i ryggen.

Till det behövs en hund, som motvilligt låter sig klippas.

En gräsmatta.

En sax.

Sätt i gång och klipp pälsen.

Man får en nyklippt hund och en mördande ryggvärk efter att ha hukat i två timmar. Jag har inte lyckats få hunden att stå som jag vill, typ på ett bord, blickstilla. Nej, han kråmar sig och rycker och åmar sig. Jag kollrar och berömmer och krumbuktar mig. Men klippt blir han. Om än lite ojämnt. Något ben kan bli oklippt eller så. Men det får man efterklippa. På bilden har jag fått hjälp och jag ska precis klippa kring snoppen. Då är det bäst att se till att han håller sig still! Annars kanske det blir en slags kastrering istället. Ajjjj!


Nu när jag befriat honom från sin tjocka päls, ja då har temperaturen sjunkit. I morse var det  nio ynka grader ute. BLÄ! 

Av Persilja - 4 juli 2008 09:27

Igår firades äldste sonen med smörgåstårta och jordgubbscheescake och strålande solsken. Att skjuta upp hans släktfirande några dagar visade sig vara ett utmärkt drag. Vi prickade in den bästa dagen hittills.

Fyllde på dagen med bad och trädgårdsarbete. Har insett att det inte är världens bästa att ha basketplan jämte rabatter...

Många brutna kvistar blir det. Men ack vilken rikedom att kunna ha kvistar av pion och ros i vas!

Få se om de orkar i blom. Några pioner skulle jag gärna se i blom ute, därför ska det idag byggas ett tak av hönsnät över rabatten. Det kanske kommer att se konstigt ut, men det har en funktion så man vänjer sig. Kanske blir det coolaste klätterställningen för någon klätterväxt. Kanske en klematis får flytta in här?

Annat som får mig att känna mig riktigt rik är detta. Oj, vad mycket gott det ska bli. Palsternackssoppa, mmmm den mildaste mjukaste soppa som finns, panerade aubergineskivor med parmesan och vitlök, morotssoppa med ingefära, falaflar med sesamfröpanering, linssallad med rödlök och valnötter och så vidare och så vidare. 

Igår hade vi verkligen varmt här. Jag njöt eftersom jag älskar värme. Hela min kropp slappnar av och blir loj och mjuk. Alla spänningar jag bär omkring på bara försvinner. Det är därför jag trivs i växthuset tror jag. Och i bastu.

Fast det har vi ingen.

Någon som är mindre förtjust i denna värme är vår älskade Pommac.

När det är som varmast brukar jag lägga en vit blöt handduk på honom och det tycker han om. Det sänker nog hans temperatur rejält. Han orkade knappt gå till vattenskålen igår. Att jag dessutom satt honom på 24-timmars diet enligt veterinärs ordination gjorde inte saken bättre. För varmt och ingen mat. Allt fel! 

Men idag har han fått kokt ris och hans oroliga mage kanske lugnar sig. Han har inte väckt mig i natt och velat gå ut och bajsa, tack och lov. Så dieten hjälpte förmodligen. 

Av Persilja - 3 juli 2008 19:19

Hej!

Om ni undrar så har det varit fel på vår bloggagratisserver. Men nu har den hämtat sig.

Annars har vi haft så underbart väder att jag ändå inte känt nån lust till dator.


NUUU har vi fått den.

Värmen. Äntligen vår tur!

Går ut och njuter nuuuuuuu! Tjingeling!


Av Persilja - 2 juli 2008 11:04

Men ibland ser man ju inte lösningen fast man har den framför ögonen! Istället för att sukta efter färdig kakeldekor som någon annan gjort, kan jag ju köpa mer plast att klippa ut olika mönster med. Typ stjärnorna, men kanske i nån mindre julig färg. Kanske turkost och grönt och rosa och....


Måste leta självhäftande plast! 


Och ja! Vaknade utan en gnutta ont nånstans. Halleluja! (Inte ropa hej..nej jag vet, men halleluja for now!)

Däremot har den usla doggen hållt mig vaken och tvingat mig öppna dörren fem gånger i natt. Igår natt fyra gånger. Han har diarée stackarn. Allt för mycket god mat som han stuckits till av diverse generösa familjemedlemmar som sover såååå hårt på natten och ALDRIG hör när voffsingen plingar i klockan och vill ut. (Morr!)


Av Persilja - 1 juli 2008 22:38

Va? Varför har jag aldrig sett de här på Åhléns???

De är ju bara såååå snygga och kostar INTE skjortan som en del andra kakeldekorer gör. Måste genast till Åhléns och se om det finns här i stan! För vi har asfult kakel med franska liljan i rosa. Visserligen överklädda med röda stjärnor som jag klippt ut, men de här gröna åhléns

stjärnorna är ju oemotståndliga. Så här har jag dolt de franska liljorna. 

De såg ut så här innan: 

Sen har jag hittat de snyggaste kylskåpsmagneter ever! Kolla bara! 

Tänk att ha många såna, det blir som en lövskog. (Från uptoyoutoronto.com.)

Av Persilja - 1 juli 2008 18:22

Det finns en söt liten flicka någonstans i Danmark som har ett jättefint rum. Hon heter Andrea och hennes mamma bloggar om det (bland annat). Hon har en låst blogg så jag kan inte länka dit men jag kan visa en bild från det fina rummet.

Tavlorna ovanför tallrikshyllan har hon gjort själv till Andrea. Bra idé va? Ger mig massor av inspiration! 

Av Persilja - 1 juli 2008 14:41

Min äldste fyller 14 år idag. Obegripligt på ett sätt, men när jag ser honom och möter honom kan jag ibland förundras att han inte är äldre. Dels är han över 1,80 lång och dels är han så mogen. Tonårsfasonerna känns långt borta och hans tankar är så stora på nåt sätt. Han har alltid varit fundersam och "beläst" även om det mesta snappats upp på tv och via datorn. Men han har hög allmänbildning. Det är väldigt roligt att prata med honom. Väldigt givande. Här är hans egengjorda tårta med extra mycket glasyr med grapefruktsmak.

Han blev mycket glad för sitt XBoxElit och sitter nu klistrad vid det. Hans dag blir präglad av god mat, och andra godsaker. Inga restriktioner eller häslosnack idag, på hans födelsedag. Det har jag lovat. Släkten får komma på smörgåstårta imorgon har vi bestämt. Det kändes övermäktigt att pressa in allt idag. Både matmässigt och orkmässigt. Jag har fortfarande inte fått ut den där rackarns njurstenen och inte heller fått komma på röntgen, så läget är status quo.

Jag var nog inte så smart som bad om att få ta röntgen senare där på akuten mitt i natten. Hade jag gjort bort det då kanske allt redan varit över.

Apropå sjukdomssnack som jag egentligen hatar (när det kommer från mig) så har dottern fått mysiska symptom. Det började på näsan och sen spred det sig.

Vad kan det vara???

Hon beter sig lite underligt också, morrar och fräser.


Det kanske är att hon inte har den här väggen att titta på?

Visst är den ljuvlig. (Från potterybarnkids.)


Maloppa ska måla om sitt hus och vill ha jordfärger. Hus är alltid vackra i jordfärger tycker jag. Det kan aldrig bli fel. Jag hittade två grön/bruna hus som jag tycker är vackra. Men jag vet att det inte är åt det hållet du funderar Maloppa.

Det är så vackert med de röda fönstren till detta gröna hus.För att inte tala om den gröna dörren till detta bruna hus. Det är ganska ovanligt med gröna hus. Undrar varför, det är ju världens vackraste färg!Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se