Alla inlägg under maj 2008

Av Persilja - 9 maj 2008 21:27

Har spenderat några timmar i växthuset. Städat det från gammal jord och sorterat krukor. Växthuset är mitt sommarprojekt i år. Jag har världens finaste växthus! Jag får nypa mig i armen ibland! Det är mitt! Jag har önskat mig ett växthus i hela mitt vuxna liv och nu har jag ett som överträffar alla mina drömmar.

Jag har berättat det förr, när maken åkte ner på första husvisningen med kameran med sig med mig pirrigt väntande i Kiruna. Han skulle göra den första bedömningen. Fick huset hans godkännande skulle jag åka ner på en andra visning. Vi gjorde så eftersom jag kan se fördelar med i princip alla hus. Jag ser möjligheterna och blundar för svårigheterna. Han är kritisk av naturen men nu kom han hem och var positiv och med kameran fulladdad av bilder. Han hade berättat om allt han sett och jag satte mig att se på bilderna. Plötsligt dök det upp som från ingenstans! Det mest fantastiska växthus jag skådat. Inte ett ord hade han sagt om det. Jag tror knappt han hade märkt det. Han hade sett garaget och vedboden och alla förråd och härbret och huset. Men växthuset, det hade han bara fotat utan att reflektera. I mäklarens beskrivning stod inte heller ett ord om växthuset. (Vad är det med karlar och växthus? Är det för mycket glas så de inte ser det eller? Nä, förlåt, det var väl en fördom!?)

När jag såg växthuset på bild i datorn skrattade jag högt rakt ut! Det var verkligen det vackraste huset jag sett. När jag såg bilden kändes det som att jag inte brydde mig ett skvatt om resten. Det fick se ut hur det ville. Växthuset avgjorde saken för mig. Ser ni så stiligt det är???

Nu är det inte särskilt stiligt inne. Men det ska bli! Jag ska skotta ut alla ogräsbäddar som finns därinne (vildhallonen har tagit över-världens kraftigaste vildhallon) och en massa vattugräs. Jag ska skotta ut jord, skotta in sand och enligt planen ska jag lägga tegelstensgolv. Helst gamla tegelstenar som är olika färger av ålder och nötning. Jag har spanat in en grannes stora hög med gamla stenar som verkar ha legat i många år. Ska ta mod till mig och fråga om jag får köpa dem av honom. Nu kan planen ändras under vägen. Jag ska känna mig fram. Det kan bli grus också! Älskar ljudet av knastrande grus.

Men det kan vara svårt om man vill sopa ur det nån gång. Det vlir ju en del jordspill.

Idag 9/5.


Växthuset ska bli lättjobbat. Hyllor för krukodlingar och frölådor. Några små odlingplättar för tomater och liknande. Men mest golv och naturligtvis plats för en liten sittgrupp. Gärna till och med plats för ett slagbord som man kan fälla ut och ha sensommarfest med kandelabrar och myspys.

Visst ser ni framför er hur underbart det ska bli?Denna bild visar lite känslan jag är ute efter, den är inte från mitt växthus.


I fjol hann jag inte med växthuset. Vi flyttade in för ganska precis ett år sen och jag har inte landat riktigt ännu. Ganska mycket har jag väl fått ner fötterna men några rotskott har det inte blivit ännu. Men jag tror att om jag lägger ner min själ i denna växthusdröm så kommer nog rottrådarna att skjuta iväg.

Växthuset ska vara magiskt! Mina julkulor hänger där. De passar in.Det ska vara vackert, vilsamt, meditativt!

Där ska bara vara vackra saker.

Samtidigt ska det främja odlingslusten. Men det där går hand i hand. Man bara drabbas av odlingslust så fort man går in där!

Så jag har mycket jobb framför mig, men det känns bara roligt. Hoppas jag hinner! Sommaren går fort och det är sååå mycket annat som lockar. Och livet,det där vardagslivet, det bara pågår.  Av Persilja - 9 maj 2008 15:30

Vad tror du om denna? 199 kronor på Bluebox.


 

Av Persilja - 9 maj 2008 10:02

Min man jobbar mycket borta. Det kommer i skov. Denna vecka har han varit helt borta. Liksom förra.

Jag blir lite sliten.

När man är van att vara två så blir varje extra belastning kännbar. Storhandlingen till exempel. All jädrans mjölk som ska släpas hem. Den brukar han stå för.

Nu känner jag mig lite extra sliten eftersom jag ordnat sonens födelsedag så att den skulle kännas som "den bästa hittills" som vanligt. Så luften gick lite ur mig idag. Jag har massor av jobb som pockar men känner att annat också drar. (Hushållsarbete till exempel!)

Och då blir man mentalt trött. Det känner nog de flesta igen.

Plötsligt blir Pommacs förväntansfulla trampande kring mig för att få mig att fatta att han vill gå på förmiddagspromenad-som vi alltid gör kring tiosnåret-irriterande.

Jag fräser tyst åt honom "Jag veet! Vi skaaa gå...sluta följ efter mig!" 

Så nu sätter jag mig en stund och gör det som jag upplever enormt avkopplande; bloggar lite. Det brukar ge mig lite energi så att jag orkar ta itu med allt som står staplat och väntar på mig. 

Först och främst måste jag gå långpromenaden med Pommac. Det är hans stund på dagen. Resten av dagen blir det korta kisspromenixer men klockan tio går vi en riktigt lång en och det blir jag själv också pigg av.


Vad lätt det är att visa bilder från sitt hem så att det ser ut som det perfekta hemmet.

Jag tänkte nu visa hur det verkligen ser ut också. Ibland. Eller nu ljög jag, alltid. Även om jag skyfflar undan det så att det inte syns.

Just nu är det tvätten som skriker mest att jag ska komma och bry mig om den.

Framför tvättmaskinen ligger det som är på väg in härnäst. Först måste jag bara tömma torktumlaren (fy vilken miljöbov jag är!) och tömma tvättmaskinen.

Uppe i skunktoaletten på övervåningen står tre överfulla tvättkorgar och ropar. Och som om det inte räckte ligger några högar utslängda som ska sorteras inför vidare transport ner till tvättmaskinen. Jag borde ha två maskiner faktiskt!


Och som om det inte räckte står där en korg fylld med vinterkläder som måste sköljas upp inför sommarförvaringen i garaget.


Och sängarna behöver renbäddas, men jag drar mig ju för det eftersom det då blir ÄNNU mer smutsvätt!

Och för att ytterligare spä på min frustration finns det massor med ren tvätt att ta hand om också.

Som ska bäras till sina garderober......som egentligen inte finns. Hyllor, skåp och så vidare är mer rätt ord. Fast just det! Dottern har ju fått två garderober nu. Lyx! Och i sonens rum finns ju mina. Så där finns ju inga skäl till att inte bära bort kläderna...Måste ordna bättre klädförvaring åt pojkarna i familjen!!!

När jag ändå visar min smutsiga byk, kan jag ju också visa hur en del fönster ser ut.

Alla ni som har barn eller husdjur känner väl igen de flottiga avtrycken som bildas på rutorna...kom och putsa mig skirker denna ruta! 

I dotterns nyrustade rum har inte alla saker hunnit packas upp. Eller rensats bort. Men allt måste gås igenom. Så mycket står i mindre vackra papperskassar mitt på golvet i rummet. De skriker också känns det som!

Och i 9-åringens rum står fortfarande grejer kvar som ska iväg till garage, röda korset eller annan slutförvaring. När kommer du till oss, ser de ut att blänga surt...


NÄE! Ge fan i mig!

Jag har vilodag idag! Inget hushållsarbete idag. Jag är på jobb jag också!

Det är bara det att jag har mitt jobb mitt i skiten.

Jag kan inte koncentrera mig.

För allt ropar ju på mig.

Ser förebrående på mig.

Psykar mig. 

Jag tränar mig att blunda.

Gör förbi med högdragen näsa,

Ignorerar.

Ser det jag vill se.

Det fina proppskåpet.

Se så fint det är att bygga in propparna:

 Notera den söta knoppen. Den är ny. Liksom denna:

 Detta är vad jag väljer att se idag.

Jag borde kanske låtit er se samma. Låtit er slippa se skiten!

Men det känns så förljuget.

Det hjälper bara till att bygga upp den där jobbiga falska fasaden att vi har det så fint och trevligt och städat och ordnat hos oss.

Nä, vi liksom de allra flesta, har det precis lika skitigt och jävligt mellan varven som alla andra. Kanske värre. Jag bjuder på det så kanske någon annan kan få känna sig renlig och städad i jämförelse.


NU kommer jag Pommac!!! 


Av Persilja - 9 maj 2008 08:32

Inredning är för mig tämligen meningslöst om det inte har någon funktion. Men funktionen blir meningslös om den är FUL. Så för mig är det en viktig kombination som måste samsas. Inte det ena utan det andra. När funktion och form går hand i hand, ja då får det vara kvar. Då är jag trogen. Jag byter sällan ut det som funkar.

Här kommer några bra funktioner som jag dessutom tycker om:

Vid spisen har jag samlat sånt vi använder ofta som olivolja, soja, chili, peppar osv. Perfekt att ha till hands och perfekt att bara flytta när man ska torka av bänken. De höga kanterna gör också att jag inte hur ofräscht det blir. Förut hade jag en plåtbricka och det var bra också men såg ofräschare ut fort. Och jag är lat. Vill inte skura mer än jag måste...


Det här funkar över förväntan! Det är inte länge sen jag skapade denna laddarstation, men den funkar! Där samlas alla mobitelefoner, kamerabatterier, osv och eftersom det är nära matbordet ryms även en del grytunderlägg, tandpetare osv där. En multihylla som funkar! Sällan och aldrig samlas nåt som INTE hör dit och DET är ovanligt!I köksfönstret, det utan gardin, hänger en korg för lök, tomater och annat som jag dagligen använder. Även husets saxar och tesilar. Samt några mindre användbara, men ack så tjusiga, köksattiraljer hänger där också.


Det här är också nytt, men funkar över förväntan. Alla durkslag och silar och decilitermått och rivjärn hänger här.


Brickor och skärbrädor får plats på en sån här tavelhylla från IKEA. Funkar jättebra och dessutom får jag se alla brickor som jag diggar.


Det här området hör också till det som funkar finfint. Alla pennor, sudd, pennvässare, lim, tejp, några saxar med mera står här. Även några vågar och plåsterlådan, sugrör, sonens linsattiraljer. Och jag tycker om röran av alla saker för att vi använder allt som står där. Ett tag när vi nyss flyttat in ställde jag några vackra burkar där och några ljuslyktor, men då kändes det bara dött och tomt och jag ställde till och med för nischen med skåpen för att det störde mig med det där döda området. Näe, enbart pynt göre sig icke besvär här.Detta har också visat sig bli en grej som används flitigt hos oss. Allt som tar slut skrivs upp här. På skåpens gamla gröna lasyr. Perfekt matt yta för tavelkritor...


 I samma skåp som ovan staplar jag alla skålar och tallrikar som vi använder dagligen.

Det står alldeles vid matbordet så det är lätt för barnen att duka. Lite längre från diskmaskinen är det men vi vuxna behöver alla steg vi kan få så det är bara bra!


I skåpet med kokböcker ovanpå har jag kalasporslin.

Det vill säga assietter och kaffekoppar och kakfat och tårtfat osv.Vinglas och glöggmuggar och nubbeglas ryms också där. Mina favoritkaffekoppar är de vita som syns där med en blå logga på. På den står det "IOGT". (Lite kul tycker jag!) De köpte jag på loppis en gång för 1 krona styck och de är sköna att dricka kaffe ur och bäst av allt är att de går att köra i maskin.


Ja, det var dagens inredningskola från Persilja under temat "Form och Funktion i symbios"!Av Persilja - 8 maj 2008 22:19

Jag har varit djupt insyltad i Myntas gardinproblem. Så till den milda grad att jag funderat det sista jag gjort på kvällen och det första jag gjort på morgonen-"HUUUUR ska Mynta dekorera sitt norrfönster???"

Sen började jag rannsaka mig själv och tänka "Vem är jag att ge GARDINRÅD???"

Av 19 fönster har jag gardiner i  7 stycken. Samtliga är diskreta, små och knappt synliga...

Resten av mina fönster saknar gardiner.

Kolla bara:

Detta är köksfönstret, eller matplatsfönstret. Där har jag en (ostruken) hopvikt 40-tals gardin som jag ropat in på Tradera. Den sitter uppe med röda häftstift. Avancerat eller hur? Kan ni se de röda häftstiften?

I vardagsrummet som har fönster åt tre håll fyndade jag tre stycken rullgardiner på Åhléns för snart ett år sen och de hänger där och kommer nog så att göra ett bra tag till...Trots att jag inte är riktigt nöjd med färgen.


 Eftersom vardagsrummets två soffor är sängar också är det bra att kunna rulla ner dem när man har övernattande gäster. Jag har hängt dem ända från taket och det hänger ingenting för fönstret, så de stjäl minimalt med ljus.

I övre hallen, ovanför ytterdörren, i furupanelens mecka har vi ett högt fönster som man inte når utan en väldigt hög stege. Gissa om det är dammigt och mycket spindelväv där???  Spindlarna väver sakta en vacker gardin!

Det finns ett annat hallfönster som någon målat babyblått. Jag älskar de djupa nischerna men är dålig på att "använda" dem.  Jag har blivit usel på att "pynta". Har på nåt sätt vuxit ifrån pynt. Tycker inte om pynt hos mig. 

I 9-åringens just nu totalt kaotiska rum efter rumsbytet som aldrig verkar bli riktigt klart, finns bara en fågelmobil från Indiska.

Imorgon ska jag försöka få ut alla mina sygrejor från hans rum och göra klart där så att han kan ta det i bruk!

Dessa fönsterbilder jag visar är bara en illustration över vilken gardinöken jag har i mitt hem. Inte många gardiner alls, och inga utsvävningar. 

Så jag ska nog inte engagera mig så mycket i andras gardinproblem.

Så om du läser detta Mynta, strunta i mina råd!

Jag är inte rätt kvinna för dylika frågor! Har du däremot andra problem är jag mer än villig att konsulta! Hahaha! 


Av Persilja - 8 maj 2008 08:40

För tolv år sedan, exakt i detta nu, låg jag i en säng på Bodens BB och mötte blicken på en kille som precis sett dagens ljus. Han var stor och stark, vägde nästan fem kilo, och väldigt vaken. Hans pappa hade åkte hem till den nyblivne storebrorsan som varit med mormor och morfar under natten.

Jag hade, efter första förlossningen som tog en evinnerlig tid och där storebror fastnade på väg ut i timmar, bestämt mig för att stå på knä när det var dags. Allt för att påskynda processen. Att nummer två skulle vara ännu större än nummer ett som inte alls var liten, hade jag inte räknat med. Jag hade bara gått upp åtta kilo och såg mer ut som en rund spindel med smala armar och ben.

Nu när jag födde på knä gick allt bra ända tills hans huvud kommit fram. Då var det stopp. Minuterna gick, mina knäns krafter tog slut men jag kunde inte ändra ställning eftersom jag hade mitt barns huvud mellan benen. Det var en pärs utan nåde, det kan jag lova. Barnmorskan fick stoppa in händerna och försöka dra ut honom. Efter ett tag lyckades hon bända ut honom. Maken filmade hela proceduren och efteråt när jag såg filmen blev jag chockad. Medan bebisen satt fast med endast huvudet utanför rann allt blod i hans lilla kropp till huvudet. Hans huvud såg svart ut och när hela han äntligen kom ut var hans kropp absolut kritvit. Det första barnmorskan gjorde var att massera honom kraftigt för att få igång cirkulationen. Tydligen var det riktigt dramatiskt och barnmorskan hade blivit rejält stressad berättade hon efteråt. Vilken himla tur att JAG inte såg allt förrän efteråt. När han kommit ut var jag så totalt slut att jag bara stod och flämtade framåtböjd och noterade inte ens att det tog några minuter innan jag fick honom i famnen.

Det var jättebra att föda på knä, med armarna vilande på sängkanten som var uppfälld, men se till att ha dels en mjuk kudde under varje knä och dels att vara vältränad i benen.

Jag försvinner alltid in i dagens nostalgi när det är födelsedag på gång. Det märks att han blivit stor eftersom han gärna ville ha mjuka paket!

Så övervägande del av presenterna var kläder. Resten skejtprylar; nya hjul, nya truckar, skatetools och skejtskor...

Hipp hipp hurra för vår skejtkille!

En jordgubbsmunk till frukost. Det var hesa trötta stämmor som sjöng ja må han leva klockan 06.15 i morse...

Varje födelsedag säger denna glada kille "ÅÅÅÅåå, det här är den BÄSTA födelsedagen nånsin!!!" Då är det lätt att vara mamma!!!


Ikväll klockan 19.00 kommer släkten på tårta och kaffe och läsk och under dagen ska han festa loss på Leos Lekland. (Skoj att han vill göra det, leka alltså!) 

Men nu är han i skolan och där skulle de förhoppningsvis sjunga för honom! 

Av Persilja - 7 maj 2008 11:17

I hallen på väggen där min "tapetskåp" stod förut funderar jag på att smacka upp en massa skoskåp i plast från IKEA.

Ni vet de där som snart finns i var mans hem. (Utom i mitt?) Jag har sett dem hos många, men hos Kardemumma och hos en bekant "i verkliga livet" som av en händelse också är norsk (fast bor här) har jag sett när man hänger upp många och det är sååå läckert. De är smala, alltså inte så djupa, de är praktiska och de är billiga. Snygga är väl inte rätt ord, mer diskreta, de gör inte så mycket väsen av sig. Men jag kom på en lite galen idé. Jag skulle vilja ha varannan röd och varannan vit så att det blev röd och vit rutigt... ÄR inte det en bra idé säg???

Haha! Nej, jag vet, det är inte så diskret kanske och ja, man ledsnar kanske, men jag tror att jag skulle bli glad varje gång jag gick in i hallen och möttes av detta rödvita mönster. 12 stycken tänkte jag smacka upp. Fast detta är bara på idéstadiet ännu. Jag funderar...

Min första tanke har sen länge varit att sätta upp köksöverskåpar som jag tapetserar med olika tapeter men det är en helt annan prisbild och vi behöver förvaring NU och jag vill inte behöva vänta till vi har råd med den "investeringen". Dessutom har vi hundra andra saker som behöver investeras i så detta vore en bra lösning som ändå står sig ett tag. Det enda som talar mot det är ju min vilja till att inte köpa nytt i så stor omfattning. Jag försöker spara på resurserna genom att använda andras eller egna avlagda möbler och prylar. Men det gör jag ju så duktigt ändå, så jag kanske kan få synda nån gång också?

Jag är sugen på en tur till Haparanda och IKEA...

Av Persilja - 6 maj 2008 22:35

NU ska jag gå och lägga mig, men innan jag gör det måste jag bara puffa för en ny norsk blogg som sett dagens ljus.

Jag är kääääär!!!

Jag är där och hälsar på flera gånger om dagen. Jag riktigt våldgästar henne! För det är sååå fint och sååå fantastiskt och hon gör så många och fina inlägg. Det är särskilt nåt för dig som gillar inredning. Men det är ju en alldeles ny blogg så det kommer nog att handla om allt möjligt sen!

Om det fanns en titel som heter Veckans shooting star så skulle det vara denna!

Alltså varsågoda:

The Shooting Star!!! 

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26 27
28
29 30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se