Direktlänk till inlägg 19 maj 2008

Serietidningarnas mecka.

Av Persilja - 19 maj 2008 21:40

Man ska inte förakta serier.

En del barn vill bara läsa serier. Så låt dem! Så småningom övergår säkerligen deras lust att läsa till något "tyngre" än serier. Jag själv är ett talande exempel. Jag kan nog betrakta mig som något av en bokmal nu för tiden, men i yngre år läste jag mest serier. Tintin, Asterix, Spirou, Lucky Luke och Kalle Anka förstås! Klassiker om ni frågar mig!

I vilken annan bok skulle jag ha lärt mig latin, om inte i Asterix?

Et tu Brutus! (Även du Brutus!)

Veni, vidi, vici!  (Jag kom, jag såg, jag segrade!)

Alea jacta est! (Tärningen är kastad.)

Redan som 9-åring var dessa fraser en del av mitt ordförråd. Idag sitter de kvar som berget. (Det var Ceasar som stod med nobel näsa i profil och slängde sig med diverse latinska ordspråk.)

Kalle Anka tidningen var väldigt lärorik! Herregud! Knattarna var ju Gröngölingar. (Scouter.)  De byggde hängbroar och löste problem så man alltid var redo! 

Jorå, serietidningar tillåts överallt i detta hus. Serietidnigar är ett MÅSTE i detta hus.

Vi har flera hyllplan med alla Tintin både på engelska och svenska, alla Spirou, Lucky Luke och Asterix&Obelix. Sen har vi tonvis med Gustaf och Fantomen och Knasen. Och så nutidens största mangaalbum Shonen Jump. Blondie har vi också massor av. Och barnen har en favorit som heter "Vi å pappa!" Maken köper Nemi. Så vi simmar i serietidningar.

Serier äger!

Jag tänker inte tjata på dem att läsa annat. Jag tycker det är toppen att de ligger och läser serietidningar innan de somnar. Även 13-åringen gör det. Men lugn, han kastar sig lika gärna över National Geographic när den kommer med posten. Och när farfar bär hit Allt om Historia eller Illustrerad Vetenskap så  är han lika ivrig. 

Jag anser att serier är inkörsporten till allt läsande.  

Ja, efter pekböckerna då, och så barnböckerna som vi också har löpmeter av. Jag älskar nämligen barnböcker. Har köpt på mig massor. Är nästan som ett bibliotek vad det gäller barnböcker. 

Jag kom bara att tänka på det för att lärarna på skolan inte tyckte att det var okej att ha en seriebok som bänkbok.

Varför då, tänkte jag spontant. Är det nåt fel med serier eller???

Bah! 





 
 
Kicki

Kicki

19 maj 2008 22:05

Vad är det för larv?? Läsa bör man annars dör man, så är det och det är klart att serier är precis lika bra som böcker!
Just på utv.samtalen i skolan sa senast stora V:s "fröken" att allt man läser räknas!
Bra tycker jag att en lärare säger det, liksom uppmuntra till läsandet.
Sportsidorna, texten på TV:n, serier o böcker såklart.Mina killar läser sportsidorna först och sedan böcker.
Keep calm and carry on!!

http://iverashus.blogspot.com

 
Maria

Maria

19 maj 2008 22:07

Hej
Sånt blir man galen över att inte serier skulle vara bra att läsa. Själv har jag först som vuxen läst serier, Anneli Furmark till exempel som jag tycker jätte mycket om. Men Tintin och allt sånt har jag missat och det är ju tråkigt. Jag vill gärna att mina barn ska läsa serier och allt möjligt.

Och jag vill att barn ska uppmuntras till läsning och känna läsglädje och då måste man få välja själv vad man ska läsa och förstås ibland uppmuntrad och peppad till olika slags läsning. Den där läraren får tänka om direkt tycker jag.

http://mariasrum.blogspot.com

 
Mynta

Mynta

19 maj 2008 22:28

Jag lärde mig läsa med hjälp av Kalle Anka & Co!! Har alltid också läst serier!! Kalle, Knasen, Lilla Fridolf m fl. Sedan läste jag tjockare seriealbum som hette Comics. Någon hette Chock (skräckserier). Läst en hel del MAD i mina dagar, också! Faktiskt även köpt seriesamlingar till mig själv & maken på Tradera! När jag träffade min make, plöjde han också serier; "vuxenserier" som t ex Epix. Vi har kartonger fulla i källaren! När vi sedan flyttade ihop, maken och jag, började vi prenumerera på "serieparaden" gemensamt. Den är numera nerlagd - tyvärr! Många bra serier i den! Ja, jag är ju grundskollärare egentligen, och jag bara måste säga min mening i serieläsningsfrågan; ALL läsning är bra!! Jag hade faktiskt ALLTID en stor låda med mina egna Kalle Anka-tidningar stående i klassrummet som barnen kunde få läsa när de var färdiga med någon uppgift, eller liknande...jag var nog ensam om det i lärarkåren på det rektorsområdet...

http://livetenligtmynta.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persilja

20 maj 2008 07:12

Kicki: De flesta lärare brukar säga som din sons! Att all läsning är bra oavsett. För så är det ju!

Maria: Jag tror att läraren oftast är klok. Det var nog någon tillfällig förvirring hoppas jag!

Mynta: Serieparaden...var det i den Larsson fanns? Chock minns jag. Men MAD hade jag glömt. Jag avgudade MAD: min humor! Jag och brorsan hade massor av MADtidnignar!!! Superkul! Ja, jag har stött på lärare som gillat serier. I Kiruna lånade jag ut buntvis med seriet till klassrummet till en klok lärare!

 
A

A

20 maj 2008 07:16

Det viktiga är inte VAD man läser, utan ATT man läser!
Serier, dagstidningar, böcker, texten på mjölkförpackningarna. :D

http://minsoffa.bloggagratis.se

 
Charlotte

Charlotte

20 maj 2008 07:57

Jag har bara EN gång stött på en lärare som tyckt att ALLT läsande är bra. Alla andra har tyckt att serier det är dåligt att läsa, att det är torftigt språk i serier, att barnen får en dålig uppfattning om verkligheten. Idag tänkte jag kanske de inte alls tycker så egentligen utan tror att det är vad vi föräldrar vill höra. Fram för mer serier. Jag läser nästan alla i DN, Nemi är favoriten.

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Maria

Maria

20 maj 2008 08:52

Serier är ett utmärkt sätt att läsa på! Det spelar ju ingen roll vad man läser så länge man läser. Det är ju inget snack om att barn som läser, oavsett vad, klarar sig bättre i skolan t ex (hmmm...läraren i mig tickar igång direkt). Jag brukar visa Asterix när vi läser Antiken i SO. Det brukar vara ett lättsamt sätt att diskutera ett 3000-årigt kulturarv! Mina elever brukar tycka att det är superkul...och kanske framför allt oväntat...

http://galtoroad

 
Ingen bild

Persilja

20 maj 2008 09:05

A: Skriver under!!!

Charlotte: Det kan nog vara en god analys...att de tror att vi vill höra det?! Jag diggar bildspråket i Nemi men har inte slutit henne till mitt hjärta på samma sätt som maken. Han är ett fan! Han gillar nog hennes dekadens. Jag är för rejäl. haha!

Maria: Bra idé! Många serier är utvecklande och bildande. Många lär ut svåra saker på ett enkelt sätt. Min syrra (skryteliskryt) har gjort en serie som lär ut planternas position och egenskaper för att inte tala om namnen på dem, på ett roligt sätt. Boken heter Mona i Rymden.

 
Ingen bild

Persilja

20 maj 2008 09:06

Maria: Planeternas position osv skulle det vara. Kan inte stava här på morgonkvisten!

 
Sayo

Sayo

21 maj 2008 18:39

i mitt klassrum får man läsa serieböcker och manga! Sen ser jag gärna att dom läser böcker också, men viktigast är ATT man läser!

http://sayo.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26 27
28
29 30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards