Direktlänk till inlägg 2 mars 2008

Ångkokare

Av Persilja - 2 mars 2008 09:08

Ett helt galet köp om man betänker att köket har viss platsbrist. Men med tanke på vår passion för asiatisk mat så är det ett bra köp.

En ångkokare, eller kanske kallas det riskokare?

Det är två våningar med utrymme för ris eller grönsaker eller vad man vill koka. (Det borde funka att lägga gönsaker i övervåningen.) Man klipper till ett tyg i bottnarna innan man lägger i riset som legat i blöt några timmar. Man måste ha sånt där special "sticky rice". Sen ångkokar man det. Det klibbar inte på fingrarna, utan det går att forma till så att man kan doppa det i en hot sås. Jag brukar göra en sås på fish sauce och rice vinegaer med några chiliringar i (med fröna kvar). Varje tallrik får en egen liten skål med sås som man kan doppa riset och kycklingen i. Maten tar lång tid att laga men sköter sig själv. Kycklingen lagar jag i ugnen. Sen äter vi med fingrarna eller med pinnar och det är såååå gott! Jag njuter verkligen när jag äter detta- det är min favoriträtt just nu.

Tyvärr satte maken hälften av kokaren i diskmaskinen utan att jag hann stoppa honom så nu är den så där vit och torr som aluminium blir av syran i maskindiskmedel. Det känns nästan som att det blir giftigt. Jag är en sån sm aldrig gillat teflon och titan och sånt. Jag har alltid kört med rostfritt och hederligt gammalt gjutjärn. Ju mer man rör i maten desto mer järn blandas i. Inget att vara rädd för. Såna där teflon pannor där man måste vara rädd för att skrapa bort teflonet har jag alltid ratat.

Det som dög åt mormor duger åt mig!

Men denna riskokare i aluminium fick komma in hos oss. Den var så skön. Billig var den också. Strax över hundralappen! Jag skickade maken att köpa nåt som skulle underlätta stickyrice tillagningen som hittills gått till så att jag lagt ett bomullstyg i ett durkslag och så lagt i riset, slagit om med tyget och lagt ett lock på. Men det har ju inte gått att få helt tätt så ångan har pyst ut på sidorna och kokningen har tagit timmar. Jag trodde att han skulle komma hem med en sån här träask som kinerserna använder.

Nåväl, det var många ord om ett inköp.

Bloggtorka är bara förnamnet.

Har sytt en festväska som dottern föll pladask för och jag får INTE sälja den. Så den blir hennes.

Det måste jag ju respektera! 

 
 
Anna Stilla

Anna Stilla

2 mars 2008 10:35

För 100 år sedan var jag gift med en iranier och han lärde mig att koka ris. Iranier är väldigt duktiga på sitt ris. Mest använder de basmati och det är det riset jag gillar bäst. Det är viktigt att alla moment ska vara utförda på rätt sätt. Komplicerat men riset blir så luftigt och gott.
Jag har hört talas om riskokare men hade ingen aning om hur de ser ut. Nu vet jag det :) Alltid lär man sig nya saker genom att läsa andras bloggar :)

http://www.annastilla.blogspot.com

 
Gry

Gry

2 mars 2008 12:09

Hej! Men vilken smart riskokarmanick! Vart har ni köpt den? Tror det vore något för det Grykska hem också, ha,ha... Maken är den stora riskokaren här i huset, och han lyckas alltid få perfekt ris, jag är däremot inte så high på det. Men riktigt sådär proffsigt klibbigt blir det ju inte i en vanlig kastrull. Så jag måste få veta vart det finns sånna!!

Jag har snart läst ut boken. Enig med dig, att tro till 100% på allt jag hör och läser, gör jag nog aldrig, men det är mycket fakta och bra argument i boken. Det är helt klart (tycker jag) att maktstrukturer och hirerarkier är skapade och stryrda av män. Just det med marknadsvärdet på arbetskraft är ett ohyggligt argument för att låta män få högre lön än kvinnor, som i exemplet Magnusson/Malou. Det ska också till att männen själva reagerar och tar avstånd från orättvisa skilnader i lön och arbetsförhållanden. Jag ska inte gå igång på det temat just nu för nu vill jag snacka husvagn med dig, fniss.

Italien. Jag har kollat här http://www.campingeuropa.com/camping.asp
och på den campingen vid Venedig, så är även hundar tillåtet. Man kan boka nu innan och vi håller på att kolla upp lite mera noga. Kanske bör vi boka snart också. Inom de närmsta veckorna kommer vi bestämma lite närmare.
Vi har aldrig campat i Europa, men det finns tydligen övernattningscampingar på väg ner, så att du kan stå inhängnad och tryggt över natten (med tanke på landvägsrånare bl.a.)

Det är så praktiskt, för du packar in i husvagnen all packning, sen har du bara med leksaker, böcker, cd-skivor och fika i bilen. Du slipper alltså knyta benen bakom nacken för att få plats.

Det är billigt (om du jämför med hyra av stuga, lägenhet eller hotell); fräscht (du har dina egna sängkläder, glas, tallrikar, toa om du vill); du kan stanna undervägs och koppla av en studn i vagnen om det behövs vila eller påfyllning av mat (och det gör det väl?); det känns hemvant även utomlands, barna har sina egna saker runt ikring sig; ja, du förstår jag kan hålla på i evigheter. Ett bra argument för maken (om han är som de flesta andra män, vill säga, hi,hi..) är att om ni inte köper en spillrans ny vagn, så kommer ni inte att förlora särskilt mycket när ni säljer den sen. En ny vagn tappar värde under ett år ungeför som en ny bil, sen stannar det av. Satsa på en som är ett par år- minst. Du får kolla in länkarna jag skickade tidigare.

Lycka till! Kram Gry

P.S Om hunden ska med måste han ha EU-pass för hundar. Det tar ungeför 150-160 dagar att bli klarerad, och det hinner ni om ni inte vill åka förän i augusti! D.S

http://www.baragry.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

2 mars 2008 12:48

Anna: Vi har också nästan alltid Basmati, men sticky rice är så mycket godare! Prova! Köps på specialsorterad affär-typ thailändskt. Jag lärde mi en gång att först fräsa riskornen i olivolja och sen koka det, det blev megagott!!!

Gry: Inköpt på en specialaffär för thailändsk/asiatisk mat här i Luleå. Finns väl motsvarande hos er. Jag har aldrig sett dessa mackapärer förr i butik, bara på kinarestauranger...
Husvagnsmotviljan sjunker mer och mer...
Men inga investeringar i år! Det har vi inte råd med. Maken har ju investerat i båtar så det räcker med utgifter för ett tag...(Vi har TVÅ aluminiumbåtar, en gummibåt och en eka och en gammal forsbåt från sekelskiftet, ett renoveringsobjekt...) Vi får semestra på vattnet ett tag först! ;D

 
Gry

Gry

2 mars 2008 12:56

Ha,ha...ska ni ha varsin båt eller?? Ni får väl skaffa er en till i sånna fall, fniss.

Vi stod i valet och kvalet mellan båt och husvagn när vi köpte för ett par år sedan. Men med tanke på att vi inte är sjömänniskor någon av oss så föll valet på husvagn, och tur är väl det! Jag ska nog peppra dig med rapport från våra kommande resor, så blir du antingen kurerad eller mera sugen .-)

Kram Gry

http://www.baragry.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

2 mars 2008 12:59

Gry: vi har stuga i skärgården och alla år har vi klarat oss bra genom att låna svärföräldrarnas båt, men jag tror det varit makens 40-årskris detta med båtarna. Först en, sen en till, så en bättre motor, osv osv osv osv----

 
Miri

Miri

2 mars 2008 13:06

Jeg bruger også kun rustfritstål og støbejern.Og er så heldig at eje en kobberpande. Riskogeren er bare for sej!

http://kærlighed,sagde Losarinas mor

 
Ingen bild

Lucia

2 mars 2008 14:09

Med risk för att döda glädjen i den fina nya riskokaren så ska man vara försiktig med aluminium (men det vet du kanske?) Det finns forskning som visar ett visst samband mellan aluminium och Alzheimers. Min mormor fick det när hon var bara 60 år så jag är livrädd för aluminiumkastruller. Men måttligt användande skadar säkert inte. Nu vill jag lägga mig i diskussionen om husvagnssemester. Vi har hyrt husbil flera somrar och det är helt underbart. Jag håller helt med Gry i alla argument. Vi har ofta åkt ner till Danmark. Förra sommaren åkte vi i vår 7-mannabuss ända till Spanien. Makens pappa har ett hus där som vi fick låna. Resan ner var ett äventyr! Vi var rena rama taikonfamiljen! Barnen sov på säten och golv i bak och maken och jag fällde bara ner ryggstöden i liggläge : ) Vi hade kylväska med kontakt till tändaruttaget så det blev som ett litet kylskåp. Vi gjorde frukost på vårt lilla gasolkök och trivdes fantastiskt bra med vårt luffarliv. Det var så härligt att se hur landskapet förändrades och temperaturen steg ju längre söderut vi kom. Barnen tyckte nog att det var lite jobbigt men klagade inte. Vi funderar på bilsemester i år igen, kanske hyr vi husbil. Oj va semestersugen jag blev nu!

 
charlotte

charlotte

2 mars 2008 17:26

http://www.alltforvansterhanta.se/asp/default.asp oss vänsterhänta emellan, kanske du redan varit här.
Vilken smart riskockarmanik. Rissorten du nämnde/använder hade jag aldrig hört talas om! Får nog bli ett besök till den asiatiskabutiken nästa gång vår Kungliga Huvudstad får ett besök av mig.

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Dubbelörnen

Dubbelörnen

2 mars 2008 22:09

Vi kokar alltid basmati o vi har en riskokare men inte i aluminium utan en elkokare fr OBH Nordica. Funkar hur bra som helst!!!

Ris ska alltid fräsas först i lite olivolja ;) Detta enl min man *ler*

Kram

http://karljohansgarden.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

2 mars 2008 23:22

Dubbelö: Har slitit ut två obh nordica elkokare. (Vi är storätare av ris) Men det förb-nade teflonet lossnar ju hela tiden. Annars var det smidigt. Men det funkar inte på sticky rice! Tror på ångkokning men skulle vilja hitta en i rostfritt!

 
Ingen bild

Persilja

2 mars 2008 23:25

Lucia: Jo, jag visste det långt inne. Har ratat alla pannor som fäljde med vår stuga som var i aluminium. Men så föll det i glömska. Synd. Den var så snygg. Och riset blev bra, men nu kommer jag bara att känna mig mer och mer senil för varje gång vi använder den at tjag nog hellre avstår. Dock ej ditt fel. hade kommit på´t förr eller senare ändå! Det där med att hyra husbil lät ju suveränt! Tänk att slippa släpa på husvagn. Men hur mycket kan det kosta? Måste googla!

Charlotte:Japp, allt för vänsterhänta har jag sett!

 
Lisa

Lisa

3 mars 2008 00:40

"fish sauce och rice vinegaer med några chiliringar i" Jag har ju fått dille på chili och måste ha det i alla mål helt plötsligt, men fish sauce är det gott?(jag kräks av sushi)Och vad är det? Köps det på flaska eller? Försöker hitta nya rätter att laga nämligen.

http://mittlillahus.blogspot.com

 
synne

synne

3 mars 2008 00:58

En sån skulle man ha. Har en saftkokare, ska vi byta?
Kram i natten från nabolandet.
Synne ;D

http://nabolandet.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards