Direktlänk till inlägg 15 februari 2008

Felstavningar.

Av Persilja - 15 februari 2008 12:34

B bloggar om ordet fåtölj. Hon har såååå rätt. Hur många människor som helst skriver fotölj. Var kommer det ifrån?

När jag sökte en fåtölj på tradera för några år sen fick jag inte upp så många, men när jag skrev fotölj i sökordsrutan fanns det oändligt många. Samma om man sökte t ex pokémonfigurer, inte en träff på pokémon, men ack så många på pokemon, påkemon osv. Så jag lärde mig att tänka mig in i alla möjliga felstavningar och hittade då allt jag sökte. Jag är en sån där som har stavningen i ryggmärgen. Jag ser liksom hur ett ord ska stavas. Mina barn  verkar ha ärvt det anlaget.

Maken har svårare, han ropar jämt och frågar hur ditten och datten stavas.

Däremot stavar jag ofta fel för att mina fingrar har för bråttom. När fingrarna flyger över tangentbordet kan vissa fingrar ofta slå ner före ett annat eller trycka ner tangenten bredvid istället för den rätta och det ser jag först när allt skrivits. Ibland ser jag det inte ens. Som rubriken i förra inlägget; då skrev jag pompa i stället för pimpa. Men det får vara kvar. Det blev lite kul...pompa och ståt...i sopskåpet. 

Men jag håller med B; fotölj måste vara det mest felstavade ordet! 

 
 
Ingen bild

Annika den virriga

15 februari 2008 13:05

För att inte tala om hur många poSSitiva människor det finns *fniss*

Själv är jag förresten väldigt positiv idag, äntligen frisk igen och det är rena rama vårvädret här nere, ljuvligt!

 
Ingen bild

Persilja

15 februari 2008 13:39

Annika: Vad roligt att du är frisk!! Och GLAD!
Ditt glada sms glädjer mig fortfarande din glädjespridare!!!

 
Fröken Fräken

Fröken Fräken

15 februari 2008 14:38

Felstavningar, det är så hemskt! Jag är visserligen "arbetsskadad", jag ser stavfelen först, sedan läser jag. Undras om de vilar sin fot i "fotöljen" istället för ändalykten? Därav felstavningen?

http://tusenideer.blogspot.com

 
/B

/B

15 februari 2008 14:49

Marsch in på min lyckligagata och agera smakråd!
/B

http://www.lyckligagatans.blogg.se

 
Gry

Gry

15 februari 2008 14:58

Jag har alltid kunnat stava rätt, intill jag flyttade till Sverige....vill gärna att orden ska bli rätt, men ibland krockar norskan med svenskan- och då ligger nog norska orden i min ryggmärg. Sen känner jag så väl igen det med fingrar som lever sitt eget liv på tangentbordet. Det kan ju bli mycket nya och roliga ord på det viset, hi,hi...

Fick du förresten (ett ord jag ofta stavar fel, på norskt vis) mitt bidrag i tävlingen? Länka annars till min gamla blogg. Det går utmärkt!

Har du kollat in till mig idag? Jag är självutnämnd Guru, ha,ha..

Kram Gry

http://www.http.baragry.blogspot.com

 
Killfröken

Killfröken

15 februari 2008 15:05

Inte ens jag som är en notorisk stavningsslarver (skriver för fort) kan se hur någon nykter människa stavar fåtölj med o. Däremot kan jag förlåta pokémon. Inte för att det är ett låneord utan för att det ofta är barn som skriver det ordet. Om det är en grupp i det här samhället som kan (och får?) hitta på lustiga felstavningar är det barnen. Den saken är säker. (Även om det så klart finns geni-ungar som dina som stavar rätt...)
Kåm, väm, säj, sja! osv.

http://www.killfroken.se

 
therre

therre

15 februari 2008 16:45

Fast vissa gånger märker man ju om någon snavar över tangenterna eller om det bara är okunnighet. Jag är också väldigt bra på stava! :P Som t.ex man fattar ju om någon ska skriva ÄNDÅ och skriver öndå t.ex då ö är nära, än när nån skriver endå, det ordet stör jag mig så mycket på! eller bröllop med två p:n!

http://www.therre.se

 
Charlotte

Charlotte

15 februari 2008 17:15

Haha... om någon skriver endå så kan du vara tvärsäker på att personen ifråga är från huvudstaden och då menar jag en person som är född där... jag har problem med ä och e eftersom jag pratar på e blir det oftast e där det ska vara ä och... ja suck. Jag snavar också på tangenterna och vissa ord det går bara inte att lära sig stava dem fast jag vet hur de stavas så glömmer jag det från gång till gång. Som barn hade jag problem med hade och hadde! Jag kom aldrig ihåg hur det skulle vara.

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persilja

15 februari 2008 17:22

Fröken Fräken: Jag tycker inte felstavningar ä så hemska, ganska söta faktiskt, fast då tänker jag mest på barnens...
Men det är klart i dagstidningar och så ser det illa ut. Jag är exkorrekturläsare på dagstidning och nu när det är nedlagt (finns ju i datorerna) kan jag bli galen på meningsbildningar och syftningsfel och dylikt som inte dataprogammet klarar av.

Gry: Du är ju en stjärna på Svenska!!!! Hur ska du inte vara på norsk då?

Killfröken: 1; mina barn är verkligen inga geni-barn, de har bara rättstavningen i ryggmärgen. Det beror nog på nåt i hjärnan. 2: Pokémon är förlåtet fast jag tror inte det är barnen som lat ut försäljningarna på tradera, men det är ju förståeligt att man inte kan stava till det, men det var bara ett exempel, kom inte på nåt bättre för stunden.
3: Håller helt med att barnen ska stava fel! Nog har mina gjort det första åren också! Det är nu, de som går i högre klasser, som stavningen kommer automatiskt. JaG ÄLSKAR barnens felstavningar. "Jag elskar däj mamma, du löktar gåt" Kan det bli så mycket vackrare????????????

Therre: Konstigt det där med stavning, hur det sitter klockrent hos vissa och inte hos andra. Men det kanske är dyslexi när hjärnan inte ser stavningen framför sig. Men vi är ju alla bra på olika saker. Matte t ex har två av mina barn väääldigt svårt för. Tänka matematiskt är tungt för dem. Så det är så olika...

 
Dockmamman

Dockmamman

15 februari 2008 21:39

Jag blir så glad när man ser alla fina sopskåp, vare sig det är tävling eller inte så tycker jag det är roligt och du sprudlar av positiv energi så det är så skojigt och mysigt att kika in till dig/kramar från Dockmamman

http://stickmonster.bloggagratis.se

 
Dockmamman

Dockmamman

15 februari 2008 21:39

Jag blir så glad när man ser alla fina sopskåp, vare sig det är tävling eller inte så tycker jag det är roligt och du sprudlar av positiv energi så det är så skojigt och mysigt att kika in till dig/kramar från Dockmamman

http://stickmonster.bloggagratis.se

 
Dockmamman

Dockmamman

15 februari 2008 21:41

Glömde att fråga dig om jag lyckades med de bilder jag skickade till dig.
har även länkat till dig för att jag tycker att fler borde få hitta till din härliga blogg

http://stickmonster.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se