Direktlänk till inlägg 30 januari 2008

Feministiska tankar del 2.

Av Persilja - 30 januari 2008 09:12

Fortsätter mina feministiska tankar...

Fick faktiskt lite ågren över min ord att det är vi kvinnor som trycker ner varann. Så är det ju inte alls! Lite, kanske. Men börjar man tänka så har man ju gett patriarkatet ny ammunition. Börjar vi skylla allt på oss själva så lämnar vi ju männen i fred och vi motarbetar varann ännu mer. Nej, vi kvinnor måste ju börja hålla ihop och vara den kraft och styrka vi faktiskt är. Vi måste fundera vilka regler i samhället VI skulle vilja leva efter och hur ett samhälle VI skulle bestämma över skulle se ut och så jobba åt det hållet. Då kanske vi möts på mitten och hittar en bra balans. Tanken bakom ett feministiskt parti tycker jag var väldigt bra. Det behövs verkligen. Hoppas att det växer till sig lite och blir en maktfaktor i politiken. Kvinnligt tänkande behövs. Världen har styrts av manligt tänkande så länge att det är dags att vi börjar märkas också. Och då på våra villkor. Jag säger inte att vi är likadana allihopa bara för att vi är kvinnor men på samma sätt som männen hållt varann om ryggen i alla år borde vi kvinnor nu samla oss och börja samrbeta mot målet att få mer inflytande. Det är verkligen förbannat irriterande att maktstrukturen ser ut som den gör.

Hur kan vi tillåta det? Hur kan vi år efter år efter år efter år låta det ske utan att vi gör något? Hallå! Vi är ju lika många som dem! Vi är kanske till och med fler! Varför gör vi inget???????


Märkte ni vilket massmedialt motstånd det blev när Fi (feministiskt initiativ) försökte göra valrörelse. Massmedia fullständigt slaktade partiet mitt framför våra ögon. Fokuserade på interna maktkamper och underblåste konflikterna genom att göra dem massmediala. När Ebba Witt Brattström fick helsida på att gå ut med sitt avhopp, ja då slogs nog sista spiken i den valrörelsen.

Förstår ni vilken makt de kom hotande med? Om många kvinnor lämnat sina ordinarie partier och röstat på Fi istället hade det ju slagit hårt mot befintliga partier. Istället kontrade de stora partierna med att släppa fram kvinnor i sina hierarkier helt plötsligt. De började marknadsföra sig som kvinnopartier och pratade om jämställdhetsarbete med höga röster.

Fi gjorde en del nytta på så sätt men fick själva inte chansen eftersom de blev ett hot som med alla medel var tvungen att tryckas ned.


Massmedia har den största makten i vårt samhälle. Få se nu, hur många kvinnliga chefredaktörer finns det just nu på de stora tidningarna????

De kvinnliga chefredaktörerna återfinner vi i heminredningsmagasin och modemagasin och livsstilsmagasin. Ofarliga små tidningar som cementerar kvinnans pats i samhället.

Nej, tjejer!

Börja vara medvetna om er roll i detta samhälle. Fundera på olika strukturer i samhället. Granska kritiskt er vardag och börja se hur det ser ut. Börja ifrågasätta normer. Börja protestera.


Jag vet, man orkar inte i längden.

Det är enorma krafter vi ska kämpa mot.

ENORMA.

Och om man försöker så blir man snabbt nedsablad. Oftast med små medel som att bli förlöjligad eller det mest effektiva; total tystnad. En feminist tiger man bäst ihjäl.

Iallafall på lägre nivåer.

Om man försöker ifrågasätta familjestrukturer. Familjetraditioner. Om man i det lilla försöker vara nytänkande eller ifrågasätter äldre generationers bemötande av ens barn. Då är tystnaden det mest effektiva vapnet.


Men om vi hjälptes åt, alla vi kvinnfolk att se och börja reagera i det lilla, då skulle det kunna bli en liten massrörelse som sakta men säkert började röra om i grytan och skapa utrymmen för nytänkande.

Feminism är inte något fult!

Feminism är något fint. Något kvinnligt! Något att vara stolt över. Om man är kvinna ska man vara feminist!

Alla kvinnor ÄR feminister. Egentligen. Det är bara det att ordet är nedsmutsat, förfulat och förlöjligat. Vem tror ni ligger bakom det?

Och kom ihåg en feminist hatar inte män! En feminist hatar bara orättvisorna som kommer på köpet bara för att man är kvinna.



 
 
Ellasmamma

Ellasmamma

30 januari 2008 14:24

Jag håller med om att det är dags att börja göra något, men det är svårt för när man börjar titta på det man har närmast, sig själv, så upptäcker man att även jag hjälper till att cementera maktstrukturerna och spär på könsrollerna. Eibland blir jag så less att jag medvetet sätter på skygglappar, för det är jobbigt att vara medveten om orättvisorna och det är jobbigt att alltid vara den som påpekar dem. Krya på dig! Kram

http://ellasmamma.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

30 januari 2008 16:45

Ellas mamma: Det är precis så det känns, man måste blunda för att stå ut. Det är det man gör hela tiden. Finner sig. Det märks även på mitt inlägg, inga kommentarer att tala om, det är liksom ett ämne som man inte orkar älta. Trist. HUR ska man komma vidare i denna fråga???? De som jobbar med det stångar sig blodiga och bränner sina broar.

 
Lisa

Lisa

30 januari 2008 17:22

Jag röstade faktiskt på FI, fast jag är medlem i ett annat parti och kommer nog att göra det nästa gång om de ställer upp då. Jag är så leds på alla som tror att feminism står för nått annat än vad det gör och tror att man är manshatare och helt rabiat för att man är feminist. Att INTE vara feminist, vare sig man är kvinna eller man är som att spotta sin mamma och sina döttrar i ansiktet. Jag skrev ett inlägg om det på internationella kvinnodagen och fick EN kommentar. Och den var från en galen människa, så jag fegade ur och tog bort inlägget, vilket jag senare ångrade. Sen kan man ju skriva om feminism utan att nämna ordet, vilket jag tycker att du ofta gör, lite smygfeminism sådär. Det är bra!

http://mittlillahus.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

30 januari 2008 17:26

Lisa: Mee too! Röstade på Fi!
Bara för att jag blev så hjärtinnerlgit glad att ngn orkade starta ett parti och också för att jag blev så hjärtinnerligt förbannad att de blev så sågade.

 
Ingen bild

Lucia

30 januari 2008 19:29

Jag tror att vi kvinnor är på frammarsch nu. Just i år satsas det ju på att uppmärksamma kvinnors företagande på flera håll. Att Fi kom till var nog positivt och fick upp ögonen på de andra partierna. Själv har jag nästan alltid röstat på miljöpartiet som ju var yttepyttesmå och lite förlöjligade i början. De "gröna" mupparna, vem orkar bry sig om deras tugg, typ. Nu är ju miljön verkligen i ropet och något som alla partier på ett eller annat vis jobbar för. Så det kan nog förhoppningsvis komma att blåsa lite fler feministiska vindar över oss i framtiden.

 
Ingen bild

Chris

30 januari 2008 21:41

Man ska ju inte tro att det blir bättre för kvinnor utan kamp och kvinnor sabbar visst för varandra (naturligtvis inte alla),delvis för att många beter sig som rivaler om mannens gunst, där de ofta använder sig av sin sk sex appeal. Tyvärr är detta ngt jag ser så gott som dagligen på mitt arbete o det gör mig sååå trött.
Hur orka? Chris

 
Jerry

Jerry

1 februari 2008 01:43

"Det är bara det att ordet är nedsmutsat, förfulat och förlöjligat. Vem tror ni ligger bakom det?"

Feminismen ligger bakom det. Den som försöker påtvinga andra en orättvis ideologi kommer att stöta på hårt motstånd. Tack vare feminismen har en anti-rörelse börjat växa fram. Ingen vill bli nertrampad och undanskuffad. Inte ens män vill det. Inte heller alla kvinnor finner sig i de feministiska tongångarna. De är trötta på offeriseringen de utsätts för samtidigt som männen svartmålas lika mycket.

"Och kom ihåg en feminist hatar inte män! En feminist hatar bara orättvisorna som kommer på köpet bara för att man är kvinna."

Om feminister inte hatar män och enbart orättvisor, varför anser de då att det är rätt att behandla män orättvist? Jag skulle vilja påstå att pendeln svängt över så att det idag är fördelaktigare att leva som kvinna i Sverige. En del arbetsgivare diskriminerar män och anser att det är okej att göra så. Vi döms till hårdare straff vid brott och saknar totalt rättigheter när det gäller barnomsorg. Barnen är mammans egendom.

Det finns inget patriarkat. Åtminstone inte till männens fördel. Samhället bryr sig inte ett skvatt om män. Långt fler män än kvinnor tar livet av sig. Det är ungefär dubbelt så många. Varför nämns detta aldrig ifall män nu är så måna om att hålla varandra om ryggen?

Vilket kasst patriarkat som tycker att kvinnor ska ha bättre socialt skyddsnät. Män hamnar på gatan när det går snett medan kvinnor tas om hand. Misshandlade kvinnor kan gå till kvinnojouren medan misshandlade män får lida i det tysta. Tidningarna skriver enbart om stackars "ensamstående mammor" men nämner aldrig något om pappor som förlorat sina barn. Det ses som orättvist att kvinnor får betala högre livförsäkring men helt i sin ordning att män dör fem år tidigare.

Feminismen är visserligen inte helt och hållet ansvarig för våra attityder men den gör sitt bästa för att cementera könsroller när det är till fördel för kvinnor. När det inte är fördel så ska könsroller skrotas.

http://jerry.neatwing.com

 
Lisa

Lisa

3 februari 2008 16:56

"varför anser de då att det är rätt att behandla män orättvist?" WTF pratar du om? Feminism går inte ut på att behandla män orättvist utan att bahandla alla lika oavsett kön. Fast du kanske tycker att det är orättvist?

http://mittlillahus.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

3 februari 2008 17:02

Lisa; Hetsa inte upp dig. Låt denna kommentar förbli okommneterad! Den förtjänar inte att kommenteras så förvirrad är den!

 
Ingen bild

Olga K.

4 februari 2008 02:01

Jerry skrev: "Det finns inget patriarkat. Åtminstone inte till männens fördel. Samhället bryr sig inte ett skvatt om män. Långt fler män än kvinnor tar livet av sig."

Jaha, så om det inte finns ett patriarkat så har vi feminister bara uppfunnit något fiktivt för nöjes skull, eller vad menar
du ??

 
Ingen bild

Fabian

4 februari 2008 09:52

Olga m.fl

Jag haller med Jerry, fast jag ar feminist. Anledningen till att jag ar feminist ar att jag vill att könen skall behandlas lika. Detta ar inte fallet idag. Ibland drabbar det kvinnor, ibland man. Men det finns en tendens att osynliggöra det som drabbar man, just eftersom vara könsroller inte tillater det. Man skall vara tysta och starka. De skall beskydda de svaga och tiga om de lider.

Vi maste komma över offermentaliteten hos kvinnor. Om ni tanker efter lite, ar det just denna offermentalitet som haller tillbaka kvinnor i den offentliga sfaren. Om en chef ser en kvinna som svag, som nagon med speciella behov, kommer han inte att anförtro denna ansvar över hundratals miljoner kronor. Det galler för kvinnor likaval som för man. Jag ar för mer kvinnor i den offentliga sfaren och starkare skydd av man samt starkta rattigheter för man i den privata sfaren. Det ar bara genom att jobba pa alla könsroller som vi kan uppna nagon form av jamstalldhet.

Jag förstar att en del av er reagerar allergiskt, men för mig ar detta den nya feministiska ytterkantsrörelsen. Vi maste börja tanka pa bada könen. Aven om vara könsroller sager oss att det inte kan vara synd om man.

 
Ingen bild

Yzerman

4 februari 2008 10:05

"Jaha, så om det inte finns ett patriarkat så har vi feminister bara uppfunnit något fiktivt för nöjes skull, eller vad menar
du ??"


Galningar har det alltid funnits gott om, orsakerna till galningars tankar och agerande, beror främst på ett sjukdomstillstånd. Om ni sedan upplever att ni gör det för nöjes skull eller för ert eget bästa är naturligtvis av sekundär betydelse.

www.antifeminist.nu

 
Ingen bild

Persilja

4 februari 2008 11:03

Yzerman: Om man har så lite argument att man måste kalla meningsmotståndaren galen då tycker jag att man inte ska delta i debatten.

 
Ingen bild

Fabian

4 februari 2008 18:21

Nej, jag tror inte att patriakatet ar nagot uppfunnet. Det existerar, men det finns en motvikt - ett matriarkat - i andra sfarer. Och patriarkatet ger man makt, men pa vissa villkor: att ge kvinnor extra skydd. Detta var nödvandigt förr i tiden - kvinnor var nyckeln till rasens överlevnad. I dagens lage lever denna instinkt kvar. Det ar darför vi alla automatisks reagerar mot vald mot kvinnor, trots att 90% av allt vald faktiskt utövas mot man.

Pa sa satt ar patriarkat kanske fel uttryck. Det handlar inte om en maktkonstellation som enbart gynnar man, utan om den rollfördelning vars mal var att sakerstalla rasens överlevnad. Denna rollfördelning innebar fördelar och nackdelar för bada.

Naturligtvis skall vi motverka patriarkatet. Men tyvarr tycker jag att vi alla har en ensidig förstaelse för vad patriarkatet ar och hur det hanger ihop.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards