Direktlänk till inlägg 13 januari 2008

Världspolitik-mouhahaha!

Av Persilja - 13 januari 2008 10:55

Anna Stilla skriver bl a om språkliga förbistringar och när språket ställer till  med lustiga situationer.

Jag kom då ihåg en kille jag jobbade med som var nyinflyttad från Finland. Han kunde väldigt lite svenska när han flyttade hit men lärde sig ganska snabbt. Det som han tyckte var konstigast och svårast att förstå var svenskans såna där "underliga" uttryck som när vi bad honom kasta ett öga på ett papper vi höll fram. Förskräckt tittade han på oss och tänkte "Vadå? Ska jag kasta mitt öga på papperet är de galna?" eller när han gick runt med kaffekannan och artigt undrade om vi arbetskamrater ville ha en kopp till och någon svarade "ja tack, en mun." Då undrade han om det förväntades av honom att han skulle hälla i sin mun och spotta ut i  koppen eller rentav be denne gapa och hälla i dess mun.

Det är sånt man inte tänker på som helsvensk.

Min 9-åring satt och pratade engelska hela gårdagkvällen. Han översatte allt rakt av efter sin förmåga. Till exempel hette jultomten chritsmas-santa-logiskt enligt honom. Språk är intressant! Och verkligen en barriär när man inte behärskar det.

Tänk om hela världen talade samma språk. Tråkigt, då man inte fick mångfalden, men säkert skulle världen vara bra mycket fredligare om vi alla förstod varann. Fast det skulle ju behövas kulturella likheter och ekonomiska likheter och politiska likheter och religiösa likheter också...

Så det är nog inte SÅ enkelt...


 
 
Sissi i Norge

Sissi i Norge

13 januari 2008 11:12

Språket er viktig! Tenk deg at du mistet sprpket ditt helt plutselig! Ikke kunne du kommunisere, ikke forsto folk hva du EGENTLIG mente....Slik er det for mange som våkner opp etter et slag...Ser det ofte på sykehjem der jeg jobber. Det er veldig vanskelig for alle parter.

http://sissi-mor.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Carina

13 januari 2008 15:19

Jag tror inte att man behöver vara lika för att komma överens. Men man behöver acceptans över olikheterna och att se att alla varianter är bra.
Carina

 
lillamy

lillamy

13 januari 2008 16:00

Nej,det är nog inte så enkelt.Jag och min man pratar både svenska men det hjälper inte ;)Ha det gott

http://myslivochhem.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

13 januari 2008 17:11

Sissi: Ja, ta bara din kommentar, den är LITE svårare att läsa bara för att jag inte är van att läsa norska. Ändå förstår jag ju allt men måste liksom anstänga hjärnan mer. ÄR det samma för dig när du läser svenska bloggar?
Ja, min mamma fick hjärnblödning vid 47 års ålder. Det tog henne ett år att göra sig förstådd. Det kom sakta tillbaka...

Carina: Ja visst är det ju så! Mitt inlägg var inte särskilt djupsinnigt. Det där med acceptans är ju viktigt men ack så svårt det verkar vara. Gå bara ner på grann-nivå till exempel. En granne som avviker blir genast mer svåraccepterad i grannskapet. Lika i ett klassrumm, ett jobb osv osv. Dett aär något som mäniskorna behöver tränas mer i...

lillamy; Haha! Samma här! Vi krigar iallafall. Fniss!

 
Lisa

Lisa

13 januari 2008 18:34

Jag måste bara säga att jag skrev till nya chefen för NK/NSD om vad jag tycker om nedläggningen av Hemmavidbilagan och fick ett mkt vänligt svar tillbaka, men började gapskratta då jag såg vad jag egentligen skrivit till honom. Det lät väldigt hotfullt bla. förekom "ni kommer att få ångra er" ett par gånger! Men jag menade ju att de kommer att få besvikna läsare inte nått annat. Hahahahaha, fn vad jag ångrar att jag skrev hela mitt namn, nu kommer jag aldrig mer att få jobba på NSD igen... Och det är ditt fel!

http://mittlillahus.blogspot.com

 
Anna Stilla

Anna Stilla

13 januari 2008 19:04

En bekant till mig berättade en annan historia. Hon är från forna Jugoslavien men har bott här väldigt länge och idag är hon en duktig dockteaterpedagog. En gång, när hon inte var så duktig i svenska som hon är idag, gick hon till vårdcentralen. Där blev hon ombett att "kasta vatten". Sköterskan visade henne till toaletten och pekade på plastmuggarna. Stackars hon som skulle kasta vatten. Då trodde hon att folket i Sverige var lite underliga. Skulle hon hälla vatten i en av plastmuggarna och kasta det? Vart? På väggen? Och vad skulle det vara bra för?

http://www.annastilla.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

13 januari 2008 20:49

Anna: En sköterska som säger så borde kanske ändra sitt språk! Eller hur. Ett barn av idag skulle inte heller begripa "kasta vatten". Synnerligen fånigt uttryck för kissa!

 
Ingen bild

Persilja

13 januari 2008 20:51

Haha!!! Du är för rolig du! Snääälla snälla skicka en kopia till mig!!! Lovar att inte utöva utpressning eller nåt med den...
Vad bra att du klagade förresten!!!!!!!!!!!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se