Direktlänk till inlägg 16 november 2007

Dagens dilemma!

Av Persilja - 16 november 2007 10:56

Min 7-åriga dotter ska gå på sitt första disko.

Ska hon få sminka sig eller inte?

Min första reaktion är "Javisst". Hon tycker det är så kul att få göra sig fin och det är väl rätt så oskyldigt?

Hon har redan valt kläder. Tajta jeans och t-shirt. (Jag har inte köpt tajta jeans, utan hon har upptäckt att de jeans hon hade förut har blivit rikitgt tajta och det gillar hon...)

Så ska jag låta henne gå med tajta jeans, t-shirt (helst ville hon ha en t-shirt som var så kort att magen syntes) och smink i ansiktet.

Nu tvekar jag.

Nu har jag tänkt. Det känns inte bra egentligen.

Det är ju att ge totalt fel signaler. Att hon är fin först när hon sminkar sig. Att det behövs smink och "snygga" (vuxna) kläder för att ha roligt. Att för att "gå ut" måste hon göra sig till en liten vuxen. Helt enkelt göra sig 6-ig. (Skriver så för att inte få hit några 6googlare.) Det är ju hemskt!!! Om man ser det så! Men det är ju inte så hon ser det. Eller det gör hon ju utan att veta om det. Hon har ju blivit matad av media hur man ska se ut som tjej.

Suck!

Dilemma.

Hon ska vara hos en kompis i eftermiddag som älskar att sminka sig. Och får det. Ska jag då förstöra allt?

Okej, jag kan ju låta henne sminka sig symboliskt. Så att det egentligen inte syns.

Det blir nog en sån lösning. "Oskyldig sminkning". Jag har en jättefin glitterögonskugga som bara är glitter i en genomskinlig smet. Det och lite läppglans är väl okej!

Men jag önskar att jag kunde vara mer principfast. "INGET smink förrän du är 15 år!" eller nåt sånt. Fast då slår det väl bakut och hon blir totalt sminkberoende.

Själv sminkar jag mig ytterst lite.

Och sällan.



Helst vill jag ju att hon ska gå i en kläninng och kalasbyxor och sockiplast och pippilotter, vilket jag antagligen gjort om jag gått på disko (vilket jag inte gjorde) när jag var sju år.

Men jag kan ju inte vara den enda bakåtsträvaren. Men om ingen tänker utan låter barnen jamsa med i medias 6ifiering av barn då låter jag ju det ske.

Så jag måste ju styra. Visa magen: NEJ!

Sminka sig mycket: NEJ

se 6ig ut: NEJ!

Rätt enkelt, men en svår balansgång ändå... 


Detta är dagens dilemma.

Vad tycker du?

Oskyldigt eller förkastligt?






 
 
Karin

Karin

16 november 2007 11:31

Svår balansgång det där, jag är glad att jag inte har små barn idag.
Min åsikt dock: Låt barn vara barn!!!!!!!

http://bippeliboppen.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persilja

16 november 2007 11:55

Karin: Håller helt med. MEN hur gör man som förälder när man är en av få som verkar tänka så??? När dottern valt att vara med de som gillar den stilen. Och de är ju ändå barn. Det är liksom i betraktarens ögon allt ligger. För barnen är det en lek. En lek att vara stor. Men de vuxna som betraktar ser något annat...Om alla barns föräldrar sa nej då skulle det ju inte vara något problem. Men min undran är ju lite ÄR det ett problem eller gör vi det till ett problem. VI gillar inte det vi ser. Men ser vi hur det ÄR eller ser vi det vi TROR. FÖrstår du?

 
Lisa

Lisa

16 november 2007 12:02

Jag sminkade mig inte förrän i 6:an, och nu sminkar jag mig nästan aldrig, men det är ju andra tider nu. Jag tycker att du kan hjälpa till med sminket, lite glitter på ögonlocken, lite mascara och läppglans och sen en fin frisyr. Kort tröja är jag lite allergiskt mot, men försök pejla av vad de andra tjejerna ska ha på sig. Var inte för hård mot henne är rådet från en barnlös.

http://mittlillahus.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

16 november 2007 12:58

Lisa: Ja, det lutar åt det. När jag ser hennes iver att få vara som de andra, hur kan jag då säga nej. But then again, så kanske alla föräldrar tänker och då är vi "snälla" orsaken till att det kryper ner i åldrarna. Åååå varför måste jag vara en tänkande förälder??? Varför kan jag inte bara segla med...?

 
Ingen bild

Husfrun

16 november 2007 13:14

Som förälder får man ofta ta obekväma beslut när det gäller ens barn och har man visat var man står så vet barnen det och då kan dom känna sig trygga och inte falla för grupptrycket. Man kan skylla på föräldrarna att man inte fick och det kan vara rätt skönt. Men det beror ju på vad det handlar om också förstås.

 
Ewa

Ewa

16 november 2007 13:45

Det blev många diskussioner, men Elin fick inte sminka sig förrän hon blev 13 och till en början endast ett par dagar i veckan. Nu när hon närmar sit 15 så bestämmer hon och betalar själv.

Jag och hennes pappa tycker självklart att hon är fin i precis allt och vi jobbar oss svettiga för att hon ska hitta sig själv och sin egen stil; som det är nu kan man inte skilja ut henne ur en flock tonårs-tjejer....

http://fundringar

 
Rosie

Rosie

16 november 2007 13:48

Det är aldrig lätt att veta vad som är rätt i denna fråga. Men jag hade gjort som du sminka sig lite ej visa magen. Det är så ledsamt att media gör våra barn större än vad de skall vara, som tur är så har mina flickor blivit stora och flyttat hemifrån. Har bara pojkar hemma och de vill inte sminka sig eller visa magen, är tacksam att inte behöva ta den biten med dem. Tyvärr så är det så att flickor alltid sitter i en annan sist, hoppas verkligen det blir mer lika när det gäller det mesta. Stå på dig ha en trevlig kväll, kjamen

http://bearclaw.bloggagratis.se

 
Kaffeflickan

Kaffeflickan

16 november 2007 13:54

Oj. Svårt. Inga 6iga kläder. Det går fetbort. Lite glitter och läppglans och masara. Ja. För hon ser att du tar det när du vill vara fin och nu vill hon vara fin. Kan man inte göra kvällen speciell med lite tjejgrejer som hårinpackning, gurka på ögonen och måla tånaglarna inan istället. Lika kvinnligt (om man nu vill ha det så) men mindre 6igt och inte får någon annan än henne.

Nu får du svara på mitt dilemma för dagen...

http://ht

 
malou

malou

16 november 2007 15:14

Jag tror att det blir dina värderingar som hon tar med sig - men det är viktigt att få vara som de andra. Jag fick inte sminka mig förrän jag var 15, resultatetvar ju att jag kletade på mig en massa bakom ryggen på mamma och såg värre ut än jag skulle gjort om jag fått prova i lugn och ro hemma. Mina småtjejer (nu 23 och 24 år, suck)gick på disko på skolan - men modet var inte så "utmanande" då som det är idag.(och varför kan jag aldrig fatta mig kort?)

http://www.enjoydiary.net/no/malou

 
Esters mamma

Esters mamma

16 november 2007 15:20

nu är det dax för mig igen att kommentera...
jag sminkar mig aldrig och har ju varit barnlös i nästan hela mitt liv och jag tänker så här.
hjälp henne med sminket och sen går du med och ser hur det ser ut på dom andra barnen.
sen kan ni ta itu med hur mycket eller inte det ska vara till nästa gång. har ingen aning om hur jag ska tänka med ester men jag har ju svårt att hitta kläder till henne som inte är rosa eller med bilar på...
är det kanske så att dom mammorna som *måste* sminka sig accepterar att deras barn har mer på sig??
lycka till med discot, hon kommer säkert att ha jätteroligt

http://estersmamma.blogg.se

 
Garbo

Garbo

16 november 2007 15:26

Kanske du kan hjälpa till? Tex tona ner med sminket,måla ytterst lite knappt synbart så kanske hon nöjjer sig,kanske bara dra på lite m läppstiftet så hon får känslan av att va fin och lite vuxen hon ska ju nu för 1a ggn iväg på sin stora dans :)(läppstiftet har hon ju hunnit slicka i sig innan hon ska iväg ;)

Lycka till/Kram

http://garbo.webblogg.se

 
killfröken

killfröken

16 november 2007 15:51

Av princip är jag med dig om att barn inte ska sminka sig. Men om hon nu ska hem till en kompis som får och gör det är det här itne rätt läge att sätta ner foten. Det kommer inte göra henne tryggare i sig själv.

Då är det smartare att gå på linjen du är inne på: glitter. Det behöver inte vara särskilt diskret om du/hon inte vill det. Det är bättre att ni tillsammans hittar ett skönhetsideal som utgår ifrån hennes värderignar som en sjuåring. Så lägne hon inte härmar vuxenvärlden utan går på egen instinkt tror jag inte ett disko dödar henne...

Trevlig helg...

http://www.killfroken.se

 
Åsa

Åsa

16 november 2007 16:33

Håller med Lisa, om du är med och "styr" upp det hela så blir det inte någon stor grej av det hela.
Lite glitterögonskugga, mascara och läppglans, det är ju inte hela världen.
Du kan ju verka väldigt "häftig" om du hjälper henne med lite rouge, det brukar vara som "grädden på moset".
Mina döttrar, de är vuxna med egna barn nu, de fick faktiskt sminka sig (med mammas hjälp) när de var på disco då de gick på lågstadiet.
Det syntes ofta inte så bra, men de visste att de fått sminka sig, det var det som var det viktiga/ Lycka till...

http://tantraffas.blogg.se

 
Lotten

Lotten

16 november 2007 17:00

Svårt dilemma det där.... men jag tycker du gör helt rätt. Låt henne ha lite "osynligt" smink som du hjälper henne med. Inget 6igt och vuxet..... Förbjud inte för då blir det tvärtom ;-)
Lycka till! Kram Lotten.

http://ornnastet.blogspot.com

 
Stilla

Stilla

16 november 2007 17:28

Du kommer att ställas inför sådana beslut allt oftare. Jag känner precis som du. det är för tidigt men å andra sidan det är omöjligt att hålla sådana gränser. Jag lät min dotter sminka sig en aning. Lite ögonskugga och lite läppbalsam. Idag är min tjej 12 år och hon vill sminka sig även till vardags men jag tillåter henne sminka sig till fest. Till skolan får hon ej använda smink. Snart måste jag nog lätta även på den begränsningen.
Barn är sugna på allt som vuxenvärlden har att erbjuda. Sminket är nog det lindrigaste vi föräldrar kan klara av.

http://www.annastilla.blogspot.com

 
kicki

kicki

16 november 2007 19:17

Mina barn är ju också vuxna nu men jag kommer ihåg att när de skulle på disco så målade vi lite på ögonfransarna och hade lite läppglans, det är ju inte värre än cerat. Jag hjälpte dem en gång och två gånger sen fick de måla sig själva och det blev inte mer än som vi gjort...dagen kläder är ju mer inbjudande än de var på flickornas tid för då var det kjol och kalasbyxor, eller jeans och polotröja...de fick lite parfym under hakan också...sen var det tryckare hela kvällen...nu för tiden så sminkar sej ingen av flickorna mer än vid rikigt festliga tillfällen...Jag vet att du löser detta Persilja för du har en sunt tänkande...Lycka till ikväll och ha det trevligt på discot..
Kramen på dej från kicki

http://kickilettenstrom.blogg.se

 
pjöllermaja

pjöllermaja

17 november 2007 08:49

det är alltid ett dilemma, men dom vill ju bara prova på vuxen värden. jag brukar tänka, låt dom prova! det är hur man behandlor barnen som räknas. ta jämstäld het som ex. när killar vill prova vuxen värden, typ det pappa gör är det bara gulligt och man ler lite, men om tjejer vill göra som mamma så är det nästan skamligt...nää vi tjejer måste stå på oss och låt dom prova (behöver ju int vara en kriks målning, finns genomskilnig maskara, med samma tjänsla). då länge man inte behandlar döttrar som offer och nedverderande så gör lite smink ingen skada, det är ju kul ju.och vi har velat göra oss fina i alla tider, det är bara nån idiot som har kommit på att det ska vara negativt.vi måste ta vara på förmånerna vi har, när vi ska ha mens, föda och ha alla andra måsten. men jag förstår dig =)speciellt diskutionen att man ska duga som man är osv...

http://pjollermaja.bloggspot.com

 
Anna M

Anna M

17 november 2007 12:05

Oj vad mycket goda råd du fått... Och vad svårt. Jag tror att det är viktigt att sätta ner foten just på de områdena som man vet med sig att man inte ger sig på och att kanske visa sin osäkerhet i de fall man är osäker. Och så tror jag att det är SUPERVIKTIGT att inte sminka sig och gå i magtröjor själv om man vill tala om för sina barn att DE inte behöver klä ut sig till kvinnor. Jag har sminkat mig och varit ur6ig sen jag var 11 och idag tycker jag det är för sorgligt att jag inte fick vara barn bara... Vid 36 var jag så stark att jag slutade bry mig om smink och högklackat. Skönt!!Hoppas att du hittade en mellanväg som funkade för er båda två!!

http://tartmamman.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< November 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards