Direktlänk till inlägg 24 juli 2007

Kyrkbyn i Gammelstad. Ett världsarv.

Av Persilja - 24 juli 2007 22:02

I Luleå har vi ett "Världsarv". Det är Kyrkbyn i Gammelstad som är med på världsarvslistan.

Jag har bott alla mina första tretton somrar mitt i världsarvet. Det var en idyll utan dess like!

I en liten liten stuga bodde jag och mina två syskon och mina föräldrar under hela sommarlovet. Här är vi på väg in i den. Den består av en farstu med liten jordkällare, ett rum och en sovalkov. I rummet finns en järnspis. Vi barn var väl ute hela somrarna, jag minns inte en enda regnig dag, och på kvällarna satt vi i stugan och åt kvällsfika och tvättade oss i en balja med vatten. Någon gång gick vi till mormor och morfar som bodde i en liten pensionärslägenhet längre bort i kyrkbyn. 

Nu när jag står därinne förstår jag inte riktigt hur vi rymdes så bra. Men vi hade bara det allra nödvändigaste. Inga leksaker som tog en massa plats, bara det porslin vi använde, diskbaljor, pannor och sovplatser. Det var nog ändå rätt mycket semester för min mamma. Tänk vad lite städning det blev på somrarna.

När jag var tretton år var kyrkstugeepoken över. Då köpte mina föräldrar den stuga de har idag som var betydligt större och hade en enorm trädgård. Men jag skulle inte vilja byta bort en endaste vecka av mina sommarveckor då jag lekte i kyrkbyn med min bror. Vilka äventyr vi var med om! 

När jag åker dit nu som vuxen känns det magiskt! Alla minnen kommer tillbaka. Men det går inte att köra i repris. Mina barn skulle inte tycka det var kul om vi bestämde oss för att börja vara där om somrarna. Deras minnen skapas här och nu. De kommer att få ett nostalgiskt skimmer över sig när de kommer till denna by kanske! Eller för de äldsta kommer nostalgin när de kommer tillbaka till trakterna i Kiruna.  

Men det är på denna trapp jag klev ut varje morgon med en ny härlig somrig dag framför mig. Full av förväntan och livsglädje!

Och nu är det  ännu mera jättespeciellt också eftersom det har blivit världsarv! 


 
 
Ozzy

Ozzy

25 juli 2007 11:06

Har funderat jättemycket på om det verkligen var så att somrarna var så varma och soliga, och vintrarna så tok-snöiga som man minns dem från barndomen. Eller ligger det ett rosa skimmer över ens minnen?

http://clownozzy.blogspot.com

 
IT-mamman

IT-mamman

25 juli 2007 19:40

Alltså, har ni en stuga som ni inte använder? I en kyrkby?
Alltså, har ni funderat på stt hyra ut den? T.ex till IT-mammaor som behöver avprogrammeras från sitt databeroende? Eller till tyskar? Eller japaner? Här har du en affärsidé. Du säljer norrbottniska varor via nätet och hyr ut denna stuga på samma sajt. För en dyr penning - då känns det ännu mer exotiskt. Jag kan bli din konsult!

http://itmamman.wordpress.com

 
Ingen bild

Persilja

25 juli 2007 21:58

IT-mamma: Hm, en affäridé rakt framför näsan. Tyvärr är det olagligt, tror jag. Man får låna ut den men inte hyra ut. Och bara ortsbor får äga. Om man inte ägde den och flyttade nån annanstans, då får man behålla. Men finns det någon jurist som kan hitta ett kryphål här?
Låna, men ta betalt för färskvattnet?

 
IT-mamman

IT-mamman

25 juli 2007 22:16

Javisst, ta betalt för färskvatten och lakanuthyrning och porslinsutlåning och ... Det finns massor av kryphål!

http://itmamman.wordpress.com

 
kicki

kicki

30 juli 2007 12:11

Ja i Gammlebyn har man varit ett antal gånger när jag hälsat på syrran, där är verkligen fint...
kram kicki

http://kickilettenstrom.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12 13 14 15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards