Alla inlägg under juni 2007

Av Persilja - 9 juni 2007 19:15

Före joggingen: glad i hågen, full i fnitter, trodde inte ens själv på mig.

Dottern skulle prompt med-hon var hyfsat pigg och jag sprang ju inte fort så hon cyklade bredvid.

Efter; glad, stolt, full av adrenalin! Bäst i världen! I slutet av sommaren kanske det är en något tunnare och mer vältränad fyrabarnmamma som stretchar!

Av Persilja - 9 juni 2007 19:10

Jag gjorde det!

I did it!

Ich mache das (hehe! snygg tyska-ska inte ens försöka mig på franska eller spanska)

Kanske tre kilometer?

Sprang halva, gick 100 meter, vände om och sprang hem.

Väl hemma flåsade jag häftigt men adrenalinet jag fick av att KLARA det gjorde att jag inte ramlade ihop i en blöt pöl.

Jag trodde inte jag skulle orka!

HURRA!

Längtar till imorgon. Sonen (11-åringen) var med och peppade mig. Sa hela tiden uppmuntrande saker. Vilken coach! Jag trodde verkligen på hans beundran!


Jippi!

Jag har börjat jogga!!!

Nu får ni fråga!!! ("Hur går det med löpträningen?")


Haha! 

NU!

Av Persilja - 9 juni 2007 18:28

Ähhhrm! Jag skulle ju börja springa! Vad har hindrat mig?

Först var jag för hungrig.(I morse.) Sen var jag för mätt. Sen fick dottern vattkoppor. Jo, det är sant, ingen undanflykt. Och hon vill ha sin mamma vid sig när hon är sjuk...

Men jag ska skärpa mig.

Det ska inte bli en massa undanflykter nu!  Anna Stillas kommentar fick mig så inspirerad. Att ge sig FAN på nåt. Även om jag spottar blod ska jag springa!

Ska fråga dottern igen om jag inte kan få permis en kvart. Jag kan ju bara springa en kvart första gången. Annars kommer jag mig aldrig ut igen! Här är en som inte tränat på femton år!!! 15 år!

Så det gäller att ta det varligt!

Nu ska jag försöka!

Rapport kommer! 

Nu går jag. Springer. NU 

Av Persilja - 8 juni 2007 21:57

NU ska ni få höra vad jag bestämt mig för!


Jag ska börja springa!


Jag har bestämt mig!


For och köpte joggingskor idag efter att jag bestämt mig. Inte de dyraste. Men väl ett par med "air" som ska dämpa värsta stötarna. 490 kronor på rea. De duger. Blir jag "proffslöpare" (haha-ni vet inte hur rolig tanken är!) kanske jag köper riktiga proffsskor!

Men nu har jag inget att skylla på  längre. Ett par Nike ladies runningshoes i rätt storlek borde vara okej att börja jogga i.  Nu JÄVLAR!!!!!!!!

Fortsättning följer...

nu är det "offentliggjort" !

Nu hoppas jag att ni frågar "hur går det med löpningen??? Varje dag!

Och sen får jag skämmas ögonen ur mig eller skapa en ny blogg!

Haha! Wish me luck.

Jordens lataste lady ska börja jogga.


Av Persilja - 8 juni 2007 21:08

Skolavslutning i byn.

Jag, mannen och dottern gick iväg mot skolan på morgonen, jag dragandes dottern i skrinda bäddad med  två kuddar. Hon låg som en prinsessa på väg till sin första skolavslutning. Två av pojkarna hade cyklat iväg i förväg.  Äldste pojken ville gå i sista stund-aldrig komma för tidigt är hans motto.

På skolan vimlade det. Far och morföräldrar, föräldrar, småsyskon, förväntansfulla skolbarn, pirriga lärare, flaggan i topp och strålande solsken. Våfflat hår och nyklippta luggar. Shorts och skjortor och klänningar och kjolar. Många tights. Och alla killar i sexan hade sina vanliga kläder för att markera; "inget märkvärdigt idag". 

Rektorn höll tal,  barnen sjöng och fyrabarnsmamman och andra mammor fällde en tår.

Sen körde racet igång. Hur hinner man som fyrabarnsmamma in i fyra klassrum, minglar med ca 200 föräldrar (4 barn x 25 föräldrapar) och ser samtidigt sval och glad ut?

Ja, det är en konst men jag har börjat behärska den. In i ett av klassrummen. Le. Småprata med någon. Se till att barnet har det bra. Gå vidare. Spring till nästan klassrum. Andas. Gå in. Le. Småprata lite. Se ditt barn. Andas. Le. Spring vidare till nästa klassrum. Le. Säg hej. Småprata lite. Se ditt barn. Visa dig. Spring vidare till nästa klassrum, le, se ditt barn, spring vidare. Se sval ut. Och så vidare.


Äääääntligen tar det slut. Folk droppar ut. Samtalen avtar.

Tårta?

Bjöds det på tårta?

Maken springer runt i samma tempo och fotar kramarna mellan avgående lärare och barn.

Efteråt kan vi se på bilderna och konstatera; vi var där! Vi grejade det i år också!


Detta år var faktiskt väldigt bra för oss eftersom ALLA barnen hade alla sånger och tal samtidigt. På förra skolan var det uppdelat i låg och mellanstadium, och då var det svårare att hinna med alla, eftersom det avlöste varandra i aulan. (JÄTTEKUL att höra rektors identiska "spontana" tal TVÅ ggr!!! Verkligen!)

Nu blev det stressigt först EFTER alla uppträdanden och det är ju de som man inte vill missa! Efterfesten är liksom inte lika viktig som sångerna som de tränat och tränat! 

Så det var en BRA skolavslutning...

Dessutom brukar vi ha snö hängande i luften på skolavslutningarna i Kiruna, så sommarvärmen gjorde ju sitt för känslan!!! 


Barnen har varit på badstranden i dag.

Firat sommarlovet.

Maken rände iväg till Kiruna.

Jag har planterat sommarblommor och bara njutit av värmen.

Livet är en gåva!

Jag ska minnas denna dag som en ädelsten bland dagar! 

Av Persilja - 6 juni 2007 20:38

En bra dag, trots rubriken...

Delar av familjen sov till elva på denna lediga dag, medan andra var uppe med tuppen.

(Gissa vem; gäääääsp!!!)

Vid tolv bar det av till mina föräldrars stuga i en grannby och där vankades det surströmming. Mmmmmh, delikatessen framför andra...

Fast först var vi tvungna att vända tillbaka hem därför att vi fick för oss att vi lämnat kaffebryggaren på. Hm. Det är lite ojvoj, att vara kär i sitt hus. Man oroar sig en del för olika scenarior. Ny känsla...men inte oäven.

Surströmmingen var ljuvligt god precis som den är varje år när man premiäräter. Barnen åt hamburgare som morfar grillat åt dem och de fick äta före vi öppnade burkarna. Jo, vi åt upp hela två burkar. Fast då hjälpte de två äldsta sönerna till att äta några, efter hamburgarna.

Det ÄR så gott med en "klämma"-ett hårt tunnbröd med smör, skivad kokt potatis, surströmmingsbitar och gul lök och lite gräslök. Det är nästan oslagbart gott!!! Ni som ratat surströmming på grund av doften måste prova!

Min yngste son började gråta förtvivlat första gången han var med om en surströmmingsmiddag. Då fick barnen korv och potatis med vi var inte lika hänsynsfulla och öppnade burken medan de åt. Då grät han otröstligt över sina barbariska föräldrars och morföräldrars matvanor. Det tog en hel timme att lugna honom. Han en sån som verkligen njuter av mat. Det är hans största njutning i livet-att äta och att lukta på maten och njuta av dofterna kring mat. Så surströmming blev som ett hån för hans njutningslystnad...och gourmetådra.

Men som sagt; surströmming är inte barbari utan en delikatess. Det kommer nog han att tycka också!


Apropå att oroa sig för huset; mannen gick runt och njöt av sitt "hemman" i kväll och kom plötsligt in och sa att han sett en spillkråka hacka på vårt hus. Han fick för sig att det var maskangripet! Hjälp!

Någon som vet?

Om en spillkråka hackar på vårt hus-söker den efter mat då???
Måste googla mig klok på det strax. Wish me luck!

I´ll be back.


Bråket jag nämnde i rubriken då kanske någon undrar...(för övrigt fösta gången jag satt rubriken innan texten-SÅ bra planering har jag sällan. Det blir vad det blir när jag skriver och rubriken sätts sist. Hur gör ni andra, by the way?)

Jo, hos mormor och morfar utbröt ett hemskt syskonbråk, jag vill helst glömma det. Just nu verkar min näst yngste (näst äldste) son vara väldigt irriterad på dottern och dottern har någon slags elak period och allt är bara konflikter. Dottern har divatakter som jag försöker stävja och sonen har raseriutbrott som går ut över henne som jag förstår (eftersom jag också hade en divasyrra) men som jag försköker dämpa...Det är SVETTIGT att vara fyrabarnsmor just nu ska ni veta. Det är ungefär så långt från bullerbyn som man kan komma.

DEPP!

Men det går i vågor.

Värsta skräckfamiljen-bullerbyidyll-värsta skräckfamiljen-vi på saltkråkanidyll osv...i en enda lång sinuskurva.

Undrar hur man gör för att enbart att surfa på idyllvågorna...?


MEN, jag tar till mig Hanneles kommentar häromdagen, den satt fint, "syskonbråk banar väg för lyckliga äktenskap". Eller nåt sånt. Den tror jag på! Den MÅSTE jag tro på. OOOOOOOoooo, vad jag skapar fina blivande makar!

Och nu inser jag att jag inte skrivit om ett annat ämne i rubriken, nya bekantskaper. Det var inget bra för mig att skriva rubriken först, det märker jag nu...(tur att man kan redigera!)

JO, nya bekantskaper; en mamma i byn som har två barn i samma klasser som mina två yngsta; en son i sonens och en dotter i dotterns (perfekt) var hit ikväll med kalasinbjudan till dottern. Barnen började leka så de stannade en stund och vi satt i trädgården och pratade. Hon var SÅ trevlig och SÅ lättpratad! Vi hade så himla mycket att prata om. Det händer ibland att man stöter på någon där allt flyter så där lätt. Hon var en sån och vi upptäckte till exempel att de hade stuga på ön bredvid oss, att hennes man kom från Kiruna och att vi hade liknande intressen och att vi hade liknande värderingar. Sånt gör mig så lycklig. Det är ju inte alltid det klaffar så bra!

Nu ska hennes dotter hänga med oss hem imorgon, istället för att gå på fritids. Så dottern kanske får en kompis i byn. Hon har annars mest lyckats fastna för tjejer som bott i grannbyarna en mil bort vilket ju inte är lika praktiskt.

Men NU:

Godisgammelnattis (som min mamma sa när jag var liten.)
Av Persilja - 5 juni 2007 22:38

Att såga ner häggar var ett heldagsarbete för tre personer! Såga ner stammar. Packa på släp. Köra bort till återvinningsmarknaden/sopstationen. Såga ner mera stammar. Fyra släpvändor.

Två häggar rykte. En gamling som var väldigt pampig och en ung som var knotig och fint formad...

Plus några tunna aspar som skymde sikten över en vacker hage.

Det blev bra. Vi blev nöjda.

Häggen var full av angripna grenar. Än så länge var larverna bara tunna och små, en cm långa, men de äter sig fort stora och förökar sig lavinartat.

Det är meningen att det ska komma i 15-årsintervaller, men dessa häggar hade samma i fjol. Så naturen har bestämt sig för att ändra spelreglerna.

Kanske två myggfattiga somrar kräver häggspinnarlarver. Fåglarna måste ju leva. Ekologisk balans...?


Nu slipper vi ducka för klasar med larver när vi går in och ut!


Annars har det varit en mycket bra dag. Inga syskonbråk att tala om. Härligt väder. Jag har hoppat studsmatta. Sonen (nr 2) har lärt sig spela Smoke on the water på gitarr. Dottern har fått ny lekkompis. Jag har köpt Röd solhatt (växten) och Stjärnflocka och en Fingerborgsblomma (ja, jag vet att den är döligt giftig!). Plus en citrontimjan, en salvia och oregano. Mannen har köpt en andningsmask och kan jobba i trädgården utan att nysa och snörvla. (Han ser lite galen ut, som en alien...)

NU är jag trött. Ska sova NU.

Godnattpussar!!!


Ps. Som ni ser på bilden står bilj-vln kvar! (OJ! vad vi råkade tappa många grenar på den! Haha!) 


Av Persilja - 5 juni 2007 08:11

Jag lovade visa  mitt trädgårdsfynd från Kronan (återvinningsmarknaden). Allt detta, bord plus fyra stolar köpte jag för 320 kronor. Det är väl ett kap! Att det dessutom är mycket snyggare i mina ögon än de mesta nya som går att köpa gör ju inte saken sämre. Dessutom gillar jag återanvändning skarpt. Det ligger så lent och fint i mitt samvete. Kan jag dessutom inspirera någon annan att gå på begagnataffärer för att köpa "nytt" så har jag gjort en välgärning. (Kanske inte för den svenska "ekonomin" men det ger jag blanka fan i.)

Igår kväll var det en ljum kväll med ingen vind och vad lämpar sig bättre då än en tur på havet? Vi tog premiärturen till stugan för att öppna luckor, kolla in rabatter, se vad haruslingarna ätit upp och ta bort löv från hängrännorna.

Så här såg det ut:

Sicken idyll-SUCK-ah!


I verkligheten var det en hemsk tur.

Den började med bråk om sockor. Storebror tog lillasysters sockor, hon nöp honom han kallade henne subba, jag exploderade över ordvalet, han tyckte jag tog hennes parti "som vanligt", han ville inte följa med. En kvarts medling och alla satte sig i bilen. Efter att ha bråkat om platserna.

Vi tog korta skogsvägen som är gräsligt skumpig men över milen kortare och det klagades bittert över hur man åkte omkring och stötte ivarann i bilen. Väl framme var det väl hyfsat idylliskt ett tag. När vi satt där i båten och njöt av båtfärden och det spegelblanka vattnet och löften om en lång skön sommar i luften då kändes allt nog ganska okej för oss alla.

Väl framme istugan var det också fina fisken ett tag då alla nyupptäckte sina favoritsysselsättningar i stugan som vi inte besökt på åtta månader. Vi vuxna ägnade oss åt lucköppning och lite sopning och att bära ut trädgårdsmöbler och att kika ner i rabatterna.

Men sen-blev det panik. Myggen hade vaknat till liv.  Och som de första myggorna för säsongen maniska på att suga blod för att kunna fortplanta sig snabbt och effektivt. Ungarna (ja våra då) blev less och ville hem. vi jobbade på någon kvart och under den kvarten sänktes humöret till bottennivåer. Alla fyra satte sig i båten och slogs med myggen och ropade på oss och när vi sa strax började de till slut kriga mot varann också. Smockorna hängde i luften och mellan sonen som vaknat sex började nu vara riktigt grinig och när HAN blir grining då blir livet inte kul för någon i närheten. Så hemfärden var inte fullt lika idyllisk även om myggen blåste bort av fartvinden. Väl hemma hade klockan hunnit passera tio och alla kastades i säng och jag var SÅ glad att myggen (ta i trä) inte är lika talrika här. Nu kan vi avvakta med stugvistelsen tills myggen lugnat ner sig-för det gör de.


Snart kommer svärfar och hjälper mig att såga ner häggar. Ska gå ut och fota det vackra trädet. Det känns verkligen grymt att JAG ska kunna bestämma över ett stort ståtligt träd som kom till världen betydligt tidigare än mig. Jag känner mig ganska hemsk faktiskt. Men jag ska inte bli sentimental nu.

Häggen får leva vidare i roten. Den kommer igen. Den ska bara till frisören kan vi låtsas... 

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se