Direktlänk till inlägg 19 april 2007

Medias makt är skrämmande!!!

Av Persilja - 19 april 2007 11:49

Maria-Pia Boethius har skrivit en oroman. Mediatan. Den kritiserar media.

Det ska bli spännande att läsa den. Hon säger att hon frigjort sig från mediasveriges makt. Kanske. Även hon vill påverka och även hon är en maktfaktor.


Media är den absolut största maktfaktorn som Sverige har. Det säger jag med bestämdhet. Det är min fasta övertygelse.


Det finns idag många människor som tror att det som står i tidningen är sant. Åtminstone det som står i DN med flera och lokaltidningarna. Och sägs något på Rapport eller Aktuellt, ja då är det verkligen sant.

Och samhällskritiska program de är sannast av alla.

HA! Det är förskräckligt att den tron är så utbredd.


Det som dykt upp på senare tid, så kallade mediedrev, det som hände Mona Sahlin och som händer Carl Bildt nu, och har drabbat oräkneliga människor de senaste åren, det är nog det läskigaste i mediaväg som jag vet.

Jag tar inte alls någon ställning nu varken för eller emot Sahlin eller Bildt, jag bara funderar på det som de utsätts för; mediedrev.

Vad händer med en människa som utsätts för detta?

Tänker media på konsekvenserna. Antagligen inte ett skit.

Drevet går. Det är inte tid att tänka. Det är läskigt att se hur alla medier hakar på.

Först kommer någon försiktigt, sen hakar fler och fler på och sen är det en absolut sanning eftersom alla skriver om det.

Vad vi, de flesta, inte vet är att medierna väljer ut de fakta som passar in i deras teori. Väljer bort det som talar mot, Kanske medvetet, kanske omdevetet. Media har bestämt sig för en åsikt och presenterar den så att vi ska svälja den med hull och hår.


En grej som jag funderat och iriiterat mig på i många år är att när det står om att en tjej/kvinna blivit våldtagen så står det (nästan) ALLTID, den "påstådda" våldtäkten, och att kvinnan "sa sig" blivit förföljd osv.


Har någon blivit rånad står det inte "det påstådda rånet" och offret "sa sig". Media har alltså bestämt att vid våldtäkter ska man vara skeptisk till offret men inte till offren för rån, eller stöld.


Det är makt! Vem har bestämt det? Finns det en policy bakom, eller gör man bara som man alltid gjort, eller är artikeln skriven av en man?


Sånt tänker jag på när jag läser tidningen.


Jag är skeptisk. Hela tiden.


Varför skriver man om detta, tänker jag, vem har valt ut denna nyhet. Vilken nyhet är bortvald? Hur vinklas detta nu?


Det är jobbigt att läsa tidningar på detta vis. Men viktigt. Att svälja allt som står är inte bra. Då blir vi ju formade av media. Samma gäller ju även tv och radio och film och teater och musik och...


MEDIA! Vem styr? Finns det nån som styr? Är det inte så många människor inblandade att man kan lita på att det blir opartiskt? Idag tror jag inte det. Läs tidningar, se tv-program, är det inte väldigt mycket samma saker som rapporteras. En del tar nyheterna från varann, de nyhetskällor som man öser ur, vem levererar till dem?


Varför är vi intresserade av nyheter från vissa länder mer än andra?

Varför rapporteras det inte från ställen i världen där det händer saker men där någon bestämt att det är inte intressant för Sverige.


Börja tänk på detta och känn hur läskigt det är.


Det finns ett gammalt ordspråk som jag HATAR;

Ingen rök utan eld.


Den lärde sig dottern på sexårs för jul.


Det ordspråket tar man till när en nyhet eller ett rykte tagit fart och någon försöker bromsa, ingen rök utan eld! Ett litet korn av sanning finns det alltid.


Fyfan vad läskigt! Då räcker det att någon startar ett illvilligt rykte eller planterar en falsk nyhet och så är snurren igång.


Demokratin är hotad av denna stora mediemaktfaktor. Förstår folk det? Förstår regeringen det? Förstår media det?


Den som lär sig att utnyttja medias makt kan gå hur långt som helst! 
 
maria

maria

19 april 2007 14:53

Nä men själsfrände där!!!

Media är pest i nuvarande former...
Och hur de formar människor och människors behov tillsammans med kommersialismen (läs reklam) det är så att man kan må illa samtidigt som alla landets vuxenpsyk och barnoungdoms psykmottagningar drunkar i människor som mår dåligt...

När mina äldsta killar gick i typ tvåan-trean så kom den ena hem och påstod att han var tjock (den lilla bengeten) och han berättade att tjejerna i samma årskull stod och mätte sina lår efter gympan och inte åt maten i skolan men att oxå pojkarna betedde sig så. Det fick mig som mamma att slänga ut vågen och faktiskt alla speglar som speglade mer än hälften av kroppen...

Hade ganska roligt ett par år där jag stod framför en "jätteliten" spegel och speglade mig i sektioner när inget barn såg...

Men som sagt säger tv eller tidningar hoppa så hoppar många och det är skrämmande...

Det krävs lite guts för att våga gå sin egen väg och lita på sin egen tankeförmåga bland medie och kommersdjungeln.

http://gnallspikarochlivsflanorer.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Persilja

19 april 2007 14:58

Precis!!! Och hur många unga har så mycket egen vilja och starkt jag för att stå emot det stora enorma grupptryck de utsätts för???

 
Anna Stilla

Anna Stilla

19 april 2007 16:53

Jag har slutat titta på tv, läsa dagstidningar mm. Jag blir bara arg, förbannad, ledsen, sårad. Jag lever i min alldeles egna bubbla. Det är kanske ett dumt val men jag vill inte bli hjärntvättad. Du skriver så bra om mediamakten och jag instämmer helt. Nyligen läste jag en bok, jag tror att det var en fotobok. Där skrev dom bildernas politiska makt. En bild visade en idyllisk ö. Fintfint. Där vill man bo! Sedan kom en bild som visade samma motiv fast från närmare håll. En naturkatastrof. Två bilder på en och samma ö med två olika budskap. Det är precis som du säger, vad är det vi ser och vad är det vi inte får se?

http://www.annastilla.blogspot.com

 
Ingen bild

marie

19 april 2007 16:55

"Lögnen hinner springa ett varv runt jorden innan sanningen ens hunnit få på sig skorna"

 
Anna igen

Anna igen

19 april 2007 16:56

Nu vet jag, boken heter "Bättre naturbilder".

http://www.annastilla.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

19 april 2007 17:08

Anna: Ska låna den på bibblo. Om bibblo har den! Vem tar in böcker på bibblo-bestämmer vad som ska finnas? Hjälp.

Marie: så sant som det är sagt...TYVÄRR

 
Clara

Clara

19 april 2007 20:41

Så sant.....och till syvende och sist så ligger det alltid pengar med i spelet. I slutänden sitter alltid en girig jäkel och slickar sig runt munnen och gnider sina händer....BRA; sälj mera ...bara ös på!!!
Och vi bara går på alltihop och sväljer det med hull och hår...hrm,hrm, ja inte jag då förståss, men alla ni andra :)
Nä, nu skämtade jag lite i slutet men i början var jag helt allvarlig...är det nu jag ska skriva under med "Dill"
Varför kan jag aldrig vara HELT allvarlig när jag pratar med dig, Parsilja!?

http://claraslinneskap.bloggspot.com

 
Ingen bild

Lantliv

19 april 2007 21:04

Ingen rök utan eld är också det dummaste jag vet. det är ju inte ens sant i bokstvligform. Ju mindre eld i en eld destomer rök.... Tack för ett bra inlägg.

 
Anders W

Anders W

3 juni 2007 09:12

Jag var och hörde på Maria-Pia i Uppsala i början på maj. En av de saker hon sade, som jag lade på minnet: Bli aldrig opinionsboskap åt media!

http://ysse.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Fyrabarnsmamman med Blogkeen
Följ Fyrabarnsmamman med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se