Direktlänk till inlägg 18 april 2007

Gammal eller ny bil?

Av Persilja - 18 april 2007 14:38

Nu ska jag gå bakåt i tiden ett år ganska precis.

Då hade vi precis flyttat till denna lägenhet som vi bor i nu och dessutom precis fått vår sprillans nya bil.

Detta var nog något exceptionellt stort i min makes liv.

Själv är jag totalt befriad från att tycka sådant är kul: nya bilar...

Jag är en sån som går igång på gamla Volvo Amazon med skåp, eller en SAAB V4 med halvkombi, eller en gammal tvåfärgad Peugeot, alla helst från tidigt 60-tal. Såna bilar blir jag romantiskt lyrisk över.

Jag vet att det inte alls går ihop med min önskan om att tekniska prylar ska funka och annars inte märkas.

(Så egentligen tycker jag i smyg väldigt mycket om min nya bil.)


Men jag var inte lyrisk eller ens det minsta uppspelt då.

Det var däremot min man. Han pysslade med sin skatt hela dagen och på kvällen när det var dags att skjutsa hem en kompis till barnen var det min tur att provköra den splitternya superduperglansiga sjusitsiga Toyotan. (Jag hade fått äran att välja färg och tagit den passande färgen Arctic White.)


Så jag satte mig i den kritvita bilen, backade bak och rullade iväg mot kompisens hem. Skön att köra var den. Och den luktade gott.

Vår senaste bil, en röd Ford Windstar, (som inte ville starta mittimellan varm utan bara iskall eller helvarm) luktade mögel. Den hade heltäckningsmattor på golvet vilket verkligen är JÄÄÄTTTEPRAKTISKT när man har små barn och bor i en stad som har snö åtta månader om året. (Vad händer med snö som dras in i en bil med heltäckningsmatta? Rätt! Den smälter och sugs ner i en enda gegga med tappade godisar och clementinklyftor och brödsmulor och...)


Någonstans på vägen till kompisen känner jag av ett ryck och tänker inte vidare på det.

Släpper av kompisen och åker tillbaka hem.

Väl hemma undrar maken hur jag tyckte bilen var. Jo, den var skön och luktar gott, sa jag, lagom imponerad.

"-Du kom väl ihåg att dra ut motorvärmaren?" frågar han liksom i förbifarten.

Motorvärmaren???

Nej, det hade jag inte gjort.

Men plötsligt kom jag på vad det var för ryck jag känt...

Det var när jag lyckades köra över motorvärmarsladden som släpat under bilen hela vägen. Vid någon sväng kom den under ena hjulet och rycktes ur.

Maken bleknade när jag berättade detta.

Han sprang ut och undersökte sin klenod.

Han var borta ett tag och kom sen ångande uppför trappen. Åtta timmar!!! gormade han! Åtta timmar!!! Åtta timmar höll den!

Moderna bilar är uppbyggda i stora partier nu för tiden. Kraschar man en bakskärm får de byta ut hela sidan på bilen. Och rycker man ut en motorvärmarsladd genom att köra över den, spricker hela "kofångaren" som är i plast.

Så 8000 kronor kostade detta.

(Och mycket smärta i makens själ-"åtta timmar!!!" säger han fortfarande mellan snarkningarna ibland.)

Tacka vet jag rejäla gamla skruttbilar som har kofångare av plåt. Så att man kan få köra loss motorvärmar sladdar i lugn och ro.


Fyra veckor senare körde vi mot Luleå i två bilar. Han framför med båt på släp, jag tätt bakom i nybilen. Nånstans vid Jokkmokk gav hans släp mig ett stenskott. En liten liten stjärna bildades. Innan Luleå hade hela rutan spruckit i en hel sol. Även där är nykonstruktionen sån att hela bilens tyngd vilar på framrutan. (Eller kanske inte hela.) Rutan är en del i hela konstruktionen.

Så ett stenskott blir en helkvaddad ruta.

Hur många tusen det kostade vet jag inte. (Försäkring.)

Men nog har biltillverkarna tänkt till här! Nu kan man inte gärna laga en bil själv, som förr.



 
 
Dubbelörnen

Dubbelörnen

18 april 2007 16:45

Du är helt underbar!! Skratta så tårarna rinner... Mannen här hemma är också väldigt petig med motorvärmaren. Gud så han har tjatat hela vintern.... Har faktiskt lyckats hålla mig ifrån kabeln när jag åkt iväg ;)

Kramar

http://karljohansgarden.blogspot.com

 
IT-mamman

IT-mamman

18 april 2007 18:45

Been there, done that! Men jag har alltid lyckats höra dunkandet och stanna på en busshållplats i tid. Inga 8000 att punga ut!

http://itmamman.wordpress.com

 
Pippi

Pippi

18 april 2007 20:30

Gamla bilar har själ! Personlighet! Jag sörjer fortfarande min Amazon -68 som jag sålde för två år sedan. Men visst svider det när man gör åverkan på sin nya bil *ajaj* Sedan vet jag inte vad det är med just motorvärmarsladdar - varför är just de så jämrans lätta att glömma bort? Det borde ju liksom inte vara så svårt, de är ju inte direkt osynliga. Om du kommer på nåt - meddela mig gärna, skulle behöva det :-)))

http://pippi.blogg.se

 
Ingela

Ingela

18 april 2007 21:41

Den som har satt in motorvärmarkabeln utan att meddela detta anser jag bär skulden till dylika missöden. Ford Mondeo - äkta plast i kofångaren.

http://www.kuoksik.blogspot.com

 
Ingen bild

Persilja

18 april 2007 21:53

Pippi: Dieselvärmare heter svaret. (Om man nu har en dieselbil.) Den kan man starta genom att ringa upp den från mobilen. Hur smart som helst. Det blev makens lösning på min senilitet....

Ingela: Äntligen nån som fattar! Visst är det så!! Hur f-n ska en annan veta när sladdjv-ln är i eller inte!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Persilja - 2 september 2009 15:42

HÄR finns jag nu!   Om ni vill komma i kontakt med mig under min SkönaHem period går det bra att mejla på persiljekvist@gmail.com   Jag vet att det känns konstigt med den nya bloggen, men ni måste orka vänja om er! Tänk på mig som måste skriva och v...

Av Persilja - 1 september 2009 21:13

Vet ni, mina kära läsare, att nu är det mitt sista inlägg här på denna blogg. Jag ska nämligen flytta!!!   I våras fick jag frågan om jag ville prova blogga hos Sköna Hem och frågan kom precis när jag hade en inspirationssvacka så jag tackade ja på ...

Av Persilja - 31 augusti 2009 10:09

Idag blir det en bildkavalkad. Mitt bildsinne är starkare vissa dagar. Jag går med en bildblick och tittar på mitt liv. Ser vackra vyer överallt. Totalt pmsfri så att säga. Allt är vackert, till och med stök... En underbar sjuka!    Tvätt som inte s...

Av Persilja - 30 augusti 2009 20:37

Jag har syhörna i vardagsrummet, nu igen. Jag har valsat runt i hela huset för att åter landa ungefär där jag började som nyinflyttad. Nu ska jag försöka bli kvar där. Åtminstone tills vi renoverar vardagsrummet. Det är verkligen konstigt hur man ka...

Av Persilja - 29 augusti 2009 21:57

Nu kan man se min Man på bild. Hämta förstoringsglaset Tant Grön. Och Grattis på FÖDELSEDAGEN! (Kanske var det igår, men i efterskott i så fall.)   ...

Presentation

Fråga mig

15 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards